Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Reading Challenge Feelgood Tip #9

op 25 februari 2024 door

Het is zondag en zoals jullie inmiddels van ons gewend zijn geven we vandaag weer tips om alle categorieën in de Reading Challenge af te kunnen vinken. Deze week is de categorie: Lees een koud boek.
Dat kan een boek zijn met een ijzig tafereel op de cover, dat zich afspeelt in koude oorden of waarin de personages een hekel hebben aan elkaar. Binnen de feelgood wemelt het van 'enemy-to-lovers' verhalen en passen in ieder geval prima in deze categorie, ondanks dat ze uiteindelijk hun happy end beleven. We zijn weer onze boekenkasten ingedoken en hebben een paar mooie tips voor jullie op een rijtje gezet.

d4f5e71b514bc260b20b407090138f16.png

Lees een koud boek

Aan het einde van de wereld - Kristin Hannah

1974. Ernt Allbright keert terug uit Vietnam, waar hij krijgsgevangene was – een ervaring die hem psychisch heeft beschadigd. Als hij zijn zoveelste baantje kwijtraakt, neemt hij een impulsieve beslissing: hij verhuist met zijn gezin naar Alaska. Zijn dertienjarige dochter Leni, die zich staande probeert te houden ondanks de stormachtige, moeilijke relatie van haar ouders, hoopt dat een nieuw thuis ook een nieuw begin kan betekenen. Haar moeder is bereid alles te doen voor de man van wie ze houdt, zelfs als ze hem moet volgen naar het einde van de wereld.

Aanvankelijk lijkt Alaska alles te zijn waarop ze hoopten; ze worden er opgenomen in een kleine gemeenschap van sterke, onafhankelijke pioniers. Maar als het winter wordt en een maandenlange duisternis over de staat neerdaalt, verslechtert Ernt’s toch al kwetsbare psychische toestand. Het gezin moet alles op alles zetten om de uitdagingen buiten én binnen de muren van hun huis het hoofd te bieden.

"Een prachtige roman, vol natuur, sterke persoonlijkheden, ontberingen, pittige thema's en emoties. Om het koud van te krijgen. Ik heb er van het begin tot einde van genoten." - Marieke

Noorderlicht - Ellen Ooms

Fleur heeft het helemaal gehad! Ze werkt voor een sukkel van een baas, haar liefdesleven is onbestaande en tot overmaat van ramp wordt ze voortdurend voor de voet gelopen door haar bemoeizuchtige moeder die geen kans onbenut laat om haar er op te wijzen dat ze iets moet maken van haar leven. Als haar broer haar voorstelt om een tijdje te gaan helpen op de huskyfarm van Lukas, een vriend van hem, verklaart ze hem voor gek. Wat kent zij nu van husky’s? En dat in de ijzige koude van Lapland. En hoe moet het dan met haar job?

Wanneer ze op een dag een pijnlijke ontdekking doet, is de maat helemaal vol voor Fleur. Ze besluit haar job op te zeggen en in te gaan op het voorstel van haar broer. Eenmaal in Lapland is de buitentemperatuur niet het enige dat onder het vriespunt zakt. Ook de ontvangst door Lukas is verre van warm te noemen. Zit hij wel op haar komst te wachten?

Langzaam maar zeker geraakt Fleur gewoon aan de ijskoude temperaturen en ook Lukas ontdooit langzaam maar zeker. Vindt Fleur meer in het hoge noorden dan ze verwacht had?

"Er zit in dit verhaal een prachtige boodschap verweven. Ooms geeft hiermee aan dat hoe beschadigd je ook bent, of hoe geknakt je zelfvertrouwen ook is, er is altijd een uitweg om weer gelukkig te worden. Als je het maar een kans geeft en kiest voor jezelf." - Amarins

Tussen licht en donker - Rian Sevenhuijsen

Amber weet best waarom haar grote zus haar een reis naar Tromsø cadeau heeft gedaan. Alles onder het motto: 'bad ideas make the best memories'. Alleen heeft Amber dit keer weinig behoefte aan de ongevraagde hulp. Ze moet een baan vinden. En een eigen huis. Toch gaat ze op pad, vastbesloten om dan vanuit Noorwegen alles maar te regelen. Een vroege sneeuwstorm helpt dit idee halverwege de heenreis al om zeep. Ze strandt op Oslo, samen met het beroemde fotografen-duo Stormraaf, dat haar uitnodigt de nacht niet op het vliegveld, maar in de stad door te brengen. Amber besluit voor een keer niet naar haar verstand te luisteren, precies zoals haar zus altijd adviseert. Nooit had ze kunnen bedenken dat ze die nacht mee zou doen aan een romantisch experiment met vrijbuiter Raaf, waarbij ze zesendertig vragen moeten beantwoorden om te kijken of ze verliefd op elkaar kunnen worden.

"Als je het boek leest, wil je eigenlijk stante pede afreizen naar Noorwegen en alle excursies die Amber doet, zelf meemaken: het Frogner Park, de berg Floya, de IJszeekathedraal en last but not least de magie van het Noorderlicht." - Helma

Bestemd voor mij - Chantal van Gastel

De feestdagen staan voor de deur en Jessica kijkt uit naar een lang weekend met haar beste vriendinnen Micky, Hannah en Debbie. Al jarenlang delen ze alles met elkaar, maar er is een nadeel: ze zien elkaar veel te weinig. Daarom besluiten de vriendinnen bij elkaar te komen in het familiehuis waar Jessica en Micky vroeger al hun vakanties doorbrachten. Bij aankomst wacht hen echter een verrassing. De meiden zijn niet de enige gasten in het vakantiehuis. Herinneringen komen tot leven, waaronder ook die aan een oude liefde, die Jessica liever wil vergeten. Maar dát laat het huis niet toe.

"Een boek dat je laat lachen, je bepaalde dingen voor je laat zien, die je helemaal niet voor je wil zien! En het maakt dat je zin krijgt in een sneeuwballengevecht met daarna een kop erwtensoep.” - Renate

Winter in Schotland - Sarah Morgan

Workaholic Hannah weet dat ze onmogelijk de rest van haar leven vakanties met haar familie kan vermijden. Alleen heeft ze naast hun hooggespannen verwachtingen nu ook stress vanwege het grote geheim dat ze sinds kort met zich meedraagt. Huismoeder Beth zit in een persoonlijke crisis. Het enige wat zij van kerst verwacht is tijd om te besluiten of ze weer aan het werk zal gaan. De bedoeling was echter dat haar familie voor ontspanning zou zorgen, en niet het tegendeel! Posy vraagt zich af of ze wel haar ‘beste leven’ leidt, maar durft niet te veranderen uit loyaliteit voor haar ouders. Tot haar nieuwe buurman Luke de rust komt verstoren… In de koude Schotse Hooglanden droomt Suzanne McBride van de perfecte kerst met haar drie totaal verschillende dochters. Maar zullen ze een hele vakantie met elkaar overleven? Suzanne zal moeten vertrouwen op de kracht van familiebanden om haar dochters weer bij elkaar te krijgen.

"De winterse setting is het enige koude element in de boek. Wat overheerst is de hartverwarmende verhaallijn. Echt zo'n verhaal dat schreeuwt om onder een dekentje gelezen te worden." - Sanne

IJskoud verlangen - S.R. Grey

Na één avond flink uit de band springen, wordt Aubrey wakker in een vreemd bed, naast een onbekende, maar daardoor niet minder aantrekkelijke man. Hij blijkt haar nieuwe cliënt te zijn; hockeylegende Brent Oliver. Als ‘life coach van de sterren’ heeft Aubrey vaker te maken gehad met lastige beroemdheden, maar ze is nog nooit gestuit op zo’n extreem exemplaar als Brent Oliver. Hij maakt haar knettergek. Van verlangen. Maar dat gaat ze dus mooi niet toegeven! Sexy hockysuperster Brent Oliver heeft het allemaal. Hij is knap, charmant en heeft het talent en de ervaring om de beste speler op het ijs te zijn, maar dat is hij niet (meer). Hij komt niet goed in zijn spel en kan niet verklaren wat er mis is. Als zijn teamleiding besluit dat hij aan de slag moet met een life coach, had hij niet gerekend op Aubrey. De vrouw die hij na een feestje in zijn bed vond en hij sindsdien niet meer uit zijn hoofd krijgt. Met Aubrey wil Brent meer. Maar dat gaat hij haar zeker niet gaat vertellen! Wat krijg je als een sexy hockeyster en een pittige life coach in een huis zet? Hete passie en een IJskoud verlangen.

"Een grappig verhaal, leuke personages en leuk om eens iets meer over de ijshockey wereld te lezen. Het heeft humor, steamy scenes en de chemie tussen Brent en Aubrey maken het af." - Renate

De Ex Talk - Rachel Lynn Solomon

Shay werkt al bijna tien jaar met plezier bij een radiostation in Seattle. Maar de laatste tijd botst ze nogal met haar nieuwe collega Dominic, die net zijn journalistieke opleiding heeft afgerond en ervan overtuigd is dat hij alles weet van radio.
Als de zender een nieuw concept nodig heeft, stelt Shay De Ex Talk voor, waar twee exen live relatieadvies geven aan luisteraars. Tot haar grote frustratie wordt ze echter aangewezen als cohost van de show, met niemand minder dan… Dominic!
Hun scherpe dynamiek is meteen een schot in de roos en al snel verschijnt De Ex Talk in de hitlijsten. Dan beginnen Shay en Dominic voor elkaar te vallen. Betekent dit het begin van iets geweldigs, of het einde van hun loopbaan?

"Ik verwachtte een enigszins voorspelbaar ‘enemies to lovers’ verhaal, waarin de beide hoofdpersonen het spel van aantrekken en afstoten spelen tot ze elkaar uiteindelijk in de slotfase voorgoed in de armen vallen. Maar ik werd blij verrast, want met dit verhaal geeft Rachel Lynn Solomin een verrassende nieuwe draai aan deze trope in het feelgoodgenre." - Helma

De deal - Elle Kennedy

Hannah Wells heeft een enorme crush op de knappe footballspeler Justin Kohl. Maar hoe kan ze ervoor zorgen dat hij haar eindelijk ziet staan?
Garrett Graham krijgt te horen dat hij, als hij zijn filosofiegemiddelde niet snel verbetert, uit het ijshockeyteam gezet zal worden. Voor bijles laat hij zijn oog vallen op die sarcastische brunette die als enige van de klas een goed cijfer heeft gehaald voor het tentamen dat hij over moet doen.
Hannah en Garrett maken een deal: zij geeft hem bijles, en hij doet alsof hij haar vriendje is. Dat kan niet misgaan… toch?

"Dit is het eerste deel uit de serie Off-campus met in de hoofdrol een ijshockeyteam. Ijskoud m'n r**t, maar juist heerlijk hot, haha. Eigenlijk zoals zoveel boeken van Elle Kenned: lekker steamy en vaak over de sport op het ijs."Sanne

Bloesem in de sneeuw - Sarah Jio

Seattle, mei 1932. Alleenstaande moeder Vera Ray geeft haar driejarige zoontje Daniel een nachtzoen en vertrekt naar haar nachtdienst in het plaatselijke hotel waar ze werkt. De volgende ochtend heeft een late sneeuwstorm de hele stad bedekt, en haar zoon blijkt diezelfde nacht te zijn verdwenen. Buiten op straat ligt zijn teddybeer, verlaten in de sneeuw.

Seattle, mei 2010. Claire Aldridge, journaliste bij de Seattle Herald, krijgt de opdracht een reportage te maken over het zeldzame fenomeen ‘sneeuwstorm in mei’, dat dit jaar voor het eerst in bijna tachtig jaar weer heeft plaatsgevonden. Bij haar onderzoek stuit ze niet alleen op het verhaal van de ontvoering – die nooit werd opgelost – maar ook op verbazingwekkende overeenkomsten tussen de levens van Vera Ray en haarzelf…

Liefde op het ijs - Helen Buckley

Olympisch kampioen kunstschaatsen en ‘IJskoningin’ Katie Saunders heeft haar voormalig schaatspartner en inmiddels ook ex-vriend Alex Michaelson nooit echt kunnen vergeven voor het ongeluk waarbij ze haar enkel brak. Dat ongeluk maakte een einde aan haar carrière én aan haar relatie met Alex. Ze verloor in één klap haar twee grote liefdes.

Als Katie een paar jaar na het ongeluk besluit deel te nemen aan een nieuwe tv-show, waarin bekende Britten met elkaar een kür schaatsen, doet ze dat alleen omdat ze het geld hard nodig heeft. Waar ze totaal geen rekening mee heeft gehouden, is dat het lot haar meer geeft dan alleen een mogelijkheid om haar rekeningen te betalen. Katie wordt namelijk opgezadeld met playboy rugbyspeler Jamie Welsh. En dat is niet de enige verrassing… Alex blijkt een van de juryleden te zijn.

Hoe verder Katie en Jamie komen in de show, hoe meer Katie zich realiseert dat liefde op de meest ongelukkige momenten kan opbloeien. Zelfs in een ijskoude omgeving lijkt haar net zo ijzige hart langzaam maar zeker te ontdooien.

Liever een kort verhaal?

'Liefde in de sneeuw'-serie - Roz Marshall

De serie bestaat uit vijf korte verhalen en zijn allemaal via KoboPlus te lezen. De rode draad is natuurlijk dat alle verhalen zich afspelen in winterse sferen in het Schotse dorp White Cairns Village rondom een skischool. De serie bestaat uit: Vang me op, Valentijn in de sneeuw, Een grote beproeving, Sneeuwblind en Tegen de storm in

Welk boek tippen jullie ons voor deze categorie?

d4f5e71b514bc260b20b407090138f16.png

Als je alle tips die we voor de verschillende categorieën hebben gegeven nog eens op je gemak wil bekijken, klik dan op deze link.


Reacties op: Reading Challenge Feelgood Tip #9

Meer informatie

Gerelateerd