Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van november 2019

door Hebban Crew 9 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteerde de pareltjes van deze maand. Bekijk hier de negentien van november 2019!

Confronterende literatuur en feelgood

Het kan bijna niet anders dan dat auteur Tommy Wieringa op deze lijst verschijnt met een nieuwe titel. Het is bovendien een persoonlijk boek voor de auteur, die zich bezint op het leven, kijk op de wereld en eigen geluk na de geboorte van zijn beide dochters. Met zijn kinderen als bron voor zijn Onmetelijke liefde bundelt Wieringa verhalen en observaties.

Julian Barnes raakte gefascineerd door het schilderij 'Dr. Pozzi Thuis' van John Singer Sargent. De man sprak tot zijn verbeelding; een buitengewoon veelzijdig persoon, die toch slechts een voetnoot in de geschiedenis bleef. Barnes laat La Belle Époque herleven met een roman over De man in de rode mantel.

Auteur Kees van Beijnum komt met een nieuwe roman die de lezer naar de Amsterdamse Wallen voert, waar een jonge vrouw haar verleden onder ogen moet komen. Twintig jaar na de geruchtmakende 'hamermoord' op haar moeder, heeft Anne een voorschot van haar uitgever gekregen om een boek over haar jeugd te schrijven. 23 seconden houdt je geboeid tot het einde, want het slot is waar het allemaal om draait.

De gevolgen van een kindertrauma kunnen een heel leven duren; dat stelt Julie Zeh voorop in haar nieuwste roman Nieuwjaar. Echtgenoot en vader Henning laat tijdens een fietstocht zijn leven de revue passeren, dat hem ondanks de uiterlijke schijn slecht lijkt te passen. Als hij op zijn eindbestemming aankomt blijkt dat hij veel meer onder ogen moet zien dan alleen zijn huidige toestand; hij herinnert zich ternauwernood hier al eens eerder te zijn geweest.

Voor een echt winters gevoel pak je in november het boek Een Noorse winternacht van Karen Swan op. Deze feelgood draait om een verliefd stel dat de kerstdagen in Noorwegen wil doorbrengen, en hun miljoenen volgers laten meegenieten van deze vakantie. Al die meekijkers zijn echter een stuk minder prettig als Bo begint te vermoeden dat haar hart ergens anders ligt.

Thrillers vol nieuwe avonturen

Sinds haar verhuizing van uitgeverij Ambo|Anthos naar The House of Books neemt Camilla Läckberg wat meer afstand van de Fjällbacka-serie die haar zo populair maakte. Van haar hand verschijnt in november de novelle Vrouwen zonder genade, waarin drie bedrogen echtgenotes online met elkaar afspreken elkaars echtgenoten te vermoorden. 

Van auteur M.W. Craven kunnen we in november een eerste deel van een nieuwe thrillerreeks verwachten, Zwarte zomer. Een onverwachte titel voor deze tijd van het jaar, maar de uitgeverij had gelijk niet langer te willen wachten met het uitgeven van dit boek. Rechercheur Washington Poe zette met zijn getuigenis Jared Keaton achter de tralies voor de moord op diens dochter, maar zes jaar later duikt een jonge vrouw op die beweert Elizabeth Keaton te zijn.

Stina Jackson putte uit haar eigen omgeving voor De zilverweg, een echt bestaande snelweg in Zweden. De zoektocht van een vader naar zijn verdwenen dochter begint wanhopige vormen aan te nemen. De politie is allang gestopt met zoeken, maar dan verdwijnt er een nieuw meisje. 

Arnaldur Indri∂ason heeft met Smeltend ijs al 20 naar het Nederlands vertaalde boeken op zijn naam staan. Zijn populariteit is nog altijd sterk, met de spannende plots die hij consistent blijft afleveren. Op een gletsjer wordt het lichaam gevonden van iemand die al dertig jaar werd vermist. Gepensioneerde politieman Konrá∂ wordt opnieuw op zijn oude zaak gezet, en daarmee luidt hij het begin van een nieuwe thrillerreeks in.

Non-fictie om over na te denken

Een indrukwekkend verhaal dat door de Iraans-Koerdische journalist Behrouz Boochani via Whatsapp werd geschreven, uit angst dat zijn werk in beslag genomen zou worden. Al sinds 2013 zit hij vast op het eiland Manus. Alleen de bergen zijn mijn vrienden is een eerstehands verslag van vijf jaar opsluiting. Op literaire en poëtische wijze schrijft hij over de eindeloze rijen, voedselgebrek en andere ellende en wat dat met mensen doet. 

Je kunt bijna niet meer naar buiten lopen zonder erover te vallen; de Engelse taal. Voor Lotte JensenDaniel Rovers en Niek Pas een reden om het boek Against English te schrijven. Het zijn namelijk niet alleen de woorden die we overnemen, maar we focussen ons ook voornamelijk op Engelstalige mediabronnen, zodat het Anglo-Amerikaanse wereldbeeld onze kijk begint te bepalen. Een pleidooi voor diversiteit.

Victor Mids en Oscar Verpoort komen met een tweede boek na het succesvolle eerste deel; MIND*CK: NEXT LEVEL. Ook hier putten ze weer uit hun tv-programma, waarin ze laten zien hoe makkelijk is je brein te misleiden. In het boek vind je 102 nieuwe illusies en experimenten waar je de novembermaand wel mee doorkomt. 

De tweede helft gaat over John de Wolf, en is door de oud-voetballer samen met Nathan Vos geschreven. Zijn carrière was de eerste helft, en zijn leven nu noemt hij zelf de tweede. Hij is grootvader, krijgt last van lichamelijke kwalen, maar is nog steeds even fanatiek. De tweede helft is daarmee net zo belangrijk als de eerste, en in dit boek deelt John de Wolf de belangrijkste levenlessen die hij leerde. 

Als we ergens naar uitkijken is het wel het boek Wij willen gangster worden van George en Jan Boellaard. Meer dan een miljoen woorden schreef Jan Boellaard tijdens zijn tweede detentie, bewerkt door zijn broer George. De vele gedetailleerde beschrijvingen geven een unieke inkijk in de vriendschap tussen Jan, Cor en Frans; drie van de ontvoerders van Freddy Heineken en Ab Doderer. 

Verre verhalen met YA, Fantasy & SFF

Wat de zee vertelt van Julia Drake schildert met heftige gebeurtenissen het verhaal van Violet. Haar broertje probeert zelfmoord te plegen, waarna haar ouders haar naar het dorpje Lyric sturen. Hier komen haar voorouders vandaan, en Violet gaat op zoek naar haar familiegeschiedenis in de hoop ook zichzelf te kunnen vinden. 

Het derde deel van de 'Iskari'-serie van Kristen Ciccarelli verschijnt in november, en met De piratendief wordt de trilogie afgesloten. De 'companion novels' zetten elk een andere set personages centraal, als onderdelen van één groot verhaal. In De piratendief is het de beurt aan Safire, die met haar gezworen vijand Eris zal moeten samenwerken om Asha terug te vinden. 

Een nieuw boek van Robert Jordan, die al in 2007 overleed? Zijn niet eerder uitgegeven manuscript is een losstaand fantasyverhaal. Krijger van de Altaii heeft veel van de bekende elementen die ook zijn 'Rad des Tijds'-serie zo succesvol maakten; slechte voortekenen, een leider die zijn volk beschermt, en een strijd met twee koninginnen.

Op ontdekkingstocht met kinderboeken

Het is weer bijna tijd voor Sinterklaas: dit boek is speciaal geschreven voor kinderen die oud genoeg zijn om de waarheid te kennen, maar die de magie nog niet los willen laten. Er valt namelijk nog veel over de goedheiligman te leren. Waar komt hij vandaan, hoe is onze schoenzet-gewoonte ontstaan en hoe past hij in het plaatje naast andere wereldtradities? Het geheime boek van Sinterklaas van Floortje Zwigtman is een perfect schoencadeau.

In Waar is Paulie Fink? van Ali Benjamin (Suzy en de kwallen) gaat de klas op zoek naar een 'nieuwe' Paulie Fink. De grappenmaker, onruststoker en kwaadaardig genie is namelijk verdwenen dit schooljaar. Caitlyn is een buitenbeentje in de kleine klas, waar de tien anderen elkaar al jaren kennen. Met die wedstrijd hebben ze eerst nauwelijks aandacht voor haar, tot ze ontdekken dat alleen zij objectief kan beoordelen. 

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van november 2019

December 2019

In december verschijnen er meestal niet genoeg boeken voor een nieuwe aflevering van De 19 van... maar deze aangekondigde boeken willen we je niet onthouden: Over de auteur

Hebban Crew

2181 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van november 2019

 

Overig

De negentien van november 2019

op 31 oktober 2019 door Hebban Crew 19 boeken 3 volgers 0 reacties

Gesponsorde boeken