Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lang zullen ze leven!

op 16 februari 2018 door

Een jaar geleden zat ons voorstelrondje er op. Een jaar geleden gingen we van start Met We Love Feelgood. Hieperdepiep hoera! We zijn 1 jaar!

Onze geschiedenis begint eind 2016. We hadden alle tien een motivatie gestuurd aan de Hebban Crew om lid te worden van de club van 10 feelgood. Weken zaten we in spanning tot het verlossende woord kwam: we mochten laten zien hoe enthousiast we waren over “ons” genre. En dat we enthousiast zijn hebben jullie hopelijk in het afgelopen jaar gezien. Vandaag een terugblik op de hoogtepunten van het eerste jaar WLFG. Beleven jullie het nog even met ons mee?

Het eerste kwartaal: januari, februari, maart (door Sanne)

Al weer een jaar geleden. Het voelt aan de ene kant nog als gisteren, ik weet nog goed dat ik helemaal door het dolle heen was toen ik hoorde dat ik deel mocht nemen aan de club van tien feelgood. Want zo heette we toen nog. Inmiddels is de werkvorm WLFG geworden en zijn we de Feelgood club. Aan de andere kant voelt het ook alsof we het al jaren doen, omdat er zoveel is gedaan in het afgelopen jaar. Een jaar dat me veel heeft gebracht: veel mooie boeken, ontmoetingen en boekenvriendinnen waarmee over van alles gekletst kan worden. En ik denk dat we het vooral zo leuk hebben, omdat we overal feelgood in zien. Feel je good is duidelijk ons motto.

In januari gebeurde er voor de schermen nog niet zo veel. We stelden ons stuk voor stuk voor. Maar achter de schermen gebeurde er heel veel! We werden wegwijs gemaakt in Hebbanland, brainstormden over de ideeën die we hadden en prikten een datum voor een reallife ontmoeting in februari. Ons eerste artikel verscheen online: onze all time favourites.

In februari was het dan zover. Met het grootste gedeelte van onze club kwamen we samen in Utrecht. Onze eerste vergadering, die gelijk erg productief was. Planningen en afspraken werden gemaakt. Ook ontstond er een traditie: de boekenruil. Voorafgaand aan onze meetings gaan er foto's van boeken in de whatsappgroep en wie wat van een ander wil hebben roept, zodat ze tijdens de bijeenkomst uitgewisseld kunnen worden.
Verder was het de maand van de eerste keren: de eerste buddyread, de eerste boek vs film, de eerste winactie...

Maart bracht ons ook veel nieuwe dingen zoals interviews, uitjes en een leesclub op onze spot. We gingen naar het Boekenbol dat vanwege de Boekenweek helemaal in het thema van Verboden vruchten was. Natuurlijk vertelden we ook wat onze verboden vruchten zijn.
Deze zelfde maand ontmoetten we ook Sarah Jio, Charlotte de Monchy, Michelle Visser, Petra Vollinga en Marieke Woudstra bij het Best of Romance event van uitgeverij De Boekerij.
Wat mijzelf heel erg is bijgebleven is de boekentip estafette  waarbij een van ons een ander uit de club een feelgoodboek tipt. Een verrassing wat het zou worden en dus of het je zou liggen, maar in mijn geval tipte Marleen me een heerlijk boek en was het een schot in de roos: Vertel me drie dingen van Julie Buxbaum.

9b7ec4101c0dbbfeb5f8fa6eb22bddb9.jpeg

Het tweede kwartaal: april, mei, juni (door Helma)

Dat jaar is wel omgevlogen zeg! Ik herinner me nog zo goed de eerste keer dat we elkaar in Utrecht ontmoetten en het direct klikte. Dat mag toch best wel bijzonder genoemd worden. En dat we ook als groep nog steeds bij elkaar zijn! Ik heb in dit jaar zoveel leuke auteurs persoonlijk mogen ontmoeten en mooie boeken mogen lezen. Maar ook zoveel leuke contacten met andere lezers in onze maandcafés gelegd, dat ik bijna het gevoel heb dat ik ze persoonlijk ken. Ik heb genoten van alles en hoop dat komend jaar ook weer te mogen doen!

April was de maand van de boekhandel. In deze maand plaatsten we verschillende artikelen waarin de boekhandel centraal stond: een lijstje met boeken over de boekhandel, Lore tipte ons over prachtige boekwinkels in Brugge en Marieke, Nathalie, Renate, Sanne en ik doken de boekwinkel in voor een feelgood tip. Daar kreeg ik van boekverkoper Edwin Berndsen de tip om de Clifton Reeks van Jeffrey Archer te gaan lezen. Binnenkort ga ik het eerste deel De tijd zal het leren eindelijk lezen samen met Ideke in een lezers buddyread.
In april schreef Sanne een artikel  over 'hete boeken' dat nog steeds met stip op nummer 1 staat van meest bekeken artikel op onze spot.

Mei ging de geschiedenis in als MeiMannenMaand en zetten we de man in het zonnetje. We lazen boeken van mannelijke auteurs en ik interviewde Thom Arisman, auteur van Sex & the Single, en Mark Lamprell, de schrijver van volgens velen dé ultieme feelgood roman Een Liefde in Rome. We bespraken films met heerlijke mannen en wisten twee mannen van We Love Lit over te halen een onvervalste feelgood te lezen: Scoop! van Iris Houx. Lees het hier  terug.

In juni deden we onze allereerste hot or not: De geheime vrouw van Gill Paul. Alle duimpjes gingen unaniem omhoog. We lazen in een We Love Feelgood Leesclub Mijn niet zo perfecte leven van Sophie Kinsella. Dit inspireerde ons tot een blogje  over ons eigen niet zo perfecte leven.

In juni ging Marieke naar de Romantic Reads middag van Tinteling Romance waar ze haar interview vuurdoop beleefde en meteen maar negen mini-interviews afnam. Maar we ontmoetten nog meer auteurs. Marleen sprak Lisette Jonkman tijdens haar boekpresentatie en ik interviewde haar later, Sanne en Renate spraken Gill Paul en Renate en ik Catherine Banner. We waren ingepland voor een interview  van 30 minuten, maar hebben gewoon een vol uur zo gezellig met haar gekletst over haar boek maar ook over van alles en nog wat.

a5654295b04733f5934c99b4a590b20a.jpeg

Het derde kwartaal: juli, augustus en september (door Marieke)
Een jaar alweer? Het voelt als gister dat ik me aanmeldde voor de Feelgood club van tien en ik kan me het blije verraste gevoel nog herinneren dat ik had toen ik de mail opende waarin stond dat ik mee mocht doen.
Wat nu zo leuk is aan het terugkijken op een jaar vol artikelen, leuke boeken en lieve Hebbanners, is dat ik weer een hoop artikelen tegen kom die ik alweer bijna vergeten was. 

Juli, de eerste vakantiemaand. Wij gingen op vakantie, de volgers gingen op vakantie, maar we gingen gewoon door met het plaatsen van artikelen. Bij het bekijken van de spot viel me een artikel speciaal op: wat betekent Feelgood voor jou. Een blog met negen schrijfsters die iets zeiden over Feelgood. Het was heel leuk om te maken en nu ook weer om het terug te lezen.

Augustus was ook een rustige maand. Leuke blogs met lijstjes, vakantielezen en veel zomergevoel. En toen plaatsten we de blog met de aankondiging voor de #leesuiteigenkastmaand. Het leek ons een goed plan om onze kasten eens onder handen te nemen. Dat we niet de enigen waren die daar net zo overdachten bleek wel uit de enorme respons die we kregen op het artikel met die aankondiging.

September was onze bijzondere #leesuiteigenkast maand. We openden een virtueel cafe op de spot waar Hebbanners van alle genres terecht konden om te kletsen over boeken, de challenge, hoe lastig het was om niets te kopen en vooral voor contact met elkaar. Het werd een enorm succes net als de hele #leesuiteigenkast maand. Nu zijn er nog steeds Hebbanners die het lezen uit eigen kast meer voorrang geven op nieuwe boeken. Zo komen die ooit aangeschafte boeken eindelijk eens aan de beurt om gelezen te worden.
Ik kijk ook met veel plezier terug naar deze maand, zeker omdat we zo heel veel lezers van Hebban beter hebben leren kennen, maar ook vanwege het plezier dat we hadden met het inzetten van jokers.

825614ba2f62d34c09075c1cf1c872ea.jpeg




Het vierde kwartaal: oktober, november, december (door Nathalie)

Wat heb ik mooie feelgood momenten beleefd dankzij 1 jaar We love Feelgood. Het eerste jaar van We love Feelgood was voor mij een mooie start met al heel veel hoogtepunten. Ik ben heel benieuwd wat er allemaal nog op ons boekenpad gaat komen.

In oktober, spraken Sanne en ik met Astrid Harrewijn in een cafeetje op het Museumplein omdat haar derde deel van de vriendenserie uit was. Ik mocht ik in oktober ook met Lore naar Utrecht, voor een ontmoeting  met Jennifer Armentrout! We besteden een hele week aan Jennifer en haar boeken.

Wat deze maand ook erg bijzonder was, was de uitreiking van de Hebban Awards. Dit jaar ging de prijs naar feelgoodschrijfster Jackie van Laren! Natuurlijk was ook dat een reden voor een interview.

November was de eerste keer dat er een feelgoodweek werd georganiseerd op Hebban. Zo verschenen er allerlei leuke artikelen op Hebban met als hoofdrolspeler het feelgood boek! Ook kwamen redacteuren en uitgevers aan het woord over Feelgood. Wat hun favoriete boeken waren bespraken ze in een artikel  op onze spot.
Los van de feelgood week spraken we ook veel grote namen zoals Jenna Blum over De verloren familie en als kers op de taart mocht ik tompoucen eten met Marleen, Marieke én Jojo Moyes. Deze mooie ervaringen zal ik nooit vergeten, het voelde als één grote mooie droom die waar blijkt te zijn.

Voor december hadden we auteurs benaderd met de vraag of ze een kerstverhaal voor ons wilden schrijven. Wat was iedereen enthousiast en wat kregen we veel mooie kerstverhalen! Hier is ook een mooie e-bundel van gemaakt. En ik ben heel trots dat het kerstverhaal dat ik zelf heb geschreven hier ook tussen staat.
En met Sanne ging ik naar de filmset  van Zwaar verliefd. Deze film naar het boek van Chantal van Gastel zal in oktober in de bioscopen draaien, daar willen we met heel WLFG natuurlijk heen. Ook mochten we Chantal van Gastel interviewen; dat interview verscheen begin januari op onze spot.

8e9f0b14e89256a15d095eb4563defe6.jpeg

Wat hebben we veel mooie dingen meegemaakt en beleefd! Maar dit alles hadden we niet voor elkaar gekregen zonder onze coördinator vanuit Hebban: Daphne. Ze weet het onmogelijke te regelen (kijk maar naar al die kerstverhalen!), laat ons de grootse namen in feelgoodboekenland interviewen en regelt hot or nots en andere boeken alsof ze aan de boom groeien klaar om geplukt te worden. Dank je wel Daphne! Hoe heb jij het afgelopen Feelgoodjaar ervaren?

Daphne:

Lieve Feelgood-dames,

Allereerst: gefeliciteerd met jullie eenjarig bestaan! Laten we hopen dat dit pas het begin was van jullie succesvolle spot op Hebban, en wat voor een begin…! Want hoewel het jaar voorbij is gevlogen, ben ik vooral onder de indruk van wat jullie allemaal al hebben gedaan en bereikt als club!

Het was namelijk best even spannend vorig jaar. Tien dames bij elkaar zetten, met allemaal eigen meningen en ambities. Even aftasten hoeveel sturing ze nodig hebben, of de verwachtingen overeenkomen. Maar gelukkig pakte dit vanaf het eerste moment heel goed uit. Het klikte, jullie bleken met z’n tienen een gouden combi. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste afspraken om elkaar te ontmoeten werden gesmeed en het Team Dashboard (waarop de clubs overleggen) volstroomde met ideeën, het een nog creatiever dan het andere. Om maar eens wat hoogtepunten van het afgelopen jaar te noemen: De #Leesuiteigenkast maand, de Feelgoodweek, de kerstverhalen die speciaal voor We Love Feelgood werden geschreven, interviews met niet de minste namen, de ontelbare buddyreads en de Hot or Not-artikelen. 

Als ambassadeurs van Hebban vervullen jullie je taak met verve, wat ook duidelijk te zien is aan de manier waarop jullie de spotartikelen laten aansluiten op redactionele projecten. De nieuwe Reading Challenge? Nog voor ik het kon vragen hadden jullie al eigen plannen gemaakt om de challenge te promoten. Feelgoodweek, idem. En dat jullie enthousiasme aanstekelijk werkt, is te zien aan de aantallen volgers, vrienden en views die gestaag groeien. Waar ik aan het begin nog aan uitgevers moest uitleggen wat jullie doen en waarom ze er goed aan doen om jullie in te zetten voor de promotie van hun Feelgood-titels, weten ze ons nu steeds vaker zelf te vinden. ‘Is dit niet leuk voor de Feelgood Club?’ 

Persoonlijk favoriet momentje? Op 2 juli vorig jaar organiseerden we een Hebban Teamdag in het mooie Grand Theatre Breda. Toen ik vlak voor aanvang via de wenteltrap naar beneden keek, was het of ik door een roze bril keek. Tien dames in roze polo’s met daarop ‘I love feelgood’. Mijn clubje! 

Diana, Helma, Janneke, Lore, Mandy, Marieke, Marleen, Nathalie, Renate en Sanne: een gouden combi! Lang zullen ze leven!

***

En natuurlijk hadden we het zonder jullie lieve volgers niet gekund. Jullie reacties stimuleerden ons om door te gaan en met nieuwe ideeën en artikelen te komen. Daarom en omdat wie jarig is trakteert; verloten we onder onze volgers een feelgood pakket!



Reacties op: Lang zullen ze leven!

Meer informatie