Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Historische boeken: Series

op 22 februari 2018 door

In deze maand van het historische boek kunnen series niet ontbreken. Er is aan aantal schrijvers dat zoveel kan en wil vertellen, dat het onmogelijk in een boek past. Wij zetten een aantal series op een rijtje vol historie en geschiedenis.

- Door Marieke

Waarom toch die series? Omdat het verhaal nog niet is afgelopen na een boek. Als lezer wil je weten hoe het verder gaat met de hoofdpersonen. Schrijvers willen dat ook, verhalen stoppen niet na een boek en zo ontstaan series. Soms zijn het twee of drie delen, maar ook zes of meer zijn geen uitzondering. We zetten er een paar op een rijtje en hoewel ze niet allemaal direct onder Feelgood terug zijn te vinden, zijn het wel bijzondere series die eigenlijk niet mogen ontbreken in een overzicht als deze.

1a8042b151d892efe6808f4d940d9ea7.jpg

De aardkinderen - Jean M Auel

Als er een serie is die term historisch mag dragen, dan is het wel de serie van de Aardkinderen van Jean M Auel. Sterker nog: Prehistorisch. Het eerste deel De stam van de Holenbeer verscheen in 1980, het zesde en laatste deel Het lied van de grotten, verscheen in 2011, waarmee de cyclus werd afgesloten.

In de serie van de aardkinderen draait het om Ayla, die als weesmeisje wordt opgenomen in een groep Neanderthalers. Ayla is anders, maar weet zich aan te passen. Toch wordt ze uiteindelijk verstoten en moet ze zichzelf redden. Op haar beurt redt ze Jondalar en met hem aan haar zijde ontwikkelt ze zich in de loop van de serie tot een bijzondere vrouw.

De reiziger serie - Diana Gabaldon

Het eerste deel van de reiziger serie heet ook de Reiziger. Het gaat over Claire Randall die in 1945 in een stenencirkel terecht komt, om vervolgens wakker te worden in het onbekende en gevaarlijke Schotland van 1743. Ze moet overleven, maar krijgt hulp van een onweerstaanbare jonge Schot James Fraser. Wat volgt is een verhaal voor avontuur, passie, angst en verraad.

Het eerste deel verscheen in 1991, inmiddels zijn er negen delen (deel 8.1 en 8.2) en is er in 2016 een prequel uitgegeven De oorsprong, een novelle met het verhaal van Jamie voordat Claire in zijn leven kwam, en in 2017 is er een verhalen bundel: Zeven stenen uitgebracht.
Gebaseerd op de boeken van de reiziger is er een tv serie gemaakt Outlander.

De series van Sarah Lark

Sarah Lark is een internationale bestsellerauteur en heeft meerdere historische series op haar naam staan. In haar historische boeken worden romantiek en spanning goed gecombineerd.

  • De Nieuw-Zeeland trilogie

Het land van belofte (2012), Het lied van de wolken (2013) en De roep van het land (2013) is de eerste trilogie die zich afspeelt in Nieuw-Zeeland, eind 19e, begin 20e eeuw. De delen volgen elkaar op, maar zijn ook afzonderlijk van elkaar te lezen.

  • De Jamaica/Caraïben Serie

Het eiland van duizend bronnen en Dochter van de mangroven, met als setting Jamaica en Haïti van de 18e eeuw.

  • De Elizabeth station serie

Het land met de gouden kust, De schaduw van de Kauri boom en De dag van de zonnewende zijn de drie delen van een historische trilogie die zich afspeelt in het 19e-eeuwse Nieuw-Zeeland

De Egypte serie (taita-serie) - Wilbur Smith

Deze Zuid-Afrikaanse schrijver is meester in het schrijven van roman series, met een historische insteek. Grote bekendheid kreeg hij met de Courtney serie, die zich afspeelt in Afrika rondom de Courtney familie.

Een andere serie van Wilbur Smith heeft als setting het oude Egypte. Het eerste deel is Vallei der koningen en zit vol avontuur, spanning en geweld maar ook liefde en loyaliteit naast verraad en jaloezie. De hoofdpersoon is de eunuch slaaf Taita, ontzettend wijs en getalenteerd. Hij houdt zich staande tussen farao’s en wil redden wat er te redden valt.
Het eerste deelt dateert van 1993. Inmiddels zijn er vijf boeken verschenen, de laatste: Woestijngod in 2014. Deze serie valt onder thrillers en spanning, maar is zo mooi en past zeer goed in een rijtje met historische series.

De Languedoc-trilogie - Kate Mosse

Deze drie historische romans vormen samen de Languedoc trilogie: Het verloren labyrintDe vergeten tombe en Citadel.

Kenmerk bij deze trilogie zijn de twee tijdslijnen; een historische en een hedendaagse, waardoor het niet enkel een historisch karakter heeft, maar ook modern. Het eerste deel verscheen in 2005, het tweede in 2007 en het laatste in 2012. Het is een trilogie, maar de boeken zijn afzonderlijk van elkaar te lezen. Weer zijn deze boeken te vinden onder thriller en spanning.

Het drieluik van Ken Follet

Ken Follet is een schrijver van thrillers en historische romans. Hij schreef een bijzonder tweeluik: De kathedraal uit 1999 (ook wel Pilaren van de aarde) en Brug naar de hemel.

Grappig is het om te zien is dat De pilaren van de aarde onder thrillers zijn ingedeeld De kathedraal onder kunst en cultuur en de Brug naar de hemel onder literatuur en romans. Laten we het er dan maar op houden dat in dit geval geldt dat een boek dichtgeslagen met een goed gevoel, prima bij Feelgood past.

De kathedraal heeft als korte beschrijving: Een tijdloze historische roman vol idealisme en hartstocht over mensen wier leven in het teken staat van een kathedraal in wording. En volgens Cosmopolitan is de Brug naar de hemel: Een groots epos, een panorama van menselijke emoties; liefde en haat, trouw en verraad, hoop en vertwijfeling. Echt een roman om helemaal in weg te duiken.
Het is een serie die steeds opnieuw opduikt in berichtjes op Hebban en mag daarom niet ontbreken in dit overzicht.

Na plaatsing van deze blog werd ik gewezen op het feit dat er ook een derde Ken Follet is verschenen in 2017. Dus om het compleet te maken: Het derde deel van het drieluik van Ken Follet is Het eeuwige vuur.

Spaans historisch drama - Ildefonso Falcones

Gedurende de maand van de historische maand kom ik steeds opnieuw Ildefonso Falcones tegen. Niet een serie die direct onder Feelgood is te plaatsen, maar gezien het aantal tips dat ik kreeg om het toch echt te gaan lezen, voeg ik deze serie op het laatste moment toch nog toe aan deze blog.

In vier boeken: De kathedraal van de zee (2007), De hand van Fatima (2010), Koningin op blote voeten (2014) en de recent verschenen De Erfgenamen (2017), beschrijft hij het leven in Spanje tussen 1300 en 1800. 
Een bijzondere historische serie die valt onder literatuur en romans en daarom in een lijstje met historische romans niet mag ontbreken.

De trilogieën van Irma Joubert

Ook deze schrijfster komt uit Zuid-Afrika. Irma Joubert is pas op latere leeftijd begonnen met schrijven. Ze was daarvoor docente geschiedenis. Niet zo gek dus dat haar boeken grote stukken geschiedenis beschrijven. Bijzonder is dat deze schrijfster trilogieën schrijft waarbij deel 1 en 2 parallelboeken zijn, die zich in hetzelfde tijdsbestek afspelen en dus ook in de volgorde deel 2 en deel 1 te lezen zijn. Deel 3 is een afsluitend deel, waar de verhaallijnen uit deel 1 en 2 samenkomen en verder gaan.

Het spoor van liefde (2006/ NL2011)Het meisje uit de trein (2007/ NL2011) en Tolbos (2013/NL2014) is de eerste serie. Het standsverschil in de jaren 30, Johannesburg en de Tweede oorlog en invloed en de nasleep ervan, De Poolse opstand en de apartheid in zuid Afrika staan in deze boeken centraal.

Kind van de rivier (2010/NL2012)Pontenilo (2009/NL2012) en Kronkelpad (2011/NL2013). Apartheid, de invloed van de Tweede wereldoorlog, zowel tijdens als erna, zijn de rode lijn waartegen de verhalen zich afspelen, gegoten in een prachtig verhaal.

Op dit moment werkt ze aan deel drie van de serie waarin Het meisje uit het verscholen dorp (2017) en Hildegard (2016) deel een en twee zijn. Ook hier is de Tweede oorlog prominent aanwezig. Het meisje uit het verscholen dorp is een boek dat zich afspeelt in Nederland, Hildegard in Duitsland. Een parallel verhaal met twee verschillende perspectieven.

De serie over de Honderdjarige oorlog - Thea Beckman

Als het gaat om historische boeken en series, mag ook de favoriete schrijfster uit mijn jeugd niet ontbreken. En aangezien er in dit overzicht boeken uit verschillende genres tevoorschijn zijn gekomen, mag deze YA van de jaren 80 ook in dit overzicht. Thea Beckman haar boek Kruistocht in Spijkerbroek is waarschijnlijk de bekendste, omdat deze ook is verfilmd en zelfs is bewerkt tot een musical. Maar dit boek staat op zichzelf.

De serie over de Honderdjarige oorlog (Engeland/Frankrijk) bestaat uit drie delen. Geef met de ruimte (1976), Triomf van de verschroeide aarde (1977) en Rad van Fortuin (1978).

De trilogie behoort tot de klassiekers van de jeugdliteratuur. Om jongeren aan het lezen te krijgen over geschiedenis, zijn haar boeken onovertroffen, maar ik vermoed dat het taalgebruik inmiddels wel wat ouderwets aan zal doen.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Ongetwijfeld zijn er nog andere series waarin geschiedenis een grote rol speelt, maar die niet zijn genoemd. Is er een serie die niet had mogen ontbreken? Vul het dan aan door het plaatsen van een reactie onder deze blog.

 



Reacties op: Historische boeken: Series

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jean M. Auel

Jean M. Auel

Jean M. Auel is de schrijfster van de bekende prehistorische romancyclus De aard...

Diana Gabaldon

Diana Gabaldon

New York Times bestsellerauteur Diana Gabaldon, geboren in Flafstaff, Arizona, s...

Sarah Lark

Sarah Lark

Sarah Lark (pseudoniem van Christiane Gohl - 1958) boekte internationaal groot s...

Wilbur Smith

Wilbur Smith

Wilbur Smith (Broken Hill, 1933) is een Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur. Hij we...

Kate Mosse

Kate Mosse

Kate Mosse (Sussex, 1961) is een Britse auteur van historische thrillers. N...

Ken Follett

Ken Follett

Ken Follett (1949) is een Britse auteur van thrillers en historische romans. Hij...