Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De eerste twee weken van januari 2024

op 17 januari 2024 door

Op maandag 1 januari kwam ik terug van een heerlijke korte vakantie naar Terschelling, daarna begon een vrij rustige januari met tot nu toe maar een andere gezellige ontmoeting. Ik heb wat gelezen en vooral veel gejournald. Verder veel geslapen, want wat ben ik het jaar moe begonnen. Ik hoop dat dat snel beter wordt. 

Ik las de eerste twee weken van het nieuwe jaar 10 boeken uit. Drie daarvan nam ik mee uit 2023: Prophet Song, Contact en Sacred Hearts.

Gelezen

1. Laatste stukje Prophet Song van Paul Lynch. Dit boek heb ik voornamelijk in 2023 gelezen, maar de kaatste blz las ik stiekem op de weg terug vanaf Terschelling. Voor mijn top tien van 2023 heb ik hem meegeteld, maar online staat ie afgevinkt in 2024. Een indrukwekkend beklemmend boek, waarbij ik regelmatig vergat adem te halen.  

Hebban challenge 40: Een winnend boek (dit boek won de Booker prize 2023)

2. Fire study, slotdeel van de Study serie van Maria V. Snyder. Ik heb genoten van deze fantasyserie. Leuke en boeiende karakters en een interessant verhaal. Alleen het aantal keren dat alles zwart werd om de hoofdpersoon heen had wel wat minder mogen zijn. 

Hebban challenge 1. Een duister boek (duister verhaal met veel slechte personages en bedrog)

3. Sacred Hearts van Sarah Dunant is een prachtig verhaal over een meisje dat ongewild in een klooster geplaatst wordt in het Italie van de zestiende eeuw. Het kloosterleven wordt goed beschreven en de personages zijn mooi uitgewerkt. Een heerlijke historische roman. 

Hebban challenge 51. Een hemels boek (sacred is wel een hemels woord en het speelt ook nog in een klooster)

4. Droomvakantie van Sarah Morgenthaler stond op een lijst voor winterse boeken, maar het speelt in de Alaskaanse zomer. Een gezellige feelgood over een nurdy toeriste en een grumpy eigenaar van een eetcafé.

Hebban challenge 2. Een licht boek (gezellige feelgood en in de zomer is het bijna vierentwintig uur licht in Alaska)

5. Contact van Carl Sagan is een sciece fiction klassieker over het eerste contact met een buitenaards ras. De schrijver heeft zich erg gericht op de effecten van een eventueel contact op de maatschappij. Hij heeft dit heel goed uitgewerkt. Helaas voelde het af en toe wel erg langdradig. Ik heb daarom meer dan een maand gedaan over het lezen van dit boek. 

Hebban challenge 46. Een vliegend boek (iets met een ruimtevaartuig)

6. Unseelie van Ivelisse Housman is een young adult fantasy waarin een wisselkind centraal staat. Zij heeft speciale krachten, maar ook speciale behoeften. De auteur is autistsch en ze maakt de link met de kinderen van elfen die werden verwisseld met mensenkinderen. Best een aardig verhaal, maar naar mijn idee had Ivelisse hier beter een serie boeken van kunnen maken. Ze wilde veel te veel vertellen in te weinig bladzijden. 

Hebban challenge 23. Een moedig boek (Seelie, de hoofdpersoon, moet heel wat angsten overwinnen)

7. Krampus van Brom gaat over het gevecht tussen de oeroude Yule-lord Krampus en de kerstman. Een mooi geschreven horror met heel veel overlevering en mooie karakters.

Hebban challenge 4: Een feestelijk boek (Yule en Kerstmis)

8. De laatste lente van de dinosauriërs van Melanie During is een non fictie over de wereld van een paleontoloog. Het gaat over het uitsterven van de dinosauriërs en over het onderzoek naar deze dieren en over nog veel meer. Een interessant boek voor de leek. 

Hebban challenge 20: Een groot boek (dino's zijn vaak groot)

9. Effi Briest van Theodor Fontane is een Duitste klassieker uit het einde van de negentiende eeuw. Ik las dit boek samen met mijn klassiekers leesclub. Het is een traag verhaal waarin weinig gebeurt. Een beetje zoals de verhalen van Jane Austen. En dan met een tikkeltje gotische roman. Effi is een meisje dat op jonge leeftijd trouwt met een man die tweemaal zo oud is. Het verhaal gaat over verveling, over zoeken naar spanning, over ontrouw en schuld. Af en toe heel boeiend en mooi, ook vaak traag en saai. 

Hebban challenge 15. Een oud boek (eind negentiende eeuw)

10. Zestig lentes van Aimée de Jongh en Ingrid Chabbert leende ik bij de bibliotheek omdat Dagen van zand één van mijn favorieten van 2023 was. Dit verhaal heeft dezelfde prachtige illustraties van Aimée de Jongh, maar het verhaal komt van Ingrid Chabbert. Het gaat over een dame die op haar zestigste verjaardag genoeg heeft van haar huwelijk en er zonder verklaring vandoor gaat. Ik vond het een mooi verhaal, maar begreep werkelijk niet waarom ze niet uitlegde waarom ze ging. 

Hebban challenge 44: Een genummerd boek (tsja, 60 hè?!)

Bezig in:

De ondergrondse leesclub

Jade fire gold

Het vlammende kruis

Their eyes were watching God

De heren XVII



Reacties op: De eerste twee weken van januari 2024

Meer informatie

Gerelateerd