Advertentie

‘Lichter dan ik’ vertelt het verhaal van Isah, een meisje die opgroeid in het Kraton in Indonesië. Isah kiest er voor zelf over haar leven te bepalen en laat alles achter om voor een Hollandse officier te vallen. Het is aangrijpend hoe Europeanen met deze vrouwen omgingen, hoe zij voor haarzelf en haar kinderen vecht en zich staande weet te houden in absurpte (maar ware) situaties.

Dido Michielsen is journaliste schreef enkele non-fictie boeken. Ze stamt af van een bijvrouw (Njai) van een Nederlandse man in Indië. Met ‘lichter dan ik’ is ze genomineerd voor de Hebban debuutprijs (waarvan ik dit pareltje mocht lezen als jurylid van de longlist).

Het is een uitzonderlijk mooi verhaal, ik wist erg weinig over de geschiedenis van Indonesië en de invloed van de Nederlanders (Europeanen) en dit geeft een prachtig inkijkje in een prachtig maar triest verhaal. Vanaf de eerste zin is het pakkend, de zinnen zijn mooi geformuleerd en slepen je mee in het verhaal. Je gaat van de hoofdpersoon houden, er zit veel diepgang in haar personage, haar gevoelens, gedachten en acties.

Reacties op: Een aangrijpend pareltje die je niet loslaat

383
Lichter dan ik - Dido Michielsen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners