Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #8

op 20 augustus 2019 door

Er verschijnen zoveel boeken dat we ze niet allemaal de aandacht kunnen geven die ze verdienen. Jullie reageerden weer massaal op onze oproep van eind juni waarbij we jullie een verse lijst met titels lieten zien. Vandaag het laatste artikel van drie, met jullie eigen duimpjes. Zo leuk dat jullie zo enthousiast reageren. Hier lees je de eerste tien duimpjes en hier de tweede tien.

Hier volgt de derde reeks duimpjes in geheel willekeurige volgorde. 

Marije Ronteltap las Retour Spitsbergen van Pepper Kay.

Korte inhoud: Retour Spitsbergen is de eerste thriller van de hand van Pepper Kay. Ze is bekend geworden door haar fantasy- en scifi-boeken over Kit Guardner. Jack Pelham is inspecteur bij de Londense politie. Hij buigt zich over de zaak van een mannelijk lichaam dat gevonden is in zee en dat een aantal vreemde kenmerken heeft. Kirill Lavrov is een Russische jongeman die wakker wordt in een ziekenhuisbed na een skiongeluk. Zijn vader wil met hem een reis maken naar Spitsbergen. Een oud-klasgenoot van Jeremy Versteeg vraagt hem zijn zeilboot op te halen op Spitsbergen. Samen met zijn vriendin Annet maakt hij - onder leiding van gids Anwar - een wandeltocht naar Barentzburg, waar ze op de boot zullen stappen. Het Engelse stel Carl en Rachel reizen met ze mee. Dan worden ze aangevallen door ijsberen en wordt Anwar gedood. Dit is het begin van een aantal ijzingwekkende gebeurtenissen.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Pepper Kay heeft een snelle manier van vertellen. Geen moeilijke zinnen en woorden. Zo wil je steeds verder lezen om te weten hoe het verder gaat. Er wordt een flink aantal personages opgevoerd en het duurt even voordat je ze uit elkaar kunt houden. Het perspectief ligt hoofdzakelijk bij Jeremy en langzaam wordt duidelijk wie welke rol heeft. En naar welke climax het boek toewerkt. De titel is heel goed gekozen, want het dekt exact de lading van de reis die Jeremy aflegt. Sommige hoofdstukken wisselen van personage. Hiermee krijg je een inkijkje in de gedachtegang van de anderen. Dit geeft een mooie extra laag. De laatste stukken van het boek gaan in sneltreinvaart en het leest dan ook als een actiefilm. Helaas komen de gebeurtenissen ongeloofwaardig over en is het einde nogal abrupt. Er had meer in gezeten. De personages blijven toch wat te vlak, dan is het moeilijk om met ze mee te leven. Toch smaakt deze eerste thriller van de schrijfster verder goed. Verhalen vertellen kan ze. Duimpje omhoog en drie sterren

B-L-B (Emo) las Verlichting van Stephen King

Korte inhoud: Als Scott merkt dat hij gewicht verliest, maar wel zijn eigen lichaamsbouw behoudt, gaat hij naar een gepensioneerde dokter. Vanuit hier volgen we het verhaal van Scott. Zijn acceptatie met zijn aandoening, en de onwetendheid hoe dit gaat aflopen. In de tussentijd probeert hij nog iets van zijn leven te maken, zo wil hij graag vrienden worden met het stel dat naast hem woont. Doet hij mee aan een hardloopwedstrijd die een ommekeer in het leven van Scott, zijn vrienden en zijn buren maakt.

bf5b68500d00033b551df6fa03dce8b5.jpgMening: Verlichting leest erg vlot, maar mist echte diepgang. Voor de echte King-liefhebbers is dit een leuk boekje voor je verzameling. Voor anderen geen goed voorbeeld wat hij echt kan. Ik geef het daarom een oranje duim.

Diana Lensen las Ik weet wie je bent van Alice Feeney

Korte inhoud: In dit verhaal volg je Aimee Sinclair, een actrice op weg naar bekendheid. Op een dag wordt haar man vermist en Aimee zelf wordt verdacht van betrokkenheid. Kan Aimee zichzelf nog wel vertrouwen?

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Nadat ik al laaiend enthousiast was over een eerder verschenen boek van Alice Feeney, moest en zou ik deze ook lezen. En spijt heb ik er zeker niet van! Ondanks dat het geschetste onderwerp (actrice op weg naar roem) op de achterkant van het boek mij niet meteen warm maakte, was ik toch erg enthousiast begonnen met lezen. En niets was minder waar. De nadruk in dit boek ligt niet op wát de hoofdpersoon doet in haar dagelijks leven, maar alles in haar leven wat gebeurd is dat in verband staat met de verdwijning van haar man. De hoofdpersoon blijft het hele boek mysterieus. Je leert Aimee heel goed kennen, en toch heb je telkens als lezer het gevoel dat ze iets verbergt. De schrijfstijl is vlot maar gedetailleerd. En bij Feeney weet je dat alles wat geschreven staat een doel heeft in het verhaal. Geen nutteloze woorden. Hierdoor twijfel je aan alles. Erg knap vind ik juist dat telkens wanneer ik dacht dat ik wist hoe het mysterie in elkaar steekt, het verhaal weer een wending krijgt. Alsof de schrijfster in mijn hoofd mee zat te kijken en mijn theorieën ontkrachtte. De plot was dan ook zeker schokkend, en de plot na de plot, om het maar even zo te noemen, liet mij dan ook met open mond achter. Ik kan niet meer zeggen dan dat dit boek 5 dikke sterren verdient en dan natuurlijk ook een dikke groene duim omhoog!

Ellen Vz las Vortex van Yrsa Sigurðardóttir

Korte inhoud: Vortex is het tweede deel met Freyja, kinderpsycholoog en Huldar (werkzaam bij de politie) in de hoofdrol. In DNA maakten we kennis met Freyja en Huldar, waar zij samen aan het oplossen van een zaak werkten. Want wat als het verleden het heden inhaalt? In het voorwoord, zich afspelend in 2004, geeft Yrsa een kijkje in dát verleden. De rest van het boek speelt zich af in 2016, wanneer er bij het openen van een zogenaamde tijdcapsule een brief met initialen wordt gevonden van personen die vermoord zullen worden. Is dit een grap of moet dit serieus worden genomen?

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Boette de spanning in kracht in in het eerste boek DNA, daar is hier geen sprake van. Vortex is een stuk vlotter geschreven en verliest zich minder in (te veel) details. Dit maakt het verhaal niet oppervlakkiger dan het verhaal in DNA. Yrsa  Sigurðardóttir heeft met dit boek de juiste mix weten te vinden: een vlotte schrijfstijl, prima opgebouwde spanning, waarbij je geregeld op het verkeerde been wordt gezet, en een goed uitgewerkt plot. De samenhang tussen de diverse personen (en dat zijn er véél) in dit boek wordt beetje bij beetje prijsgegeven. Dit houdt de aandacht van de lezer vast. Juist omdat het niet zo één-twee-drie duidelijk is, het complexer in elkaar zit dan je in eerste instantie misschien vermoedt,  is de kracht van dit boek. Samen met Huldar en Freyja wil je deze zaak oplossen. Ik geef dit boek een groene duim!!!

 Leentje4trixie las Dodenstoel van Johan Andersen

Korte inhoud: Ex-commando en nu veiligheidsadviseur Hamer wordt aan het team zware criminaliteit van Neli Panka toegevoegd als in een Amsterdamse wijk de lichamen van een voormalig officier van het Nederlandse leger en diens vrouw worden gevonden. Hamer kende de man uit voormalig Joegoslavië, tijdens de val van Srebenica. De man is niet zuiver en verdween jaren van de radar. Hamer vermoedt al snel dat het iets te maken heeft met drugs en/of mensenhandel.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: De pluspunten zijn: sterk debuut, fijne schrijfstijl, razend spannend, goed doordacht met op tijd wat rustmomenten, voldoende uitleg zodat je je een voorstelling probeert te maken van wat je leest. Ik had al snel een vermoeden wie de moordenaar is/was, maar de grote vraag blijft: waarom? De plot was mooi uitgewerkt, verrassend en toch zo logisch doordacht. Een enige minpunt was de overdaad aan personages, je dient je volledig op het boek te concentreren, maar alles wordt zo levendig beschreven dat je direct sympathie voor ze hebt, al zijn er uitzonderingen, kies zelf maar. Ik geef het boek een groene duim en vier sterren.

 Marina las Nice van Kiki Van Dijk

Korte inhoud: Jackie, een parfum-ontwerpster uit Delft, neemt halsoverkop het vliegtuig naar Nice. Haar zus Christine heeft een val van een balkon gemaakt en ligt in een coma. Eenmaal in Nice, bij Christine, komen de familiegeheimen aan het licht, maar ook de mysteries, zoals de val van Christine, moeten opgelost worden.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Ik heb nog nooit iets gelezen van Kiki van Dijk, maar ook niet van Suzanne Vermeer of Linda van Rijn en dus ik kan niet vergelijken tussen hen. Ik verwachtte een luchtige vakantiethriller. In de zomermaanden vind ik het wel leuk om boeken te lezen die zich afspelen in een land waar ik op vakantie ben, of op andere vakantieplaatsen. Ik vind de cover niets speciaals, een mooie foto van een zicht op Nice had beter geweest, in ieder geval zonder de vrouw en de auto. Nu is het voor mij te kitscherig. In het begin van het boek komt het mij allemaal wat te oppervlakkig over. Het leest wel vlot, er is wel direct wat spanning, maar alles is wat te gemakkelijk en te vlak en raakt me niet echt. Het irriteerde me dat zij dacht aan een zwempartijtje of museumbezoek, terwijl haar zus in coma lag... maar gaandeweg kreeg het verhaal me in zijn greep. Hoewel sommige gebeurtenissen echt wel te overdreven en duidelijk niet toevallig zijn... Ik wist ook vrij vlug in welke richting ik de dader moest zoeken, maar toch heb ik genoten van het boek. Zon, terras, een wijntje en dit boek horen samen! Zoals ik al verwacht heb: een fijne vakantiethriller, en in die context krijgt hij van mij een groene duim.

Ineke2202 las De duik van Catherine Steadman

Korte inhoud: Erin en Mark hebben het goed voor elkaar, ze hebben een geweldige relatie, elk hebben ze hun droomjob en ze staan op het punt van trouwen. Dan raakt Mark zijn job kwijt en op hun tropische huwelijksreis naar Bora Bora moeten ze enkele keuzes maken. Welke richting ze kiezen gaat de rest van hun leven beïnvloeden.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Het is een spannend boek met een originele twist. Je wordt als lezer regelmatig op het verkeerde been gezet en komt enkele verrassingen tegen. Soms wijdt de schrijfster te ver uit, worden er een heleboel details verteld die eigenlijk niets toevoegen aan het verhaal. Als je je daar overheen kunt zetten, is het een spannend boek dat je vasthoudt zodat je maar verder wilt lezen. Als debuut kan dit zeker tellen. Ik geef het vier sterren en een groene duim!

Hélène De Wuffel las Schaduwman van Phoebe Locke

Korte inhoud: Ambers moeder verdween uit haar leven toen ze nog maar net geboren was. 16 jaar later komt ze terug en hoopt dat ‘de lange man’ haar niet meer achtervolgt. Toch loopt haar nieuw gezinsleven niet zoals gepland.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Een thriller met een originele invalshoek: door de ogen van de journalist zie je het huidige leven van Amber (ondertussen 19), dat gevolgd wordt voor een documentaire. Ik verwachtte een gewone thriller te lezen, maar vond er ook wat horrorelementen in: de legende van de lange man en de echte ‘schrikmomenten’. De auteur slaagt erin een vlot leesbaar verhaal te schrijven die de gebeurtenissen zo reëel beschrijven dat ik het gevoel had het op dat moment zelf mee te maken. Toch gaf ik het boek geen vijf sterren aangezien ik toch al ver voor het einde doorhad hoe het zou aflopen. Groene duim voor mij!

Marina las Laatste weduwe van Karin Slaughter

Korte inhoud: Een jonge epidemiologe wordt op klaarlichte dag in een busje geduwd en verdwijnt spoorloos. Een maand later wordt de buurt opgeschrikt door een explosie, Sarah en Will snellen te hulp, ook Sarah wordt onder Wills ogen meegesleurd. Een verbeten jacht begint.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Fans van de spannende Will Trent-serie mogen een rondedansje doen: Slaughter is back! En hoe! In een kleine 500 pagina’s raast Amerika’s onderbuik als een filmisch decor voor onze ogen voorbij. We krijgen het al: racisme, blanke suprematie, vrouwenhaat, sektarisch bijgeloof, terrorisme en vooral wapens, véél wapens en véél geweld. Slaughter verstaat de kunst om door korte, actieve zinnen zowel vaart, spanning als een steeds unheimisch gevoel van angstige dreiging op te roepen. Haar actiescènes grijpen je fysiek aan, je wacht licht gespannen, versnelde ademhaling en polsslag, op het volgende drama. En het volgende… Ook in de feelgood-tableaus van relaties Sarah-Will, Faith met dochter, moeder, Amanda en vriendin... zitten twijfel en onbehagen verweven. Ze kan het nog steeds, ze is de Queen of crime en, voor de toevallige instapper: no worry, je leest dit boek prima als een standalone. Dat je daarna weg zult zijn van de mooie, complexe dokter Sarah en vooral de zwijgzame getormenteerde Will… wie twijfelt daar nu aan? Dikke groene duim, ondanks een puntje van kritiek dat hier en daar (een beetje) ver over mijn realiteitsgeloof gestapt wordt. Originaliteit van de plot en ijzersterke actie-pen primeren.

Dit waren de laatste negen duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het weten. 

Bedankt Marije Ronteltap, B-L-B (Emo), Diana Lensen, Ellen Vz, leentje4trixie, Marina, Ineke2202, Hélène De Wuffel en Marina voor jullie enthousiaste input! 

Wil je de vijf blogs uit de eerste en tweede lichting nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1#2#3#4 en #5

Groetjes, 
Joyce, namens de Thriller Club 



Reacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #8

Meer informatie

Gerelateerd