Dit is de shortlist voor de Hebban Feelgood Clubprijs!

op 02 juli 2018 door

Dit jaar organiseren de Hebban Clubs voor het eerst de Hebban Clubprijzen! Ook de Feelgood Club dook in de eigen artikelen, recensies en boekenkasten. Welke boeken vielen ons het meest op tussen de honderden verschenen titels van het afgelopen jaar (1 juli 2017 – 1 juni 2018), omdat wij ze mooier, spannender, ontroerender, grappiger, indrukwekkender vonden dan de rest?

De totstandkoming van de shortlist

Weken geleden zijn wij al begonnen met het doorspitten van oude artikelen en het bekijken van lijsten met boeken die in het afgelopen jaar zijn verschenen. Elk clublid heeft haar eigen top 5 samengesteld met boeken die volgens haar écht de moeite van het lezen waard zijn. Boeken die je kan aanbevelen, die je ontroerden, die je zijn bijgebleven. Kortom; boeken die de Hebban Feelgood Clubprijs zouden verdienen!
Daarna hebben gekeken welke boeken het vaakst voorkwamen op de lijstjes en hebben we ook gekeken naar wat jullie van deze boeken vonden. Namelijk door te kijken naar de het aantal sterren en de ranking van het boek op Hebban. 

Het was een flinke klus, maar uiteindelijk is het ons gelukt om een shortlist samen te stellen van negen titels!

Dit is de shortlist van de Hebban Feelgood Club (op alfabetische volgorde achternaam auteur):

1. Duet met jou - Dani Atkins - De Fontein

Ally en Charlotte waren ooit vrienden, maar toen Charlotte trouwde met David, Ally's eerste en grootste liefde, heeft Ally haar dat nooit kunnen vergeven. Ally zelf is tegenwoordig gelukkig getrouwd met Joe. Maar dan treffen de twee vrouwen elkaar voor het eerst sinds jaren weer, onder de slechtst denkbare omstandigheden: in het ziekenhuis, waar David en Joe vechten voor hun leven. 

Lore en Diana lazen Duet met jou voor een buddyread  en hadden de dozen tissues klaar staan. Zeker het einde is bijna niet zonder droge ogen te lezen. Een boek dat deze emotie oproept en waar je na het lezen gewoon even stil van bent, verdient een plaatsje op de shortlist. 

2. Oorlogskind - Mechtild Borrmann - Bruna uitgevers

De jonge Hanno Dietz probeert vlak na de Tweede Wereldoorlog, samen met zijn moeder en zusje te overleven in het platgebombardeerde Hamburg als hij op een dag een dode vrouw tussen het puin vindt. En vlak bij haar een jongetje van een jaar of drie, in opvallend nette kleding. Het kind praat niet, en er is niemand die bij hem hoort. Hanno neemt hem mee en de jongen zal uiteindelijk opgroeien in het gezin Dietz. Jaren later bevindt deze wees uit de puinhopen zich op het spoor van een misdaad met banden naar zijn werkelijke familie.

Na het lezen van Oorlogskind en de ontmoeting met Mechtild Borrmann was het duidelijk dat zo'n ontroerend boek over oorlog en opgroeien, niet mocht ontbreken op de shortlist.

3. Mijn beeld van jou - Susan van Eyck - De Fontein

Emma is begin dertig en al bijna de helft van haar leven samen met Lukas. Haar leven en relatie is stabiel, rustig en vertrouwd, tot ze op een middag in het zonnetje zit te wachten op haar vriendin en de spontane fotograaf Boris ontmoet. Op het moment dat er tussen beide een vonk overspringt, verdwijnt hij uit haar leven met de mededeling dat hij geen relatiemateriaal is.

De leesclub met dit boek was een groot succes. We werden ontroerd, er werden tranen weggepinkt. Wat zijn we trots dat een Nederlandse auteur op deze manier weet te debuteren.

4. Nooit meer - Colleen Hoover - Zomer & Keuning

Lily wordt verliefd op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het eropaan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden. 

De uitkomst van de hot or not was meer dan duidelijk; hot! Het boek met een bijzonder onderwerp heeft ons getroffen geraakt. Het heeft daarom niet alleen een plekje in ons hart gekregen, maar ook op deze shortlist.

5. De tijd van de vuurbloemen – Sarah Lark - Uitgeverij De Fontein

Het verhaal dat zich afspeelt in twee plaatsen (Duitsland en Nieuw-Zeeland, 1837) gaat over Ida en Cat. Ida sluit zich aan bij een groep jonge mensen die naar Nieuw-Zeeland zullen vertrekken. Hun is land beloofd, en vrijheid. Maar als het aan Ida lag, mocht Ottfried, haar door haar familie uitgezochte verloofde, wel achterblijven. Cat is opgegroeid in een bordeel, en weet dat ze binnenkort gedwongen zal worden daar ook zelf de kost te verdienen. Ida en Cat ontdekken al snel dat je niet altijd iedereen op hun woord kunt geloven. Lukt het hen om toch het nieuwe begin te vinden dat zij zoeken?

Ook dit boek was een unanieme Hot in de Hot or Not. We werden direct gegrepen door het verhaal waarin haar personages een rol in soms aangrijpende, waargebeurde feiten speelden. Het was weer een Sarah Lark in topvorm, dus zij mag zeker niet op onze shortlist ontbreken. 

6. Eens gegeven - Charlotte de Monchy - Meulenhoff Boekerij

Feline woont antikraak in een krakkemikkig voormalig hotel, samen met een bonte verzameling huisgenoten op wie ze zeer gesteld is maar die geen van allen geld hebben om iets aan hun huisvesting te verbeteren. Op papier heeft Feline een droombaan: kunsttaxateur bij de Amsterdamsche Veiling. Helaas geeft haar baas alle interessante klussen aan zijn zoon en laat hij de stomme karweitjes aan Feline over, tot dat ze door zo'n klusje een wilde nacht met Teun beleeft en het kitscherige schilderijtje dat ze van hem ontvangt een onontdekte Breitner blijkt te zijn... 

2018 begon goed toen we Eens gegeven mochten lezen voor een groepsrecensie. Met alle acht duimpjes omhoog verdient de 'Nederlandse Sophie Kinsella' met haar humoristische boek een plek op de shortlist.

7. Voor mij - Jojo Moyes - De Fontein

Louisa Clark is alleen afgereisd naar New York, ervan overtuigd dat haar relatie met ambulancebroeder Sam dit avontuur zal overleven. In haar nieuwe baan wordt ze meteen in het diepe gegooid, want het leven van haar werkgever, de rijke familie Gopnik, speelt zich af in de hoogste sociale kringen. Daar ontmoet ze Joshua Ryan, die een onverwachte link met haar verleden blijkt te hebben... 

Sanne en Lore lazen Voor mij voor een van onze wekelijkse buddy reads. Een boek dat je weet te ontroeren en aan het lachen kan maken en je het gevoel geeft dat je er zelf bij bent, mag niet ontbreken op deze shortlist.

8. Nooit meer bang - Gaby Rasters - Zomer & Keuning

Op zomaar een ochtend op het vliegveld van Brussel vinden er twee bijzondere ontmoetingen plaats. Vlak nadat Maud heeft ontdekt dat haar vriend een ander heeft, vindt ze gehoor bij de lieve Victor. En Louise, die vanwege haar borstkanker een muur om zich heen heeft gebouwd waar geen man doorheen kan, merkt dat ze zich toch ineens aangetrokken voelt tot Lennard, die ze ontmoet in de ontbijtzaal van haar hotel.

Later op zomaar die ochtend vindt er in de vertrekhal een vreselijke aanslag plaats. De twee vrouwen bevinden zich niet meer op het vliegveld, maar Victor en Lennard wel. De zoektocht brengt Maud en Louise bij elkaar in deze prachtige roman over liefde en verlies, en over de ongekende kracht van mensen. 

Een boek vol emoties en tegelijkertijd vol kracht en met een boodschap. Renate en Mandy lazen het voor een buddyread en mochten Gaby interviewen. Ze waren zo onder de indruk, dat een plaats op de shortlist dik verdiend is. 

9. De zeven zussen – Lucinda Riley - Xander Uitgevers

Zeven zussen, zeven verhalen, allemaal als baby geadopteerd door dezelfde vader. Na het onverwachts overlijden van Pa Salt gaan de zussen opzoek naar hun afkomst. In dit eerste deel maken we kennis met Maia. Haar zoektocht brengt ons onder andere in verloren tijden in Parijs en Rio de Janeiro. 

De zeven zussen is een serie die je weet te boeien, vast te klampen en niet meer loslaat tot het uit is. Sanne en vriend van de Feelgood Club Elly bespraken het boek in een buddyread challenge en zijn verslaafd. De mysterieuze verhaallijnen en de prachtige kijk in de geschiedenis bezorgt Lucinda Riley een plek op de shortlist. 

10. ???

De tiende titel op de shortlist…

Die bepalen we samen met jou! Welk boek mist volgens jou nog op deze lijst en mag absoluut niet ontbreken? Laat jouw suggestie hieronder achter in de reacties. Vergeet je keuze niet te motiveren – overtuig ons ervan dat ook jouw favoriet kans moet kunnen maken op de Hebban Clubprijs 2018. Laat je reactie achter voor 9 juli. Daarna bepalen wij welke van de genoemde boeken de tiende plek op de shortlist in zal nemen.

Let op: om in aanmerking te komen voor de shortlist moet het boek voor het eerst verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 1 juni 2018 en natuurlijk tot het juiste genre behoren.

Stemmen

Van 16 juli t/m 5 augustus kun je stemmen op jouw favoriete feelgoodroman. Houd onze spot in de gaten voor het stemformulier en extra informatie, en vergeet vooral niet om de andere genreclubs met een bezoekje te vereren!Reacties op: Dit is de shortlist voor de Hebban Feelgood Clubprijs!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dani Atkins

Dani Atkins

Dani Atkins is geboren en getogen in Londen. De vele uren die ze in de Londense metro heeft doorgebracht gebruikte ze om te lezen en om te dromen van haar eigen boek. Dat werd uiteindelijk Versplinter...

Mechtild Borrmann

Mechtild Borrmann

Mechtild Borrmann (Keulen, 1960) begon pas na een carrière als dans- en theaterpedagoog, gestalttherapeut en personeelsmanager met het schrijven van romans. Ze ontving voor haar eerdere werk in Duits...

Susan van Eyck

Susan van Eyck

Susan van Eyck schrijft en fotografeert. Ze woont met haar man en twee kinderen in Leiden. Mijn beeld van jou is haar debuutroman.

Colleen Hoover

Colleen Hoover

Colleen Hoover (1979) schreef haar eerste boek Slammed na het horen van een liedje op de radio. Ze had geen enkele bedoeling om haar boek te publiceren. Na een positieve recensie door een bekende Amer...

Sarah Lark

Sarah Lark

Sarah Lark boekte internationaal groot succes met haar romans over Nieuw-Zeeland. Van haar boeken werden wereldwijd al ruim 4 miljoen exemplaren verkocht.

Charlotte de Monchy

Charlotte de Monchy

Charlotte de Monchy (1979) studeerde communicatiewetenschap aan de UvA. Ze schreef eerder twee goed ontvangen romans, Zes maanden zonder en Enkeltje Ierland. Ze woont met haar gezin op Bali.©&nbs...

Jojo Moyes

Jojo Moyes

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boek Sheltering Rain (Paradijs op aarde) verscheen in 2002. Moyes is een van de weinige auteurs die twee keer de Romantic N...

Gaby Rasters

Gaby Rasters

Gaby Rasters is auteur en moeder van drie kinderen. Ze is dol op social media, nieuwe manieren van samenwerken en het stimuleren van innovatie. Dit is terug te zien in haar Follow-trilogie, waarvan de...

Lucinda Riley

Lucinda Riley

Lucinda Riley schreef op haar vierentwintigste haar eerste roman. De boeken van Lucinda zijn vertaald in 25 talen en in 36 landen uitgegeven. Riley woont met haar gezin in North Norfolk, Engeland.