Het been in de IJssel

28

Artikelen 1 Top25's 2
Joris van Casteren is een van de nieuwsgierigste schrijvers van Nederland. Hij kan zich jarenlang met een onderwerp bezighouden, en door zijn vasthoudendheid weet hij steeds een bijzonder verhaal boven tafel te krijgen.
In Het been in de IJssel beschrijft Van Casteren een van de wonderlijkste voorvallen van de laatste jaren. In de zomer van 2005 vindt een visser een menselijk onderbeen in de IJssel.

Het is onduidelijk wie de eigenaar is van het been. De media pikken het op; Van Casteren schrijft er een stukje over. De zaak lijkt gesloten.
Maar Van Casteren kan het been niet vergeten. Van wie zou het zijn geweest, en zou de eigenaar nog leven? Bij toeval blijkt jaren later dat het dna van het been overeenkomt met het dna van een man die in 2005 spoorloos verdween in het Duitse Düsseldorf. Van Casteren besluit op onderzoek uit te gaan. Hij duikt in politiearchieven, bezoekt de begraafplaats waar het been te rusten is gelegd, reist af naar Duitsland en probeert in contact te komen met familieleden en vrienden. Zal het hem lukken het raadsel op te lossen?
Het been in de IJssel is een schitterend verslag van een speurtocht naar het lichaam en de ziel van een ogenschijnlijk gewone man, die onder de sublieme pen van Van Casteren opnieuw tot leven komt.

Joris van Casteren (1976) schreef onder meer de veelgeprezen reportageboeken Requiem voor een pitbull en De man die 2 1/2 jaar dood lag. In 2005 kreeg hij de Gouden Pen voor zijn reportages. Zijn boek Lelystad (2008) werd genomineerd voor de ako Literatuurprijs en voor de M.J. Brusseprijs. In 2011 publiceerde hij het ijzingwekkende autobiografische boek Het zusje van de bruid.

De pers over Lelystad:

`Briljant.
de volkskrant *****

`Dit is een zeer geslaagd boek.
de groene amsterdammer

`Een boek dat eigenlijk zijn weerga niet kent in de hedendaagse Nederlandse literatuur.
ons erfdeel

Over Het zusje van de bruid:

`Petje af voor Van Casteren, die van dit drama zon integer boek heeft gemaakt.
nederlands dagblad

`Een koel geschreven journalistiek-romaneske grensverkenning over een gedoemde relatie met een gedoemde vrouw.
nrc handelsblad
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Laatste editie
01 november 2014
Uitgeverij
Prometheus
ISBN
9789044621099 , 9789044627633 , 9789044622362


Artikelen over Het been in de IJssel

  Meer artikelen
Advertentie

Lezersrecensies (3)

kort nieuwsbericht wordt boek

door: Saskia Osinga 1 like
Een nieuwsbericht over de vondst van een been in de IJssel wekt de nieuwsgierigheid van journalist van Casteren. Hij besluit een zoektocht te beginnen naar de herkomst van het been. Hoe kwam het in de IJssel terecht? Was er sprake van een misdrijf, een ongeluk of misschien zelfdoding? Het been ligt...

Filosofische Overpeinzingen Rond Gevonden Been

door: Kaj Peters 1 like
Een absurde journalistieke zoektocht naar het verhaal achter een aangespoelde been wordt tot een existentiële roman met vraagstukken als wat is dood en kun je iemand echt kennen. Van Casteren is stilistisch een wat zwakke schrijver, maar dat compenseert hij ruimschoots met zijn onderkoelde gevoel...

Leerzaam en inspirerend

door: peegee 1 like
Als Joris van Casteren op tv ziet dat er een been is gevonden in de IJssel bij Wijhe gaat hij op onderzoek uit. Werkelijk elk snippertje informatie dat hij krijgt wordt uitgezocht en van achtergrond en context voorzien. Allerlei interessante kwesties komen aan de orde, zoals de definitie van een...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic