Hebban vandaag

Listmania /

De 24 van april 2020 in de categorie non-fictie

door Hebban Crew 4 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteert de veelbelovende hoogtepunten van de maand april. Bekijk hier de selectie in de categorie non-fictie!

ACTUEEL & MAATSCHAPPIJ
VROUW

Let op: In tijden van corona besluiten sommige uitgevers om de publicatie van boeken uit te stellen of om boeken juist eerder te laten verschijnen. Deze titellijsten zijn dus, zoals altijd, onder voorbehoud van wijzigingen.

Het eerste echte corona-boek is van niemand minder dan Paolo Giordano (De eenzaamheid van de priemgetallen). In tijden van besmetting is geen dikkerd, want het is een essay, maar toch 80 pagina’s over deze epidemie en de manieren waarop we met elkaar verbonden zijn. Ook actueel, twee zeer verschillende boeken over online zijn en sociale media. Je luistert niet gaat over écht luisteren, want dat doen we veel minder in deze snelle online wereld. Gouden bergen portretteert influencers en wat er allemaal komt kijken bij het opbouwen van een online image.

De boeken Hoe economie de wereld kan redden en Het grote verschil gaan over hoe respectievelijk economie en wiskunde invloed hebben op de wereld om ons heen. Vrouw met ballen hoort eigenlijk net zo goed in de categorie ‘vrouw’, maar omdat dit ook een actueel onderwerp betreft (en we nu eenmaal beperkte ruimte hebben) hebben we deze onder actueel & maatschappij gezet. Een dapper boek dat het verhaal vertelt van Fem Canes, over haar leven met Carly die na lang worstelen opbiecht zich vrouw te voelen en in transitie gaat.

Trouw is het aangrijpende en eerlijke verhaal van Sarah Domogala, die erachter kwam dat haar man een affaire had. Het boek richt zich tot haar man én zijn minnares. Girl, Stop Apologizing stelt dat vrouwen geleerd hebben zichzelf te zien in functie van anderen en dat is zonde, want daardoor vergeten we wie we écht zijn. En Tekenares van Montparnasse gaat over Edith Auerbach, die schilderde in de door mannen gedomineerde kunstenaarswereld, tot ze werd vastgezet in een concentratiekamp.

CULTUUR
SPORT

Ken Follet schrijft Notre-Dame, een kort maar betoverend boek over de Parijse kathedraal waar een jaar geleden brand uitbrak. De opbrengsten van het boek gaan naar La Fondation du Patrimoine, ten behoeve van de restauratie van de Notre-Dame. Paulien Cornelisse houdt al jaren een Japanverzameling bij en die is nu terug te zien in Japan in honderd kleine stukjes. En Jaap Goedgebuure duikt de jaren zestig in, specifiek die van Frans Kellendonk, die naast literatuur ook veel liedjes schreef, in Jong in de jaren zestig

We tipten deze week al een hele berg sportboeken, maar deze drie moeten nog uitkomen, dus die haalden dat overzicht niet. Maar gelukkig krijgen ze hier een plek. Leontien is de biografie van Leontien van Moorsel, die het wielrennen voor vrouwen in Nederland op de kaart zette. Hij staat! is het boek over Hans van Zetten, ooit zelf turner, toen trainer en nu turncommentator. En Michael Cox doet in Omschakeling verslag van dertig jaar Europese tactiek door steeds een voetballand uit te diepen.

CULINAIR
ALTIJD HANDIG
OVERIG

Zeer opvallend was het aantal kookboeken met een of meerdere citroenen op de voorkant deze maand, waarvan twee het tot de lijst hebben geschopt. Eén gaat ook daadwerkelijk over citroenen, The Lemon Kitchen kookboek, de andere is het nieuwe boek van niemand minder dan Yvette van Boven. Home made basics is een boek vol basisrecepten voor degene die álles zelf wil maken. En Nosh is een boek met vegetarische recepten uit de moderne Joodse keuken.

Harold Hamersma maakt ons al jaren wegwijs in de supermarktwijnen. Met deze Super supermarkt 2020 ben je weer up-to-date en weet je precies wat je uit het grote supermarktaanbod in huis moet halen. Ook altijd handig: de wereld redden. Hoe je thuis de wereld kunt redden gaat over klimaatverandering en wat je thuis kunt doen om je steentje bij te dragen aan het milieu. En Mieke Bouma geeft in Schrijf je levensverhaal tips en oefeningen die je helpen om jouw verhaal op papier te krijgen.

En dan nog drie bijzondere boeken die we in de bovenstaande categorieën niet kwijt konden, maar die we toch in deze lijst op willen nemen. Voor Aan tafel bij dictators heeft Witold Szablowski de chef-koks van vijf beruchte dictators opgespoord. Zij vertellen over het leven, de harde hand en de eetgewoontes van hun dictator. Kun je me ooit vergeven? is het verhaal van schijfster Lee Israel, die aan lager wal raakte en toen brieven van beroemdheden ging verkopen – alleen schreef ze die zelf. In Het einde en hoe het te overleven gaan Gaea Schoeters en Katrien Steyaert in gesprek met 100 schrijvers die vertellen over de dood, hun persoonlijke ervaringen en de literatuur.

Meer verwachte boeken

Deze maand komen er ontzettend veel oorlogsboeken uit. Zó veel dat we er eigenlijk wel een aparte lijst van zouden kunnen maken. En dat is precies wat we gaan doen. Daarom vind je in deze lijst geen oorlogsboeken. Binnenkort volgt een speciale oorlogsboeken listmania.

Bekijk de verwachtlijst voor een compleet overzicht van alle nieuwe boeken die verschijnen. Elke week de verwachte boeken in je mailbox? Meld je dan aan voor de verwachtnieuwsbrieven

De hoogste tijd om je Wil ik lezen-boekenplank aan te vullen!
Welke boeken ga jij zeker lezen?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 24 van april 2020 in de categorie non-fictie

 

Gerelateerd