Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kladblok juli 2022

op 01 augustus 2022 door

Was juli net zo saai als juni? Nee, het was helemaal niet saai. Ik had een paar feestjes, etentjes, nam een Netflix abonnement en beleefde allerlei leesavonturen. Begin van de maand signeerde de leukste feelgood auteur van Limburg, Tamara Haagmans, haar nieuwste boek bij boekhandel Cobben in Heerlen. Heerlen is ongeveer 25 minuten rijden bij mij vandaan. Ik vind dat dichtbij, maar Tamara, bescheiden als ze is, vond dat ik toch wel erg veel moeite deed voor een gesigneerde versie van Uit onverwachte hoek. Nee hoor, het is alleen maar leuk en helemaal geen moeite. 

Ik abonneerde me op Netflix speciaal voor de film Persuasion. Helaas had de romcom waar ik naar keek niets te maken met Jane Austens gevoelige verhaal. Mooie beelden, maar van de essentie van het verhaal en de karakters bleef niets over. Zo jammer. Ik troostte mezelf met het bingewatchen van twee seizoenen Bridgerton. De serie is net wat smeuïger dan de boeken en heeft meer verhaallijnen. Ik heb er ontzettend van genoten! Toch heb ik Netflix meteen weer opgezegd. Ik word er onrustig van en het kijken gaat ten koste van mijn leestijd.

79e5b840f3ea4d6b4074a06c8cf8774c.jpg

Gisteren had ik een afscheidsfeestje van een collega, die twee jaar geleden midden in de coronatijd met de VUT ging. Corona is nog lang niet weg, want het feestvarken kon er niet bij zijn vanwege een positieve test. Omdat catering en lokatie al geregeld was, wilde ze het toch door laten gaan. Bij Schutterij Sebastianus in Voerendaal mochten we schieten met windbuks, kruisboog en als echte schutters met een grote buks bolletjes afschieten. Leuk om een keer te doen, maar mijn schiettalent is ver te zoeken. Het was een gezellige dag met veel collega's die ik al lang niet meer had gezien. Alleen de echte ster ontbrak jammer genoeg. 

Ik las iets minder deze maand. Toch was het een fijne leesmaand met de samenleesprojecten van De vrouwen van Vardø op de spot van Gea link en Shuggie Bain, die ik zonder de steun van mijn medelezers aan de kant had gelegd. Vanaf morgen gaan we dit boek bespreken op in Shuggies pub op de spot van Gigi. Natuurlijk waren er ook nieuwe aanwinsten. Kijken jullie mee naar mijn leesmaand?

Nieuwe aanwinsten:

3b4498bf31ecae3ddebd3e7a93918d7b.jpg

60. Lady Kitty's fortuinlijke zoektocht -  Sophie Irwin

Wanneer Kitty's verloofde haar onverwacht aan de kant zet, ziet het er somber uit voor de familie Talbot. Zonder geld om de schulden van hun overleden vader af te lossen, zullen Kitty en haar vier zussen financieel aan de grond zitten. Kitty vertrekt naar Londen om in het huwelijksseizoen een rijke echtgenoot te strikken. Al snel ontmoet ze de jonge Archie Radcliffe, die haar introduceert in de hogere kringen. Oudere broer Lord Radcliffe ziet Kitty voor wat ze is, een manipulatieve gelukszoeker, die gestopt moet worden. Een Regency roman, maar dan net even anders. Een niet zo verfijnde en vrijpostige hoofdpersoon in een grappig en romantisch boek dat veel te snel uit is. De kuisheid van een Jane Austen roman gemixt met de eigentijdsheid van de Bridgertons. Genoten van dit boek. Ik hoop op een vervolg.

4 sterren

61. De vrouwen van Vardø - Kiran Millwood Hargrave

Op Kerstavond 1617 komen 40 mannen van het Noorse eiland Vardø op zee om in een hevige storm. De achtergebleven vrouwen blijven ontredderd achter en moeten zichzelf zien te redden door "mannentaken" op te pakken. Na een paar jaar arriveert de streng gelovige Absalom met de opdracht van de leenheer om orde op zaken te stellen. Een beklemmend en meeslepend verhaal gebaseerd op een waargebeurde storm en de daaropvolgende heksenvervolgingen. Onthutsend om te beseffen dat discriminatie op basis van geslacht, geloof, seksuele geaardheid, ras nu nog net zo actueel is als 400 jaar geleden. Geen vrolijk boek, maar wel een aanrader.

4 sterren

HRC: Lees een blauw boek, Een LGBTIQ+ boek, Een winters boek

62. De onuitstaanbare erfgenaam - Julia Quinn

Is er leven na Bridgerton? Er is in ieder geval leven vóór de Bridgertons. Julia Quinn schreef de prequel-serie De Rokesby's, die zich een generatie eerder afspeelt. Billy Bridgerton is al vele jaren bevriend met haar buurjongens broers Andrew en Edward Rokesby. Alleen de oudste broer George kan ze niet uitstaan. Ongelukkigerwijs komt ze vast te zitten op een dak met George en dat leidt tot een heel nieuw inzicht. Met de onuitstaanbare erfgenaam maakt Julia Quinn een fijne start van de nieuwe reeks. Prettige personages, scherpe dialogen en toch duidelijk een andere tijd dan de Bridgertons. Genoten van begin tot eind.

4 sterren

63. Een officier en een heer - Julia Quinn

Deel 2 van Rokesby's viel me een beetje tegen. Het gaat over Edward Rokesby, die tijdens een geheime missie in Amerika een hoofdwond heeft opgelopen en zijn geheugen kwijt is. Zijn beste vriend Thomas Harcourt is vermist. Thomas' zus Cecelia is in New York om haar broer te vinden, maar treft in een ziekenhuis de bewusteloze Edward aan. Ze vertelt een leugentje dat ze met hem getrouwd is en verpleegt Edward tot hij voldoende hersteld is om samen op te zoek te gaan naar haar broer. Julia schreef een origineel verhaal en de setting in Amerika is verfrissend. Het duurt lang voordat het boek op gang komt, er zitten nogal wat herhalingen in de eerste helft. Het einde maakt het enigszins goed. 

3 sterren

HRC: Een boek dat zich afspeelt in New York

de4e35d679e8634b93cdc6512f6bb610.jpg

64. Uit onverwachte hoek - Tamara Haagmans

Sterrenfotograaf Holly komt door een invalklus in contact met Milan, die een partyboot runt. Hij blijkt het kind te zijn van een bekende Nederlander en heeft een hekel aan de showbizzwereld. De twee groeien dichter naar elkaar toe, maar Holly heeft verzuimd om Milan in te lichten over haar succesvolle fotografie carrière. Vrolijk feelgoodverhaal waarin wat zwaardere thema's verwerkt zijn. Fijne schrijfstijl, vlot, eenvoudig taalgebruik en luchtig. Holly is lief en enigszins naief. Het type kennen we uit eerdere boeken van Tamara. Het mag voor mij af en toe iets pittiger en scherper. Maar zoals Jackie van Laren schrijft op de flaptekst: "Tamara's boeken zijn altijd een feestje". Dat ben ik volledig met haar eens.

4 sterren

65. Shuggie Bain - Douglas Stuart

Deze booker prize winnaar lag al een tijd ongelezen in de kast, totdat Gigi een oproep deed om dit boek gezamenlijk te gaan lezen. Het gaat over de kleine Shuggie Bain die in het Glasgow van de jaren '80 opgroeit in een achterstandswijk. Moeder Agnes ziet er altijd tiptop uit, maar is zwaar alcoholiste. Shuggie worstelt met zijn seksualiteit, zelfs als hij er zelf nog geen naam voor heeft. Agnes zakt steeds verder weg. De eerste 150 bladzijden worstelde ik met dit boek. Uitzichtloze ellende, drank, geweld en vrij veel herhaling. Ik legde het steeds aan de kant na twee hoofdstukken. Maar ineens groeide ik in het boek en kon ik steeds meer schoonheid in de ellende ontdekken. Ik weet nog niet waar het aan ligt. Ik hoop daar tijdens de discussie achter te komen. Ik geef het aantal sterren pas aan het einde van de leesclub.

HRC: Een biografie of levensverhaal, Een LHBTIQ+ boek

66. Het bal der gekken - Victoria Mas

1885. In Hôpital de la Salpêtrière worden gek of hysterisch verklaarde vrouwen als laboratoriummuizen bestudeerd en behandeld. Eenmaal opgenomen in het ziekenhuis is er bijna geen kans meer op vrijlating. Een keer per jaar is een er verzetje voor de patiënten en de bourgoisie. Tijdens halfvasten wordt er een bal georganiseerd waarin de "gekken" mogen dansen met de Parijse elite. In de aanloop naar het bal volgt het boek 3 vrouwen; de hoofdzuster Geneviève, patiënte Louise en de nieuwe patiënte Eugénie die met de doden kan spreken. Een boek over misstanden in de psychiatrie en misstanden ten opzichte van vrouwen. Sfeervol, donker en direct. Bijzonder boek dat me meermaals raakte.

4 sterren

HRC: Boek dat zich afspeelt in Parijs, historische roman

67. De kleine patisserie in Parijs - Julie Caplin

Nina krijgt de kans om tijdelijk mee te helpen in een patisserie in Parijs. Eigenaar Sebastian, de beste vriend van haar broer en de man waarop ze al jaren verliefd is, heeft een gebroken been. Hij wil van de patisserie omtoveren tot een moderne bistro, maar moet eerst nog een cursus geven. In de tussentijd blaast Nina de in verval geraakte patisserie nieuw leven en maakt de heerlijkste gebakjes. Lief en romantisch verhaal gesitueerd in de stad van liefde en de gatronomie. Het water loopt je uit de mond bij het lezen over die verrukkelijke eclairs en macarons. 

4 sterren

HRC: Boek dat zich afspeelt in Parijs

3b4498bf31ecae3ddebd3e7a93918d7b.jpg

Zo dat was juli 2022 samengevat. Het enige wat in augustus vaststaat is een klein feestje ter ere van mijn 50ste verjaardag. Slik, het is bijna zover. En verder, niets, geen plannen. Lekker lezen en genieten van de zomer. 

Heb jij plannen voor augustus?



Reacties op: Kladblok juli 2022

Gerelateerd