Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 28 september 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Planning

26-10: Vraag 1
28-10: Vraag 2
30-10: Vraag 3
01-11: Vraag 4
03-11: Vraag 5
05-11: Vraag 6
07-11: Vraag 7
09-11: Vraag 8
11-11: Vraag 9
13-11: Vraag 10
17-11: Recensie (uiterlijk)

Leesclubvragen

1. Verwachtingen vooraf

a. Wat vind je van de omslag? Spreekt het je aan of juist niet? Welk gevoel of welke sfeer roept het bij je op? Zou je het boek in de winkel hebben opgepakt? Waarom wel of niet? Vertel!

b. Wat vind je van de boodschap voorin het boek die is gericht aan de mensheid? Wat komt er bij je op als je dit leest? Voel je je aangesproken, of niet? 

2. De titel

a. Vind je de Engelse of de Nederlandse titel beter passen? Welke spreekt je het meest aan? Leg uit waarom.

b. Waarnaar zou 'Puppets' verwijzen, denk je? En wie zijn volgens jou de puppets in het verhaal?

3. Pinokkio

a. Welke overeenkomsten tussen Het boomhuis in het bos en Pinokkio heb jij gevonden?

b. In welk opzicht verschillen Het boomhuis in het bos en Pinokkio van elkaar?

c. Van het verhaal van Pinokkio wordt gezegd dat het een allegorie is. Een allegorie is een gedicht of een verhaal dat in zijn geheel symbool staat voor iets anders zonder dat dit bij naam wordt genoemd. Denk je dat Het boomhuis in het bos ook symbool staat voor iets anders?

d. Deed Het boomhuis in het bos je nog aan andere verhalen denken? Welke verhalen en waarom? 

4. Karakters

a. Hoe vind je dat TJ Klune de verschillende personages heeft vormgegeven? En in het bijzonder: wat vind je van de manier waarop de schrijver de androïden menselijke eigenschappen heeft gedaan?

b. Welk personage is jouw favoriet? En welk personage was voor jou het minst favoriet? Waarom? 

c. Twee opvallende karakters zijn de androïden zuster Ratched en Rambo. Het zijn bijzondere typetjes, mede door de uitspraken die zij doen. Is er een uitspraak van zuster Ratched of van Rambo die je is bijgebleven? Welke sprak jou aan, raakte je, of moest je hard om lachen? En waarom?

d. En van wie zou de uitspraak voorin het boek kunnen zijn? Waarom denk je dit?

5. Diversiteit

a. Op welke manieren heeft de auteur ‘queerness’ neergezet in het boek?

b. Hoe vind je dat de auteur dit heeft gedaan? Sprak het je aan of niet? Licht je antwoord toe.

c. Het boek bevat de nodige seksueel getinte toespelingen. Wat vind je hiervan? En voor degene die eerder werk TJ Klune las, wat vond je hiervan in vergelijking met de andere boeken?

d. Heeft TJ Klune ook nog aan andere vormen van diversiteit in het boek aandacht besteed? Zo ja, wat vind je hiervan en de manier waarop het is gedaan? 

6. Thema's

a. Welke andere thema's, naast diversiteit, heb je gevonden in het boek?

b. Welk thema sprak jou het meest aan, en waarom? Kijk hierbij ook naar de thema's die andere deelnemers hebben gevonden.

7. Opbouw en stijl

a. Wat vind je van de gekozen opbouw? Beviel jou dat? Waarom wel of waarom niet?

b. Wat dacht je toen je begin aan het vierde deel 'Je begint weer bij het begin'? Waarvan is dit einde het begin? Wat zou er na dit boek gebeuren? Vertel!

c. Wat vind je van de schrijfstijl van de auteur? Sprak het je aan? Waarom wel of waarom niet?

8. Tijd en plaats

a. Het leven op de aarde ziet er heel anders uit dan de wereld waarin we nu leven. Wat denk je dat er gebeurd is? In hoeverre is dit een realistisch toekomstbeeld?

b. Welke overeenkomsten ontdekte jij tussen een mensenstad en deze robotstad?

c. De stad doet denken aan een daadwerkelijk bestaande stad. Hierover hebben een aantal van ons in de vorige vraag al gespeculeerd. Heb jij er ook een bestaande stad in herkend, zo ja, welke? En waardoor herkende jij die stad?

9. Schatzoeken

a. Wat denk je dat Victor, Gio, Rambo, zuster Ratched en Hap als doel hebben in hun ‘leven’? Wat zoeken ze in hun leven?

b. Welke schatten heb jij gevonden in het verhaal? Waren er zinnen of passages die je aanspraken (en die we nog niet genoemd hebben)? Noteer ze hier.

c. Heb je verwijzingen of symboliek gevonden die we nog niet eerder hebben besproken? Bijvoorbeeld in/naar de film Top Hat?

10. Het einde

a. Je bent ongetwijfeld met bepaalde verwachtingen aan het boek begonnen. Zijn je verwachtingen uitgekomen?

b. Welke vraag heb je gemist in deze leesclub en zou je nog graag aan je mededeelnemers stellen? Kijk ook even bij elkaar en geef antwoord op de vragen van anderen.

c. Omschrijf wat jij van het boek vindt in vijf woorden. Niet meer, niet minder.

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

TJ Klune

TJ Klune

TJ Klune is een Amerikaans auteur van fantasy- en liefdesromans. Hij is que...