Smaakt naar meer

Boek 1 van de Hypernachtserie
Erik le Romancier
Pumbo.nl

Quote
"Waarom wil je mij nog steeds als je schoondochter? Ik ben niet opeens veranderd, ook al doe ik mijn best het spelletje mee te spelen. Ik ben echter nog steeds slecht opgeleid en, naar jullie maatstaven, slecht opgevoed. Mijn kennis en manieren schieten te kort en ik heb nog steeds erg veel moeite in de pas te lopen. Mijn borsten zijn nog steeds te klein en mijn mond is nog steeds te groot en mijn tong nog steeds te vlug. Ik verlang nog altijd vurig naar een vrijheid die ik waarschijnlijk nooit zal krijgen maar waarvan ik vind dat die mijn geboorterecht zou moeten zijn. En mijn afkomst en achtergrond? Die waren al niet veel soeps met een vader die net niet rijk of belangrijk genoeg is en een verstoten en geminachte grootmoeder. Nu heeft mijn moeder met haar broekverbranding echter ook nog eens een stevige duit in het zakje gedaan. Dus, vertel eens, Mascarin, leg het mij eens uit: wat maakt dat je mij nog steeds op het oog hebt als de vrouw voor je enige zoon en erfgenaam?"

Synopsis
Asverze woont in Maanwelle. Ze houdt van het buiten zijn en de vrijheid die haar dat geeft. En ze draagt liever broeken dan rokken. Ze is daardoor anders dan de andere vrouwen in haar dorp.
Haar vader heeft voor haar haar toekomstige echtgenoot uitgezocht. De perfecte match om haar vader meer aanzien te geven in het dorp. Maar Asverze ziet haar vrijheid verdwijnen met deze verbintenis en vindt haar verloofde een leeghoofd. Maar hoe meer ze zich verzet tegen het gezag van haar vader hoe meer ze zichzelf in gevaar brengt. Ook de naderende Hypernacht brengt onrust in het dorp en Asverze moet alle zeilen bijzetten om achter de waarheid van het dorp en haar verleden te komen.

Recensie
Vanaf het eerste hoofdstuk wordt je meegezogen in het verhaal. Je gaat mee met Asverze op haar buitentochten en leert haar gedrag en gedachtengang goed kennen. Haar opstandigheid en afkeuring voor de vrouwonvriendelijke samenleving van Maanwelle zijn in al haar activiteiten terug te vinden. Langzaam begint ze in te zien dat ze soms beter ja en amen kan zeggen om uit de problemen te blijven dan steeds haar stekels op te zetten.
De zinsopbouw en woordkeuze zijn uitstekend en dragen bij aan het begrip voor Asverze en het onbegrip jegens de samenleving van Maanwelle. Het verhaal maakt dat je wilt blijven lezen omdat je zo snel mogelijk te weten wilt komen wat Asverze verder besluit te doen en of ze erachter kan komen hoe Maanwelle is ontstaan en wat haar eigen achtergrond is.
De auteur besteedt veel aandacht aan de personages waardoor je ze goed leert kennen, zowel uiterlijk als innerlijk. Ook de omgeving is goed omschreven en op deze manier goed in te beelden.
De verhaallijn verloopt duidelijk met logische zijlijnen die weer uitkomen bij de hoofdlijn.

Het verhaal eindigt met WORDT VERVOLGT.
En ik ben dus reuze benieuwd naar het volgende deel in deze serie.

Meer recensies van Yvonne Oomen Muurmans