Wat las ik deze maand? 07/2018

op 31 juli 2018 door

De maand startte met heel wat romans, ik moest dan ook een inhaalbeweging doen na al het thrillergeweld van de voorbije maanden. Ik begon met een recensieboek (dat boek waarvan jullie eind juni de titel mochten raden, zonder veel succes overigens, haha). Daarna heb ik in exact één week alle vijf de debuutromans gelezen die voor mij geselecteerd waren in het kader van de Hebban Debuutprijs. Het boek dat ik veruit het minst vond van de vijf heeft de shortlist gehaald, hmm... 

05e21016552661d32a80d7d90181ab5f.png96. De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden, Jonas Jonasson ****
Ik besliste om me niet op te geven voor de leesclubcarrousel met dit boek. Ik lees Jonasson immers altijd in het Zweeds en wist niet of zijn absurde humor ook in het Nederlands overeind zou blijven. En toen, toen stuurde Daphe me dit recensieboek toe, het heeft zo moeten zijn. Stiekem toch wel heel blij, want de Nederlandse versie verschijnt maar liefst anderhalve maand voor de Zweedse. Natuurlijk deel ik graag mijn recensie

97. Kleihuid, Herien Wensink **
98. De avond is ongemak, Marieke Lucas Rijneveld
***
99. Wormen en engelen, Maarten van der Graaff ***
100. Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken, Arjen van Veelen ***
101. Onder het ijs, Ellen de Bruin ****

De volgende roman zou die voor mijn buddyread met Amarins worden, nummer 106. Maar, eerst vier thrillers! Vier boeken die ik in geen tijd uit had. En daarna? Volgden heel uiteenlopende dingen: een paar thrillers, wat kinder- en jeugdboeken, een recensieboek,... 

102. Cody, Bernice Berkleef ***
Buzzboek. Bij een buzzboek hoort natuurlijk een recensie. En een leesclub, die ik overigens mocht coördineren. Na meer dan twintig gewone leesclubs, was het een beetje wennen dat ik bij deze buzzleesclub niet moest checken of iedereen wel netjes meedeed. Alle inbreng was welkom, maar niet verplicht. Leuke ervaring weer! 

103. Tik Tak, Chris McGeorge ***
Dit boek had iemand gereserveerd in de bieb en dus heb ik het even voorrang gegeven. Originele insteek. Niet super spannend, maar ik heb wel degelijk genoten van dit debuut. 

104. Vergelding, Elisabeth Mollema ****
Dit boek las ik voor een van de rubrieken van de Thriller Club. Onze mening over verschillende boeken met de titel Vergelding vind je hier. Aan het aantal sterren zie je dat ik aangenaam verrast was door dit boek van Mollema, ik had nooit eerder iets van haar gelezen. 

105. Marionet, Daniel Cole *** 
Een van de boeken die van VN vijf sterren kreeg, en dus las ik dit boek voor de VN-5-sterren-challenge die de Thriller Club organiseert. De challenge loopt nog een paar maanden, maar ik ben van plan alle maanden netjes twee van de acht boeken te lezen, zodat ik op het einde niet in tijdnood kom, zoals vorig jaar. Zonder challenge had ik het na de eerste Daniel Cole voor bekeken gehouden en ik weet ook nu weer waarom, dit is gewoon niet mijn auteur. Naar boven afgerond tot 3 sterren. 

106. De jasmijnzussen, Corina Bomann ****
Buddyread met Amarins. Een feelgood deze keer en ik had er geen spijt van! Het verhaal speelt zich af in Indochina (Saigon) en Duitsland. Hier vind je onze blog. 

107. De eerstverlorere, James Patterson ****
Het eerste deel in de serie met de Women's Murder Club, seriepersonage van de maand bij de Thriller Club. Het verslag verscheen een paar dagen geleden en kun je hier lezen. 

108. Een erfenis van spionnen, John le Carré **
Lieve help, ik ben echt wel met de minst goede boeken voor de VN-challenge begonnen. Ik ging steeds sneller lezen, kon er echt mijn tijd niet insteken, dikke teleurstelling. 

109. Theater Popcorn, toi toi toi, Monique van der Zanden ***
Over een groepje meiden dat een theatervoorstelling organiseert. Kinderboek dat ik samen met mijn favoriete 8-jarige las. 

110. Pim en het pindakanon, Tjibbe Veldkamp ****
Over een kindslaafje dat wraak neemt op zijn hatelijke baas, superleuk! Kinderboek dat ik samen met mijn favoriete 6-jarige las. 

111. Nacht in Parijs, Eugen O. Chirovici **** 
Dit boek mocht ik lezen voor een redactioneel Hot or Not-artikel, het komt 14 augustus online. Aangename verrassing na de zeer uiteenlopende commentaren op Het boek der spiegels, een eerder boek van de auteur. 

112. Oorlogswinter, Jan Terlouw *****
Jeugdsentiment, een fantastisch boek! En past precies bij Reading Challenge Categorie #19 Een boek uit je geboortejaar.  

113. Animal farm, George Orwel ****
En meteen door met Categorie #9, ik maak de komende weken immers werk van de laatste vijf categorieën die nog niet afgevinkt waren. Zie ook mijn blog van eerder deze maand. Ik was er niet meer zeker van of ik dit boek heel lang geleden niet al eens gelezen had, maar ja, dat bleek zo te zijn. Het blijft een interessant boek, ook ongeveer 70 jaar na verschijnen. 

114. Vonk, Anita Terpstra ***
Leesclubboek. Na de buzzleesclub over Cody mocht ik ook deze leesclub coördineren. De discussie loopt, ik ben benieuwd in hoeverre iedereen het met mij eens zal zijn. Vlot leesbaar en goed boek, alleen was ik teleurgesteld in de ontknoping. 

115. De afstand die ons scheidt, Renato Cisneros ****
Recensieboek. Een boek dat ik zelf nooit, maar dan ook nooit zou uitkiezen, dat was dus een sprong in het diepe. Een jongeman, de auteur, gaat na de dood van zijn vader op zoek naar info over diens verleden. Peru en Argentinië staan in de kijker in dit boek. Hier kun je er meer over lezen. 

116. Zwart water, Dee Henderson ****
Het volgende duimpjesboek van de Thriller Club. Het verslag volgt op 10 augustus. De sterren spreken voor zich, dit was een zeer aangename verrassing, ik kan niet wachten om het tweede boek in de reeks met Evie Blackwell te lezen. 

397b4da2adfe35a12b674e3448693f2b.png

.

21 boeken in het Nederlands (voor het eerst dit jaar geen anderstalige boeken) 
16 eigen/gewonnen boeken, 5 uit de bieb
13 papieren boeken, 8 e-books/pdf-files
9 thrillers, 9 romans, 3 kinder-/jeugdboeken
2 x 2 sterren, 9 x 3 sterren, 9 x 4 sterren, 1 x 5 sterren

Zo, dat was een hele lijst, er zaten deze maand dan ook flink wat dunne boeken tussen. Mijn planning voor de maand augustus ligt grotendeels vast en voorlopig zie ik slechts twee boeken van onder de 300 bladzijden. Daarentegen wel weer een keer een dikke klepper, 636 bladzijden om precies te zijn, hopelijk bevalt dat boek mij. 

Mijn eerste boek van de maand augustus (waar ik net in begonnen ben) is Pigen uden hud van de Deen Mads Peder Nordbo. De Nederlandse vertaling van dit thrillerdebuut verschijnt op 2 augustus en zal Meisje zonder huid heten. Het verhaal speelt zich af op Groenland, dat moest ik dus lezen! 

Ik ben benieuwd naar de andere lijstjes die in de loop van de dag zullen verschijnen. Kijken jullie daar ook naar uit? 

Tot binnenkort, en niet vergeten, blijven lezen! 
Greet Reacties op: Wat las ik deze maand? 07/2018

Gerelateerd