Adolf Eichmann, boekhouder van de dood

0

Spots 1
In mei 2010 is het precies vijftig jaar geleden dat nazioorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in Argentinië werd ontvoerd en in het diepste geheim naar Israël gebracht. SS'er Eichmann was in de Tweede Wereldoorlog een van de belangrijkste uitvoerders van de Endlösung (de uitroeiing van de Joden) en kreeg de bijnaam 'boekhouder van de dood'. In Israël werd hij berecht voor de moord op zes miljoen Joden.
In zijn schuiloord in Argentinië dicteerde Adolf Eichmann zijn gruwelijke memoires aan Willem Sassen, een Nederlands-Vlaamse SS-officier, als radioreporter tijdens de oorlog bekend als 'de stem van de SS in Vlaanderen en Nederland. Met de hulp van Anthony Mertens uit Brugge, die trachtte een film over de jacht op Eichmann te verkopen aan Alfred Hitchcock, verzeilde ook Sassen via Dublin in Argentinië.
In Adolf Eichmann. Boekhouder van de dood geeft Stan Lauryssens het antwoord op de vraag die nooit eerder werd beantwoord: wie verraadde Eichmann en waarom? Hij beluisterde de gruwelijke memoires van Eichmann, kon de hand leggen op geheime archieven van de Argentijnse inlichtingendienst en de Israëlische Mossad en voerde gesprekken met de familie van Eichmann en de Israëlische commando's die hem kidnapten.
Tegen de achtergrond van een van de gruwelijkste episodes uit de twintigste eeuw vertelt Stan Lauryssens een boeiende geschiedenis van intrige en verraad, een verhaal van menselijk falen waarin waarheid en fictie elkaar voortdurend uitdagen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
240
Laatste editie
19 april 2010
Uitgeverij
Van Halewyck
ISBN
9789056179656


Door lezers

Leesverslaving / Neal Bascomb - Operatie Eichmann
08 april 2017 2 reacties
  Meer artikelen

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic