Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het boekenjaar van Francisca

op 27 december 2021 door

In navolging van alle andere boekenjaar blogs hierbij dan ook mijn boekenjaar in tekst en beeld gebracht!

bb3fe357653582f5fcaf3a1322e3758b.jpgWat is je belangrijkste moment van 2021 op boekengebied?

Een paar dingen springen eruit. Als eerste dat ik weer mee mocht doen met de Hebban Thrillerprijs 2021. Ik mocht vier boeken lezen, ik had er geen vijfsterren boek bij voor mijn gevoel en ik las ook niet het winnende boek, dat wil ik zeker nog wel eens doen, maar het boek wat ik het beste vond won wel de Gouden Strop.

Aan het begin van het jaar was ik door het vele thuiswerken dat fulltime binnen zitten helemaal zat en besloot ik dagelijks te gaan wandelen Ik downloadde op advies van wat bekenden de ‘ommetje’ app en liep braaf elke dag 20 minuten. Ineens liep ik geen twintig minuten meer maar had ik het opgebouwd naar een uur, onderwijl luisterde ik naar diverse soorten luisterboeken, via BookChoice, later ook via Nextory en nu heb ik een maandje een proef abo op Storytel. En ik moet zeggen, wandelen en luisteren vind ik heerlijk. Terwijl ik lekker doorstap in de frisse lucht, soms ook met een buitje, komt het verhaal direct bij mij binnen en geniet ik volop van nog meer boeken kunnen ‘lezen’.

Tijdens de zomer had Hebban de Lekker Lezen Challenge voor gevorderden, deze koppelde ik aan een virtuele wandeling naar de top van de Kilimanjaro en genoot van boeken die zich in Afrika afspeelden.

Voorlopig werk ik nog wel even thuis en terug naar normaal gaan wij op het werk niet, iedereen heeft er minimaal een thuiswerkdag bij genomen, ik als parttimer, doe dat ook, want ook al ben ik office-manager elke dag op kantoor is zeker niet nodig is gebleken.

Ik won bij Joella een boek en ook won ik bij het Readers Café een super leuk Snoopy pakket.

Wat verder nog een leuk moment van 2021 was, is dat ik bij de nieuwe boeken op Hebban een kookboek over de Zuid-Afrikaanse keuken zag aangekondigd. Ik trok de stoute schoenen aan en schreef de uitgever aan, ik hou van koken en van Zuid-Afrika, de perfecte persoon om dit kookboek te recenseren vond ik, dat vond de uitgever ook want ik kreeg een recensie-exemplaar toegestuurd. Met mijn blog won ik ook nog de kookboeken van de short-list van de kookboekenweek!

86581cae5b0c8160526994819a17f9b1.jpg

Heb je je Reading Challenge gehaald?

Qua aantal heb ik die challenge zeker gehaald, ik mocht boek nummer 100 al in augustus afvinken. Of ik mijn challenge voor 2022 nu veel hoger ga zetten weet ik niet, ik wil namelijk ook weer meer tijd steken in borduren en daar zal het lezen toch iets onder gaan lijden. Borduren en luisteren naar een boek gaat wel maar het blijft wel opletten geblazen als je steekjes moet tellen.

Ik moet nog een categorie afstrepen, ‘Lees een hemels boek’ het boek ligt al klaar ik moet het alleen nog even oppakken.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgWat zei jouw jaarhoroscoop en is er iets van uitgekomen?

Als leeuw kon ik een boeiend leesjaar verwachten, nou het was inderdaad een prima jaar, maar of het boeiend was, het was prima en leuk en fijn. Ik heb wel, conform het advies van de jaarhoroscoop, een nieuw genre gelezen en een onbekende auteur geprobeerd, het genre was een kort fantasy verhaal en de voor mij onbekende auteur was Camilla Sten. Voorspelbare keuzes waren boeken van Jenny Colgan, Corina Bomann en Julie Caplin, altijd goed voor een fijne leeservaring.

Ik heb in de lente een leesclub met het boek Amalia (niet te verwarren met het net uitgebrachte boek van de 18-jarige Amalia van Oranje) gevolgd en ik had een beetje een afwijkende mening, ik beoordeelde het boek niet met 5 sterren zoals een aantal maar met een krappe 4 sterren.

Ik heb geen onervaren lezer met een recensie geholpen wel een mede Hebbanist tips gegeven voor een Spot maar helaas moest ik haar daarna ook vertellen dat je geen eigen Spot meer op Hebban kan openen maar enkel een los blog kan schrijven.

Ik heb vaak genoeg aan mezelf gedacht door in de zomer in het weekend lekker in de zon te gaan zitten met een boek of heerlijk te gaan wandelen met een luisterboek in mijn oren.

Een oudere favoriet las ik ook, een Noors kinderboek wat ik als afscheidscadeau uit Noorwegen van een vriendinnetje kreeg: Aurora i Holland.

bffb3aa2219697af704a36a3aa6eb0cf.jpg

Welk boek dat je in 2021 las is jouw boek van het jaar?

Lastige keuze, maar het is ‘Het meisje in de witte kimono’ van Ana Johns geworden. Ik las het in een buddyread met Ideke en ik werd lid van de groep van de auteur op Facebook waarin het boek ook besproken werd. Ik stelde ook nog een vraag over een zin uit het boek aan de Nederlandse uitgever maar heb daar helaas nooit antwoord op gekregen. Het ging over de kleur van de kanji op de grafsteen van Kleine Vogel, in de Nederlandse vertaling staat zwart maar in een document op de website van de auteur staat rood. Het klinkt voor iemand die het boek niet kent als iets onbenulligs maar het is het verschil tussen leven of dood.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgMet welk boek ga je 2022 in?

Bij het teruglezen van mijn antwoorden in de blog van 2020 moet ik constateren dat het boek waarmee ik daar aangaf het jaar mee in te gaan nog steeds niet verder gelezen heb. Ik leg het derhalve nu bovenop de stapel voor 2022 en begin dan maar weer van voren af aan, want van die eerste vijftig bladzijden die ik 2020 las herinner ik me niets meer. Het gaat om het boek ‘De laatste trein naar vrijheid’ van Meg Waite Clayton.

Ook heb ik weer een boek van NetGalley wat ik in januari moet lezen en krijg ik van de World of Romance boekenclub ook weer een boek toegestuurd wat ik mag lezen en recenseren. De titel is nog niet bekend gemaakt maar wel een wazige foto en ik heb op basis van die foto een vermoeden!

2022fe4cd25344369b2c0c37056362dc.jpg

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2022?

Ook dit antwoord is hetzelfde als uit mijn blog van 2020, het ziet er namelijk uit dat het langverwachte vervolg van Kongokorset van Herlinde Leyssens in 2022 echt gaat komen!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgHoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2022 eruit?

Ik zet weer in op 100 boeken en mijn voornemen is om die leuke pot, die sinds januari van dit jaar al als een soort decoratie op de vensterbank staat eens beter te gaan gebruiken. Daarnaast wil ik de nieuwe aanwas van boeken, die na het maken van die pot in mijn kast is terechtgekomen, eens gaan lezen. Ik wil daarmee proberen of ik het alfabet op auteursnaam kan weglezen, dit jaar deed ik dat op basis van titel. Of dat allemaal gaat lukken…dat is natuurlijk de grote vraag!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgDe foto's in deze blog komen allemaal van mijn Instagram waar ik foto's plaats van boeken, eten en andere dingen die ik leuk vind. Volg me via Instagram of mijn spot zodat je met mij dit aankomende leesjaar kan beleven.



Reacties op: Het boekenjaar van Francisca

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jenny Colgan

Jenny Colgan

De Engelse bestsellerauteur Jenny Colgan is geboren in Schotland en heeft i...

Corina Bomann

Corina Bomann

Corina Bomann (1974) woont op het Duitse platteland, waar ze in alle rust kan sc...

Julie Caplin

Julie Caplin

Hoewel Julie Caplin op haar tiende al aankondigde dat ze later schrijfster wild...

Lijsten