Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boeken die prijzen wonnen

op 11 maart 2019 door

Het is maart en de Hebban Reading Challenge staat deze maand in het teken van boeken die prijzen wonnen. En dat zijn er veel, heel veel. Vaak zijn het literaire boeken, thrillers of fantasy en deze genres hebben hun eigen prijzen. Wat kan je dan gaan lezen als je graag Feelgood leest? Marieke ging op zoek en stelde een lijstje met prijswinnende boeken samen.

- door Marieke -

f63e0c95c3671c45b04d14e2d464eeb2.jpg

De zeven zussen (eerste deel) - Lucinda Riley

Lucinda Riley had nog nooit een prijs gewonnen en toen kwamen de Hebban awards en won ze met haar Zeven zussen de Hebban feelgood award. Zij was superblij (zie hier het filmpje toen ze de award kreeg). En wij ook superblij, want het is een geweldige start van een hele mooie serie boeken.

Opstaan - Jackie van Laren

De grote verrassing van de Hebban Awards van 2017 was wel Jackie van Laren. Zij won de prijs voor het beste boek, gekozen door de lezers van Hebban. Het leverde vervolgens een flinke discussie op, want wat is het 'beste' boek als er gestemd wordt. Die discussie gaan we niet herhalen. Feit is gewoon dat Opstaan de prijs won en daarmee een plekje in de deze lijst verdient. En het is nog een heerlijk boek om te lezen ook.

Ik wist het - Chantal van Gastel

In 2015 was er een Hebban Award voor de beste Feelgood (Nederlandstalig). De winnaar was Ik wist het van Chantal van Gastel. Een heerlijk verhaal over Mia die een bloemenwinkel gaat beginnen en waarbij de magie van bloemen haar meer brengt dan ze had verwacht. Het boek is lekker dik (480 pagina's) en levert heel wat heerlijke uurtjes leesplezier op.

Je bent geweldig - Jill Mansell

Naast de beste Feelgood, was er ook de Hebban Award voor de beste Feelgood (vertaald) en die ging naar Jij bent geweldig van Jill Mansell. De vaste groep fans van Mansell zullen niet verbaasd zijn geweest, want haar boeken zijn elke keer een feestje om te lezen. Een hoop liefde en gedoe en een kleine dosis drama, bijzondere personages en gegarandeerd een boek dat je met een glimlach dichtslaat.

Zolang er leven is  - Hendrik Groen
Pogingen iets van het leven te maken

Hendrik Groen 83 3/4 jaar was een grote hit in Nederland. Deze krasse knar schreef vanuit eigen ervaringen een dagboek over zijn leven in een bejaardentehuis. De schrijver, die schreef onder pseudoniem, bleef lang onbekend, maar aangenomen wordt dat Peter de Smedt de werkelijke schrijver is. Het eerste boek Pogingen iets van het leven te maken was in 2016 de winnaar van de NS publieksprijs. Dat kunstje werd in 2018 nog een keer herhaald. Deze keer was Zolang er leven is het boek dat de meeste stemmen van het publiek ontving.
Zolang er leven is kreeg ook nog een Hebban Award, In 2016 was het de winnaar van de beste roman.

f63e0c95c3671c45b04d14e2d464eeb2.jpg

Als je het licht niet kunt zien - Anthony Doerr

Deze historische roman is de winnaar van de Hebban Award 2015 Best roman-vertaald. De Engelse versie won ook al de prestigieuze Pulitzer Prize voor fictie 2015 en de Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction. Een verhaal over de Tweede Wereld oorlog dat vele lezers van historische romans zal aanspreken

Gouden jaren - Annegreet van Bergen

Voor het schrijven van dit artikel bleek 2015 een goed jaar, want ook dit boek won een Hebban Award. De prijs voor beste non-fictie ging naar Gouden jaren. Een boek vol nostalgie over het leven in Nederland na de oorlog.

Bruidsvlucht - Marieke van der Pol

Bij het doorlopen van lijstjes met prijswinnende boeken kwam ik terecht bij de winnaars van de ANV debutantenprijs. En daar viel mijn oog op Bruidsvlucht, een van mijn favoriete boeken, welke ook is verfilmd. De prijs ging in 2007/2008 naar Marieke van der Pol voor haar debuut. Een historische roman over bruidjes die in 1953 naar Nieuw-Zeeland reisden om daar te trouwen.

Nooit meer bang - Gaby Rasters

Naast alle prijzen in de literaire wereld is er in Nederland gelukkig ook een wedstrijd voor het romantische boek. Het Valentijngenootschap bestaat vijf jaar en reikt ieder jaar de Valentijnprijs uit voor het beste romantische boek. In 2019 won Gaby Rasters met haar indrukwekkende Nooit meer bang zowel de jury als de publieksprijs. Het boek begint bij de aanslag op vliegveld Zaventem in Brussel. Renate en Mandy lazen en bespraken het boek al eerder in een buddyread.

Andere winnaars zijn:

(2018) Adempauze - Martin Scherstra
(2018 publieksprijs) Na die nacht - Kirstin Rozema
(2017) Schelpenwit - Simone Foekens
(2016) Dochter van de sterren - Reina Crispijn
(2015) Sanne het leven is leuk  - Marjan van den Berg
(2015) De verloren zoon  - Thea Zoeteman - Meulstee

f63e0c95c3671c45b04d14e2d464eeb2.jpg

Prijzen voor Feelgood romans zijn dun gezaaid. Bij het uitreiken van de prijzen ligt duidelijk de nadruk op literatuur en thriller. Ben je nog op zoek naar een boek dat een prijs won, dan is een uitstapje naar een ander genre een goeie optie en alleen maar toe te juichen. Afwisseling maakt lezen leuker.

Wil je alle lijsten met prijswinnende boeken eens zelf bekijken, klik dan hier voor een overzicht.

Ben ik nog een mooi feelgood boek vergeten dat ook een prijs heeft gewonnen? Zet dan de titel en de schrijver in een reactie onder deze blog zodat niemand iets hoeft te missen.



Reacties op: Boeken die prijzen wonnen

Meer informatie

Gerelateerd