Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Celesta Leest! maandoverzicht | Maart 2021

op 03 april 2021 door

Maart bracht van alles wat. Qua weer en ook op leesgebied. De leesflow zit er nog altijd lekker in en met weer een 5 sterren boek weer een fijne leesmaand. Een maand waarin ik, zoals altijd, meer had willen lezen én meer had willen luisteren, maar het gaat zoals het gaat.

Mijn jongste thuis aan het onderwijs - eerst omdat er een besmet kindje in haar klas zat, later omdat ze zelf snipverkouden werd -, mijn oudste die verjaarde en een boel drukte op mijn werk (mensen blijven maar huizen kopen, de rek is er daar totaal nog niet uit).

En tussen alle Corona gerelateerde berichten, verkiezingen, premiers die zich iets niet meer herinneren (of was dat nou al april, ik herinner het me niet meer) en dames die wensten dat ze plastic mapjes hadden gekocht voor hun vertrouwelijke papieren, hielden de boeken me weer op de been. Zoals altijd en elke maand, want waar zouden we zijn zonder onze fijne Community, prachtige boeken en hemelse verhalen?

Allereerst weer de aanwinsten die ik deze maand aan mijn, al dan niet digitale, boekenplank heb toegevoegd: 

Thuis in het Duincafé, Debby Johnson
Martien, Jan Dijkgraaf

En natuurlijk de Bookchoice selectie van maart:

Heerlijk duurt het langst, Jill Mansell
Mathilde, Leïla Slimani
Het laatste leven, Mohlin & Nyström
Twee moedige vrouwen, Diney Costeloe
Geworteld in het kwaad, Karen Dionne
Voor als ik er niet meer ben, Rebecca Ley
Het meisje in de witte kimono, Ana Johns
De cursus, Elvin Post

En meer moois van Bookchoice: halverwege maart hadden ze een leuke aanbieding met het nieuwste boek van Daphne Deckers, Uitwaaien. Een boek wat hoog op mijn verlanglijstje staat en echt een boek wat je mede door de mooie illustatraties in de kast wilt hebben staan. Ik kon, als echte Deckers fan, natuurlijk niet wachten en kocht - alvast - het e-book voor een mooi prijsje. Bevalt het boek me, dan vraag ik de hardcopy versie voor mijn verjaardag in april.

En echt, de weekeindaanbiedingen bij Bookchoice zijn momenteel niet te weerstaan! Ik schafte ook Nooit heb ik ooit aan, een thriller van een voor mij nog onbekende schrijfster, maar het verhaal klonk me erg goed in de oren. En voor die paar euro ... kan ik weer bijna 400 pagina's ongegeneerd genieten van wat spanning.

9. De Dienstbode, Helen Klein Ross

Niet eerder van dit boek gehoord, maar hij kwam voorbij in de luisterbieb app en hij sloot mooi aan bij de meeleesmaand, dus ik besloot met dit luisterboek af te sluiten. Niet onaardig, best mooi verhaal, maar niet tergend mooi of een echte binnenkomer, zoals ik bij Diney Costeloe wel heb ervaren. Leuk voor tussendoor, wie van dit genre houdt zal hem beslist kunnen waarderen, maar ook niet meer dan dat. PS: en wéér dat irritante gehussel met titels in de luisterbieb app, de tweede keer in korte tijd dat ik dit mee maak. Kan het boek niets aan doen natuurlijk, dus heb ik ook zeker niet meegenomen in mijn beoordeling, maar irritant is het wel. Meer mensen last van?

  • Historische Roman
  • 3 sterren
  • Hebban Historische Roman meeleesmaand
  • HRC 23. Lees een menselijk boek (emoties, bestaan, grote thema’s in het leven), 26. Lees een moederboek (moederschap, over een moeder), 27. Lees een vaderboek (vaderschap, over een vader)

10. Het boek van de Baltimores, Joël Dicker

Na mijn, ik mag wel zeggen zeer succesvolle kennismaking met Joël Dicker (ik las vorige maand De Waarheid over de zaak Harry Quebert, ik gaf het 5 sterren en het boek staat op nummer 1 in mijn Top 25) heb ik direct al z’n andere romans ook aangeschaft. Ja, als echte fan moet je het goed doen ;-). En nou lees ik niet vaak meerdere boeken van eenzelfde schrijver achter elkaar, maar ik maakte een uitzondering en daar heb ik beslist geen spijt van! Harry Quebert heeft nog altijd de grootste plek veroverd in mijn hart, maar de Goldman Gang volgt rap!

Het in een losstaande roman, dus afzonderlijk van Harry Q., maar Marcus Goldman, die we kennen uit Harry Q. schittert ook in dit boek, wederom als schrijver, maar nu met een geheel andere achtergrond. Een familiegeschiedenis en Het Drama, waarnaar wordt toegewerkt het gehele boek door en wat je het hele verhaal lang in z’n greep houdt. Prachtige en menselijke thema’s zoals liefde, vriendschap, familie en, ook in dit boek weer: niets is was het lijkt. Er zit een prachtige boodschap in dit verhaal verborgen, want: uiteindelijk is het graag bij de buren nóóit groener!

  • Roman
  • 5 sterren
  • HRC 6. Lees een sportief boek (sporter, verhaal met sportief personage), 19. Lees een bewolkt boek (verdrietig onderwerp), 21. Lees een groot boek (een dik boek), 26. Lees een moederboek (moeder, moederschap), 27. Lees een vaderboek (vader, vaderschap)

11. Tommie in de zorg, Tommie Niessen en Ingrid Meurs

In de BC selectie van april zit een leuke titel waar mijn oog op viel. Ik kreeg er een beetje Hendrik Groen gevoel van en zag dat er meerdere boeken door dezelfde auteur over hetzelfde onderwerp zijn geschreven. Ik besloot één van zijn eerdere boeken te lezen toen ik deze tegenkwam in de online bibliotheek, als voorbereiding op Kastanjehove. Ik zocht daarnaast een niet te dik boek aangezien mijn Leesclubboek onderweg was en ik daar snel in wilde kunnen beginnen.

Dit boekje is niet dik en ook zo uit. Het gaat over de ouderenzorg en wordt verteld vanuit het perspectief van de auteur, in zijn functie (eerst in opleiding) als verzorger, Best vermakelijk, voor tussendoor, aardige verhaaltjes, maar ook niet meer dan dat.

  • Overig
  • 3 sterren
  • HRC 5, Lees een blauw boek (blauwe cover), 23. Lees een menselijk boek (ouderenzorg), 42. Lees een onbekend boek (onbekende titel, onbekende auteur)

12. Twee moedige vrouwen, Diney Costeloe

Het was, ik ben eerlijk, niet een heel actieve deelname aan een luisterclub hier op Hebban. De luisterboek groep organiseerde een leuke club in maart met tweeluisterboeken uit de Bookchoice selectie van afgelopen maand en ik deed mee met een historische roman van Costeloes hand, want ja, mijn kennismaking met deze schrijfster smaakte naar meer. Vervolgens kwam in maart mijn jongste twee weken thuis te zitten voor thuisonderwijs. Meestal luister ik overdag tijdens de huishoudelijke klusjes, maar met mijn jonkie thuis aan de keukentafel op haar computer voelde ik me daar niet fijn bij, ik wilde graag bereikbaar voor haar zijn, dus m’n pods bleven uit mijn oren en in het doosje. Toch luisterde ik het boek uiteindelijk deze maand uit en wat een pracht van een verhaal weer. Diney Costeloe weet elke keer weer de sfeer en personages in een verhaal zo goed neer te zetten, knap!

  • Historische Romans
  • 4 sterren
  • Hebban Luisterclub
  • HRC 9. Lees een boek waar je het koud van krijgt (heel zielig verhaal), 24. Lees een waar boek (een boek gebaseerd op waargebeurde feiten), 29. Lees een slecht boek (een akelige gebeurtenis)

13. Jaloezie, Sofie Sarenbrant

Voor de Hebban Leesclub las ik deel twee in de Zweedse thrillerserie van Sofie Sarenbrant haar hand. Het eigenaardige is dat de Nederlandse deel 1 Berouw, deel 3 in Zweden is. Dus dit tweede deel is eigenlijk deel 4 in Zweden. Volg je hem nog? Het is mij tot op heden geheel onduidelijk waarom je een serie pas bij het derde deel gaat vertalen, maar wellicht krijg ik daar nog een antwoord op, de leesclub loopt nog momenteel. Mijn mening en recensie verschijnt dus in april online, ik gaf het boek 2 sterren. Berouw vond ik beduidend beter.

  • Literaire Thriller
  • 2 sterren
  • Hebban Leesclub
  • HRC 1. Lees een duister boek (zwarte cover), 26. Lees een moederboek (over moederschap/een moeder)

En zo zitten we alweer in april
De tijd vliegt, ondanks alle beperkingen en maatregelen. Er blijven toch ook nog een heleboel mooie dingen over om van te genieten, te beginnen met alle mooie boeken die nog gaan komen. Ik kijk zelf erg uit naar de nieuwste Nicci French komende maand en deze heb ik al gereserveerd en zal eind komende week op mijn deurmat ploffen. Wat mij betreft mag de lente doorzetten, ik kan me nu al verheugen op wat heerlijke leesuurtjes in de zon in de tuin.

Voor nu, fijn lang Paasweekeind, fijne Paasdagen, blijf vooral gezond en tot volgende maand!

PS: En dan nog even een korte huishoudelijke mededeling: de oplettende kijker viel het wellicht al op, maar ik heb de Z&K Bingo als afvinkcategorie en Challenge laten vallen. Het werd me een beetje teveel gevink, gecontroleer en gestreep. Samen met mijn Instagrampagina van Celesta Leest! werd het al met al een behoorlijk administratief gedoe en ik had daar niet zo'n zin meer in. Ik beperk me vanaf deze leesmaand dan ook tot de HRC!



Reacties op: Celesta Leest! maandoverzicht | Maart 2021

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Daphne Deckers

Daphne Deckers

Daphne Deckers is al jaren een van de meest gewaardeerde en bestverkopende auteu...

Joël Dicker

Joël Dicker

Joël Dicker (1985) is een Zwitserse schrijver. Hij studeerde rechten aan de...

Diney Costeloe

Diney Costeloe

Diney Costeloe groeide op met boeken dankzij haar vader die uitgever was in Lond...

Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant (Bromma, 1978) is een Zweedse schrijver, journalist en fotograa...