Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Young Adult in de Mix #3

Ontdekken welke titels binnenkort verschijnen? Alvast voorpublicaties lezen? Weten wat onze recensenten van pasverschenen boeken vinden? Eens per maand maken we een round-up van alle YA-content op Hebban, zodat je niks kunt missen!


Lezen maar!

7 redenen waarom je YA-novelles zou moeten lezen

Steeds meer populaire en succesvolle YA-series worden uitgebreid met zogenaamde ‘novelles’. Nu niet meteen afhaken, want ze zijn echt niet alleen gepubliceerd om nog wat extra centen in de portemonnees van auteurs en uitgevers te laten verdwijnen. We geven je zeven redenen waarom je ze juist wél zou moeten lezen! Lees verder.  

8 x debuteren voor het twintigste levensjaar

Opgroeien in een schrijversfamilie, je verhaal publiceren op een online platform, simpelweg een grote schrijfdrang voelen: het kan resulteren in een cv waarop nauwelijks werkervaring, maar wél een boekuitgave vermeld staat. Vóór je twintigste debuteren: deze acht tieners lukte het. Lees verder.   

44 sprookjes waar je niet te oud voor bent

Ook dol op ouderwetse Disney-films en klassieke hervertellingen? Veel YA-auteurs lieten zich inspireren door de romantische, avontuurlijke en griezelige sprookjes. Verhalen gebaseerd op eeuwenoude verhalen als Assepoester, Roodkapje, De kleine zeemeermin en andere: je vindt ze terug in deze lijst. Hebban tipt Nederlands- én Engelstalige titels. Lees verder.  

Jongens in de hoofdrol

Aantrekkelijke, gespierde droommannen met een scheve grijns, sterke vrouwelijke hoofdpersonages en de onvermijdelijke liefdesdriehoek: het zijn geen YA-elementen waar de gemiddelde jongen op zit te wachten. Welk YA je dan wel uit de kast kunt trekken? Bekijk Hebbans boekentips! Lees verder. 

Voorproefjes

The Readymade Thief

Debutant Augustus Rose brengt met The Readymade Thief een verslavende literaire puzzel die een onvergetelijke jonge heldin introduceert, Lee Cuddy. Lee belandt in de verwrongen wereld van een geheime genootschap met duistere plannen en weet daar niet aan te ontsnappen. Lees een voorproefje van het boek en maak kans op een exemplaar!
Naar de sneak preview.  

Het zomerhuis

Iets oudere YA-lezers kennen haar waarschijnlijk nog wel: Ann Brashares, auteur van de bestsellerserie ‘4 vriendinnen, 1 spijkerbroek’ (verfilmd als The Sisterhood of the Traveling Pants) publiceerde deze zomer ein-de-lijk een nieuw boek. Lees hier een fragment uit deze YA-roman! Naar de sneak preview.  

Dertiendagh

Komt de naam Maria Postema je bekend voor? Dat zou zomaar kunnen, want deze dame vertaalde o.a. The Hunger Games en Divergent. Dit keer liet ze - samen met Maarten Bruns - haar eigen fantasie de vrije loop, met als resultaat een eigen spannende YA-roman. Op Hebban lees je vast een fragment. Naar de sneak preview.   

Een fijne neus voor liefde

Liefdesdrankjes maken terwijl je zelf ab-so-luut niet verliefd mag worden: het is het lot van de 16-jarige Mimosa in ‘Een fijne neus voor liefde’ van Stacey Lee. Benieuwd naar deze moderne YA-roman met een vleugje magisch-realisme? Naar de sneak preview.  

Bekijk hier alle YA-boeken die binnenkort verschijnen.  

Gelezen en beoordeeld

Elke maand bespreekt onze YA Club van 10 en onze pool YA-recensenten de nieuwste YA-boeken. Een greep uit de recensies en beoordelingen van afgelopen periode:  

Hot or Not? 13 minuten

De Engelse veelschrijver Sarah Pinborough heeft blijkbaar een grote schrijfdrang. Niet alleen schreef ze onder andere de veelbelovende volwassen bestsellerthriller ‘Wat jij niet ziet’, er vloeide ook een YA-thriller uit haar pen. De vertaling van ’13 minuten’ werd beoordeeld door vier van onze YA Clubleden. Is het werkelijk een verbluffend verhaal voor fans van Pretty Little Liars? Naar de Hot or Not.  

Hot or Not? De wereld achter het hek

Volgens uitgeverij Luitingh-Sijthoff treedt de Australische schrijfster Zana Fraillon met haar YA-boek ‘De wereld achter het hek’ in de voetsporen van John Boyne en zijn urgente roman ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Wat vindt onze YA Club ervan? Tinke, Audrey, Kayleigh, Danique en Femke lazen het verhaal en oordeelden: hot or not? Lees verder.  

Recensies  

De grote vraag blijft wie nou wie gebruikt in Pas op: breekbaar. De ontknoping van deze YA-thriller is snel en onverwacht. Toten zet je regelmatig op het verkeerde been, waardoor je iedereen gaat wantrouwen. Desondanks wil je Kate en Olivia toch graag vertrouwen, ze voelen bijna vriendschappelijk aan. Maar Kate, Olivia en Redkin hebben alle drie hun geheimen… Wie is bereid het verste te gaan om deze te bewaken? 
- Iris Windmeijer over Pas op: breekbaar 

Ondanks dat het verhaal spannend is, bevat het boek een aantal elementen die ervoor zorgen dat het boek niet altijd even fijn leest. Zo begint elk hoofdstuk met een locatie en een datum. Echter, tijdens het hoofdstuk maakt het schrijversduo gebruik van tijdsprongen, van zowel terug als vooruit in de tijd, en wordt er ook gewisseld van locatie. Het leuke detail, wat zijn oorsprong vond in de militaire wereld, wordt hierdoor tenietgedaan. Op deze manier verliest het namelijk de toegevoegde waarde.
- Ilja van de Sande over Het offer van de Baobab 

Al het moois is niet verloren is een zeer beeldend verhaal dat de bijzondere thematiek op indrukwekkende wijze bespreekt. Younge-Ullman spaart de lezer niet. Ze confronteert, emotioneert, schokt en wekt tegelijkertijd een lach op. Haar boodschap lijkt helder: ‘Het is voorbij. We gaan verder. We moeten het verleden van ons afschudden en met opgeheven hoofd verdergaan.’ Hoe moeilijk het soms ook is.    
- Marloes Otten over Al het moois is niet verloren 

The Hate U Give is een must-read door de combinatie van alle bovengenoemde elementen. Angie Thomas heeft het over belangrijke topics zoals racisme, politiegeweld, vooroordelen, etc. Maar het gaat ook over een jonge tiener die – ondanks dat ze iets heftig meemaakt - het ook moeilijk heeft met herkenbare dingen zoals vriendschap en liefde. Een personage dat zo sterk, kwetsbaar en menselijk is, dat je niet anders kan dan dat je van haar gaat houden. En het boek zet je aan tot nadenken. Is dat niet wat alle goede boeken doen?  
- Elise Hermans over The Hate U Give 

De belezen lezer die veel werk wil verzetten om een boek te doorgronden, haalt veel voldoening uit het debuut van de jonge schrijfster Roxanne Wellens. Voor veel van haar leeftijdsgenoten zal het boek helaas een stuk minder toegankelijk zijn. Te waar om mooi te zijn is geen typisch ‘jong’ boek, maar aan sommige zaken is wel te zien dat het nog geen geoefende schrijfster betreft.
- Joke Simmelink over Te waar om mooi te zijn

Bekijk hier alle Young Adult-recensies 

Niks missen over Young Adult-boeken op Hebban? Schrijf je in voor de Young Adult Nieuwbrief, dan word je automatisch op de hoogte gehouden. Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Young Adult in de Mix #3

 

Gerelateerd

Overig

Hervertellingen van bekende sprookjes

op 15 juni 2017 door Lindy (Hebban Crew) 49 boeken 3 volgers 0 reacties 2 likes

Young Adult voor jongens

op 07 juli 2017 door Hebban Crew 65 boeken 1 volger 0 reacties 1 like

Hebban Spots

Liefde voor YA

649 volgers

Welkom bij "Liefde voor Young Adult"! We zijn dol op YA-boeken en willen onze liefde hiervoor graag met jullie allemaal delen. Je kan hier samen met ons praten en discussiëren over alles wat met...

Gesponsorde boeken