Advertentie
    Yvie VIP Club

Ernt Allbright is een getraumatiseerde oorlogsveteraan en komt na de oorlog in Vietnam gebroken terug. Zijn vrouw Cora en hun dochter Leni gaan gebukt onder zijn gewelddadige buien en waaien mee waar zijn wind naartoe voert. Op een dag krijgt hij een brief van de vader van zijn legermaat, waarin hem wordt verteld dat hij het huis in Alaska heeft geërfd. Ernt is ervan overtuigd dat er in Alaska een beter leven op hem wacht. Het gezin koopt een oude VW-bus en verhuist naar het stille en gure Alaska...

Meteen vanaf de eerste bladzijde word je in het verhaal gezogen. Niet alleen is de setting bijzonder sfeervol omschreven, ook de bijzondere en vooral turbulente relatie tussen Ernt en Cora is extreem goed verwoord. Het stel is al lange tijd bij elkaar en de liefde naar elkaar toe spat er vanaf. Ze weten alleen niet om te gaan met het trauma dat Ernt tijdens zijn gijzeling in Vietnam heeft moeten doorstaan. De donkere dagen en de nachten zijn lastig voor hem en hij wordt regelmatig geteisterd door nachtmerries. Dit uit zich in gewelddadige acties. De keuze om een dertienjarig meisje vanaf de zijlijn te laten toekijken naar de bijzondere omstandigheden die haar ouders ervaren, is gedurfd maar wekt ontzettend veel empathie op. Je hoopt voor een goede uitkomst zodat ze haar leven zonder gezeur en geweld kan vervolgen.

Ernt is een excentriek personage die met zijn acties en gedrag weinig sympathie op weet te wekken. Sterker nog, de hoop dat hij op een dag dood neervalt en het gezin rust geeft, groeit met elke pagina. Het is duidelijk waarom deze invalshoek is gekozen, maar tegelijkertijd toch ook niet helemaal eerlijk. Iets meer achtergrondinformatie over zijn ervaringen in Vietnam had de lezer waarschijnlijk een beter gevoel gegeven omdat je je dan net iets beter kunt inleven in zijn bizarre karakter.

Hannah bespreekt heftige thema's zoals trauma en (huiselijk) geweld, maar weet ook liefde een mooie rol in de roman te geven. Naast de bizarre passie tussen Ernt en Cora is er ook meer dan genoeg ruimte om vriendschappen te weergeven. Leni komt als jonge meid terecht op een plaats die totaal anders is dan waar ze bekend mee is. Haar schoolklas kent nauwelijks leerlingen, maar ze heeft het geluk dat Matthew in dezelfde klas zit. De leeftijdsgenootjes trekken naar elkaar toe en van Matthew leert Leni de dingen om te overleven in het koude Alaska. Maar dan gebeurt er iets vreselijks. Zou de prille vriendschap deze gigantische gleuf overleven?

The Great Alone is een emotioneel verhaal met verschillende lagen. Met verschillende plottwists weet Hannah het verhaal een aantal keer een verrassende boost te geven. Niet alle situaties zijn even geloofwaardig en af en toe mist het verhaal iets van vaart, maar alsnog 4,5 dikke sterren verdiend. Ik werd erin opgeslokt!

Reacties op: Karakteristiek en meeslepend

8
The Great Alone - Kristin Hannah
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker