Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De nieuwe #ikleesthuis trend: bingereading in tijden van corona

door Hebban Crew 17 reacties
Of het nu een rechercheursduo is, zussen op zoek naar hun verleden of de problemen van op hol geslagen magie – er is één fenomeen dat ons allemaal verbindt: het bingelezen van onze favoriete boekenseries. Tijdens #ikleesthuis zijn we op zoek naar series waar we onszelf in kunnen verliezen. Op zoek naar iets nieuws in je eigen genre, of wil je een uitstapje maken? Wij voorzien je van tips!

Er zijn boeken die we met een zucht dichtslaan en die blijven nazinderen in ons hoofd. Het is moeilijk om iets anders op te pakken, want we zitten nog met ons hart bij het verhaal dat we net hebben uitgelezen. Dan is het toch wel heel erg fijn om méér verhaal te hebben. Om elke keer weer vol verwachting uit te kijken naar een nieuw deel. En stiekem is het nog fijner als we een serie ontdekken die al een aantal boeken heeft in de reeks. Dat betekent dat we ongestoord door kunnen lezen tot we propvol zitten.

Om deze lijst voor onszelf wat moeilijker te maken (we houden van een uitdaging en juist niet van keuzestress) mogen alleen series met meer dan drie delen meedoen.

Thrillers

 


Voor thrillerliefhebbers is er meer dan genoeg aanbod als je wilt gaan bingereaden. Rechercheurs (alleen of in duo) lossen de moeilijkste zaken op en als een boek eenmaal aanslaat, volgen er al snel meer. De vijf die we hier noemen zijn dan ook slechts het topje van de ijsberg! M.J. Arlidge schrijft dit jaar het geschenk voor de Spannende Boeken Weken en heeft al acht boeken met Helen Grace op zijn naam. Robert Bryndza kennen we in Nederland pas twee jaar, maar toch zijn er al zes boeken met Erika Foster in de hoofdrol vertaald. 

Robert Galbraith is het pseudoniem van J.K. Rowling, die later in de lijst nog eens terugkomt. Haar thrillers draaien om privédetective Cormoran Strike, over wie er inmiddels vier vuistdikke boeken zijn verschenen. Een oude bekende is Agatha Christie, wiens verhalen door de jaren heen nog niets aan kracht hebben ingeboet. Niet alleen kun je starten met De zaak Styles als eerste Hercule Poirot-verhaal, ook kun je je tegoed doen aan hoofdpersonage Miss Marple of het duo Tommy en Tuppence. Tot slot hebben we Jussi Adler-Olsen, die sinds het eerste boek in 2008 onverminderd populair is. Vorig jaar verscheen alweer het achtste deel in de 'Q'-serie met Carl Mørck.

Feelgood

 


Lezers die op zoek gaan naar romantiek en feelgood kunnen zich helemaal te buiten gaan aan trilogieën. Denk aan Sarah Lark of Nora Roberts. Maar trilogieën mogen hier niet! Gelukkig zijn er genoeg auteurs die er een extra boek (of meer) aan vast hebben geplakt. De meest bekende kunnen we niet onbenoemd laten: 'De zeven zussen'-reeks van Lucinda Riley is intens populair: alle zes verschenen boeken staan in de top 10 van de Bestseller 60, een nieuw record. Ook een oude bekende is Santa Montefiore. Ze schrijft vooral trilogieën, maar heeft zich in het geval van de 'Deverill'-serie laten verleiden tot meer: vorig jaar konden we genieten van deel vier.

Van Nederlandse bodem raden we feelgoodauteur Jackie van Laren aan. Aan haar 'Eilandliefde'-serie is net Hoogtij toegevoegd, het vijfde deel. Als je daar fan van bent en je hebt alles van Van Laren al gelezen, kun je in één adem door met de Schotse Jenny Colgan. Haar reeks over Flora McKenzie telt sinds vorig jaar vier delen. Als laatste voegen we Elle Kennedy toe aan de rij. Haar zwoele 'Off Campus'-reeks kent vier delen, en ze is net begonnen aan een spin-off reeks. Laten we hopen dat daar ook meer dan genoeg boeken van gaan verschijnen om onze dorst te lessen.

Historische romans

 


Als er iets is waar we geen genoeg van krijgen, dan zijn het wel historische romans. Het is officieel een subgenre, maar het is intussen zo groot geworden dat we het in deze reeksen-reeks zeker niet overslaan. Denk bijvoorbeeld aan de enorm populaire 'Reiziger'-reeks van Diana Gabaldon, nu ook een succesvolle tv-serie. Met acht delen en verschillende bijkomende novelles ben je daar wel even mee zoet. De boekenserie van Jeffrey Archer daarentegen had een langzame start, omdat men hem vooral kende als thrillerauteur. Toch wist zijn zevendelige 'Clifton'-serie tot grote hoogtes te stijgen.

Een echte hit onder de literatuurlezers was de 'Cazalets'-serie van de al in 2014 overleden Elizabeth Jane Howard. De reeks van vijf boeken is semi-autobiografisch, speelt zich af van het interbellum tot na de Tweede Wereldoorlog en is bijzonder verslavend. Ook voegen we Wilbur Smith toe aan onze tips: zijn zesdelige 'Taita'-reeks is gesitueerd in het oude Egypte. Als laatste geven we een tip die je helemaal terugbrengt naar het begin van de mensheid. De populaire serie 'De aardkinderen' van Jean M. Auel speelt zich af in de oertijd.

Literatuur

 


In de literatuur zou je verwachten dat bijna alle boeken op zichzelf staan, of bij hoge uitzondering een trilogie vormen. Niets is minder waar. Denk bijvoorbeeld aan de 'Mijn strijd'-reeks van Karl Ove Knausgard, waar we allemaal ook jarenlang van in de ban zijn geweest. Nu alle zes delen voltooid zijn, kun je in één keer door. Dat geldt ook voor de 'Patrick Melrose'-romans, die voor de handigheid ook nog eens samen gebundeld zijn. Edward St. Aubyn begon eraan in 1992, maar brak pas veertien jaar later door met deel vier. En wat te denken van de 'Het Kerkhof der Vergeten Boeken'-kwartet van Carlos Ruiz Zafon? Verplichte leeskost voor elke binge-lezer!

Ook onder de klassiekers vinden we prachtige voorbeelden van binge-waardige series. Zo zijn een aantal delen over butler Jeeves (P.G. Wodehouse) opnieuw uitgegeven en ontdekt een hele nieuwe generatie deze hilarische boeken vol droge, Engelse humor. Van Nederlandse bodem is het een echte aanrader om Cissy van Marxveldts Joop ter Heul op te pakken. Altijd benieuwd geweest naar het leven in Nederland rond de jaren '20? In vier delen leer je deze wereld kennen. 

Fantasy & Sciencefiction

 


Niemand weet zo goed wat bingereading is als SFF-liefhebbers. Het is een zeldzaamheid om een op zichzelf staand boek te vinden, zo gewoon is het om duologieën, trilogieën en reeksen te lezen. En een van de onbetwiste koplopers is Terry Pratchett. Zijn 'Schijfwereld'-reeks kent maar liefst 41 boeken en weet door zijn komisch absurdisme de maatschappij een spiegel voor te houden. Een must voor de liefhebber. Nog een auteur die maar door blijft schrijven over zijn eigen wereld is Terry Goodkind. Zijn 'Wetten van de Magie'-reeks kent 15 delen, een proloog en talloze spin-off boeken. 

Lange tijd leek het erop alsof Philip Pullman het bij een trilogie zou houden, maar dankzij de komst van de 'Boek van Stof'-reeks kunnen we blijvend genieten van Lyra's wereld uit de 'Noorderlicht'-trilogie. Als je hieraan begint, kun je meteen vijf boeken lezen. Ook Christopher Paolini biedt voldoende leesstof als de draken uit Alagaesia helemaal je ding zijn. De 'Erfgoed'-reeks kent vier boeken en een recent verschenen vervolgdeel dat jaren later speelt. Als laatste kunnen we echt niet om Andrzej Sapkowski heen. Zijn 'The Witcher'-serie is helemaal opnieuw ontdekt dankzij het succes van de Netflix-serie. 

Young Adult

 


Ook in Young Adult vind je meer dan genoeg duologieën, trilogieën en reeksen om je leeshonger lange tijd tevreden te houden. De 'Glazen troon'-reeks van Sarah J. Maas bijvoorbeeld, die ook een zeer populaire trilogie heeft en een nieuw boek voor volwassenen. Er zijn maar liefst zeven boeken om van te genieten. Het zouden er zes worden, maar de novelle over Chaol nam te grote vormen aan om te negeren. Ook is er nog een bundel prequel-novelles. Van Maas kunnen we in één adem door met een andere grote bekende, Cassandra Clare. Haar 'Kronieken van de Onderwereld'-serie kent zes delen, en er zijn maar liefst drie spin-off trilogieën in dezelfde wereld afgerond.

Voor de liefhebbers van science fiction kunnen we de 'Lunar Chronicles' van Marissa Meyer van harte aanraden. Deze reeks heeft een bijzondere manier van sprookjes hervertellen. Met vier boeken, twee novelles en twee spin-off graphic novels kun je echt alle kanten op. Ook de 'Lux'-reeks van Jennifer Armentrout kan op flinke populariteit rekenen. Je kunt van vijf boeken genieten, en als SFF niet helemaal je ding is, kun je ook voor haar 'Wacht op mij'-reeks gaan onder pseudoniem J. Lynn. Daarnaast is de 'De Royals'-serie van Erin Watt een goede aanrader voor deze doelgroep. Lekker zwijmelen en genieten van foute jongens – en dat maar liefst vijf boeken lang. 

Kinderboeken

 


De kinderboekenauteurs wisten allang dat reeksen populair zijn bij kinderen. Als je eenmaal hebt gevonden wat je leuk vindt, wil je immers meer van hetzelfde. Onder het enorme aanbod willen we er een paar extra uitlichten. Zoals de 'Warrior Cats'-boeken, die al jarenlang onverminderd populair zijn. De boeken van Erin Hunter, die ook andere reeksen heeft, kent maar liefst vier reeksen van elk zes boeken, en dan tellen we de novelles en superedities nog niet eens mee. Met Hunter kun je een jaar aan leesplezier vullen! En natuurlijk mag de 'Harry Potter'-reeks van J.K. Rowling absoluut niet ontbreken. Ken je het nog niet? Lezen! Ken je het wel? Herlezen!

Voor kinderen die van een flinke dosis absurde humor houden, is de 'Boomhut'-reeks van Andy Griffiths onmisbaar. In elk deel worden er nieuwe verdiepingen bijgebouwd, zodat er intussen (in deel 9) maar liefst 117 zijn. Ook kun je eindeloos genieten van 'Artemis Fowl' van Eoin Colfer. Fowl is een twaalfjarig crimineel meesterbrein dat ontdekt dat elfen bestaan, dus lees alle acht de delen. Ook een groot favoriet maar iets minder bekend is de 'Lockwood & Co'-reeks van Jonathan Stroud. Griezelig, spannend, grappig en vol geesten en avontuur in vijf adembenemende delen.

Winactie

Bij een artikel over zo veel te lezen boeken hoort natuurlijk een mooie winactie! Wil jij kennis maken met nieuwe series om te bingen? Samen met uitgeverij De Boekerij geven we van drie boeken het eerste deel weg. Kijk gauw welke dat zijn en meld je aan!

Naar de winactie

Welke binge-waardige serie pak jij op?



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De nieuwe #ikleesthuis trend: bingereading in tijden van corona