Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

7 x Young Adult Standalones van dit najaar

door Lindy (Hebban Crew) 7 reacties
De verwachtlijst voor de komende maanden staat bomvol nieuwe YA-boeken. Standalones en series van eigen bodem en van over de grenzen: deze titels mag je volgens Hebban niet missen. Vandaag de zeven veelbelovende YA-standalones van najaar 2017.


Schildpadden tot in het oneindige van John Green (10 oktober)  

Als er een boek is waarop heel, heel veel lezers met smart wachten is dat wel de nieuwe roman van bestsellerauteur John Green. Turtles All The Way Down is het eerste boek na het in 2012 verschenen, bejubelde en verfilmde The Fault in Our Stars. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Gottmer verkreeg de rechten voor de vertaling van het boek en gaf die taak aan Aleid van Eekelen, die de mooie klus in korte tijd wist te klaren. Op 10 oktober verschijnt namelijk tegelijk met de Amerikaanse editie ook de Nederlandse versie van de roman die Green zelf ‘heel persoonlijk’ noemt. Het verhaal gaat over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis. Ook gaat het over een voortvluchtige miljardair en een beloning voor wie hem vindt. Aza gaat op zoek naar aanwijzingen, terwijl ze worstelt met haar dwangneurose. 'Dit is mijn eerste poging om openlijk te schrijven over de stoornis waar ikzelf sinds mijn vroegste jeugd mee worstel. Het verhaal is verzonnen, maar gaat wel degelijk ook over mij persoonlijk,’ bekent Green.  

Spiegel van Cara Delevingne (november)

Bij Harper Collins verschijnt in november de vertaling (door Erica Disco) van het debuut van topmodel en actrice Cara Delevigne. Helemaal alleen schreef ze het boek niet: Rowan Coleman is haar co-auteur. Zij schreef onder andere Twintig regels liefde en Boek voor mijn dochters. Het schrijfproces was een bijzondere ervaring, vertelde Delevingne in een persbericht. Vooral het creeren van de personages en het ontwikkelen van de plot vond ze geweldig. ‘Ik ben zo trots en kan niet wachten tot iedereen deze samenwerking tussen mij en een van mijn favoriete auteurs kan lezen.’ Het verhaal draait om een vriendengroep, bestaande uit de zestienjarige Red, Leo, Rose en Naomi. Ze horen er niet echt bij op school en hebben het niet gemakkelijk, maar hebben wel hoge verwachtingen van hun band Mirror, mirror. Totdat Naomi bewusteloos uit de rivier wordt gevist en in coma in het ziekenhuis belandt. Volgens de politie is er sprake van een zelfmoordpoging, maar Red gelooft daar niet in en gaat op zoek naar de waarheid. Volgens de uitgeverij komen thema’s als identiteit, sexualiteit, vriendschap en verraad aan bod en ontbreekt ook een verrassende plottwist niet.

Voor ik je loslaat van Marieke Nijkamp (januari)

Na het succes van 54 minuten kon een nieuw boek natuurlijk niet al te lang op zich laten wachten: voor de fans van Marieke Nijkamp kan het niet snel genoeg januari zijn. Dan verschijnt bij Harper Collins de nieuwe spannende roman van deze New York Times-bestsellerauteur. Ineke van Bronswijk neemt de vertaling van Before I Let Go voor haar rekening, omdat Nijkamp haar boek ook dit keer in het Engels schrijft. Het verhaal speelt zich af in het ijzig koude Alaska. Een paar dagen voor Corey terugkeert naar haar geboortedorp om haar beste vriendin op te zoeken, wordt deze dood aangetroffen onder het ijs. Corey kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, ze voelt dat er iets niet klopt. In de donkere koude winter gaat ze op zoek naar antwoorden. Volgens de uitgeverij is Voor ik je loslaat net zo spannend, ontroerend en mooi geschreven als het boek waarmee Nijkamp bekend werd.  

De eliminatie van Danielle Bakhuis (15 november)

Bij Van Goor verschijnt voor het eerst een spannende Young Adult van Danielle Bakhuis, die eerder boeken publiceerde bij uitgeverij Ploegsma. Haar laatste thrillers werden goed ontvangen, zo oordeelde Tzum over Zes seconden: ‘Bakhuis schreef een ware pageturner, een filmisch verhaal dat bij wijlen veel spannender is dan de gemiddelde thriller voor volwassenen.’ Nu is er dus bijna een nieuwe, waarin Bakhuis een luguber idee als uitgangspunt neemt, dat een beetje doet denken aan de gruwelijke speelfilms in de serie ‘Saw’. De eliminatie draait om de zestienjarige Chleo, die wakker wordt in een vochtige garage en direct weet dat het helemaal mis is. Op de muur staan gifgroene letters: ‘Elimineer de helft om de anderen te laten leven.’ De anderen, dat zijn onder andere een junk, een oude man in een rolstoel en een baby. Een ethisch dilemma dat nooit een goede oplossing zal kennen, want hoe kan ze ooit iemand elimineren, én tegelijkertijd de anderen overtuigen dat zijzelf moet blijven leven? Vooral als je ervan overtuigd bent dat je zelf niet de moeite waard bent? Dat belooft een thriller van formaat te worden.  

In het diepe van Estelle Maskame (1 december)

De Schotse Estelle Maskame begon op dertienjarige leeftijd met schrijven. Ze werd daarna ontdekt op het bekende schrijversplatform Wattpad en tekende niet lang daarna een boekcontract bij Harper Collins, die de bestsellerpotentie van deze jonge schrijfster zag. Estelle reisde daarna de wereld rond om haar boeken te promoten, maar schreef intussen door aan een nieuwe roman. Na haar bestsellertrilogie ‘Did I Mention I Love You’ is de jonge schrijfster Estelle Maskame namelijk terug, maar dit keer met een opzichzelfstaand verhaal. Bij Moon verschijnt In het diepe, de vertaling van Dare to fall (door Els van Son). Daarin staat MacKenzie Rivers voor een dilemma: ze valt voor de knappe Jaden Hunter, maar na een tragisch ongeluk dat Jadens familie uiteenrukt, neemt MacKenzie afstand; uit ervaring weet ze welke impact zo’n familietragedie heeft op de mensen die achterblijven en ze kan dat niet nog eens doorstaan. Dan ontmoeten de twee elkaar per toeval opnieuw en krijgt MacKenzie de kans haar eigen angsten onder ogen te zien.

   

S.T.A.G.S. van M.A. Bennett (27 oktober)

Bij de nog jonge uitgeverij Meis&Maas verschijnt een ‘thriller van wereldformaat’. De Italiaans-Britse schrijfster M.A. Bennett werkte na haar studies geschiedenis en kunst als illustrator en actrice en maakte ook tour visuals voor bekende rockbands als U2 en de Rolling Stones. Nu maakte ze haar debuut als schrijver met S.T.A.G.S. De vertaling is van Maria Postema, die eerder o.a. De hongerspelen vertaalde en onlangs zelf debuteerde met Dertiendagh. De plot lijkt gruwelijk: ‘Er zijn uitnodigingen die je beter niet kunt accepteren. Alleen weet Greer MacDonald dat niet. Nog niet…’ zegt de aankondiging van de uitgeverij. Bennett voert hoofdpersoon Greer op, die studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities in ere worden gehouden. Greer is een buitenbeentje, maar ze wordt wel met twee andere scholieren uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Bloedsport zal het gehele weekend centraal staan. Maar wat Greer en de andere genodigden niet weten is dat de Medievals liever op hen jagen dan op dieren. Een thriller die zomaar eens een sensatie kan worden aangezien de filmrechten al voor publicatie verkocht werden.  

Liefdestips aan mezelf van Sylvia Van Driessche (oktober)  

In Vlaanderen is schrijfster Sylvia Van Driessche al behoorlijk populair en vanaf oktober weten Nederlandse jongeren wellicht ook wie zij is. Dan verschijnt bij uitgeverij Moon namelijk haar nieuwe YA-roman, over de 17-jarige Olivia, die noodgedwongen naar de villa van haar vader (een bekende tv- presentator) verhuist. Daar komt ze ook bij haar stiefmoeder en stiefzus te wonen, van wie ze eigenlijk niks moet hebben. Tegelijkertijd start Olivia een onderzoek naar de liefde (waarin Max het hoofdonderwerp is) en hoe die werkt. Als die verhalen, ervaringen en liefdestips deelt ze in haar dagboek. Maar dan komt ze iemand tegen die niet gelooft dat liefde een gebruiksaanwijzing heeft. Een flinke portie feelgood dus als aanvulling op het YA-aanbod dit najaar.

Nog meer standalones lezen dit najaar?  

Literatour

Literatour, de Boekenweek voor jongeren, duurt van 16 t/m 24 september. Iedere dag vind je op Hebban een artikel speciaal voor de jeugd. Bekijk hier voorgaande artikelen:Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

765 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 7 x Young Adult Standalones van dit najaar

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken