Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Pakkende hervertelling van middeleeuws volksverhaal

‘Trouw aan jou’ is een aantrekkelijk geschreven bewerking van het middeleeuwse volksverhaal ‘Genoveva van Brabant’. Er zijn door de jaren heen verschillende versies van verschenen. Het is heel waarschijnlijk dat het niet op ware feiten berust, zo vermeldt de auteur, maar dat doet niets af aan de inspirerende inhoud.

Na een iets mindere start - dat wat fragmentarisch aanvoelt - ontwikkelt deze youngadult zich tot een prettig lezende roman. Het karakter van Genoveva is voldoende uitgediept en de overige personages zijn eveneens mooi neergezet. De boeiende (historische) details, gebruiken en de oude spreektaal verlevendigen de tijdsperiode (achterin het boek vind je een verklarende woordenlijst). En de sfeervolle beschrijvingen van de natuur - de bossen, heuvels en klaterende beekjes - dragen bij aan het leesgenoegen.

Op een natuurlijke manier is het geloof als een rode draad door het verhaal heen gevlochten. In haar benarde en erbarmelijke omstandigheden blijft Genoveva trouw aan God en haar man. Hierin is ze, samen met haar moed en doorzettingsvermogen, een prachtig voorbeeld hoe je het in tijden van moeite vol kunt houden in Gods kracht.

Aritha Vermeulen heeft met dit boek - dat een middeleeuws recept voor liefdeskoekjes bevat - het historische verhaal van hertogsdochter Genoveva van Brabant nieuw leven ingeblazen. Een pakkende hervertelling van een oude legende, waarin liefde, misleiding, (Gods)vertrouwen en vergeving centraal staan. Voor jongeren (ca. 15+) én volwassenen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Wonder van woorden

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?