Lelystad

22

Top25's 1

In Lelystad doet Joris van Casteren verslag van zijn nieuwbouwjeugd, vol vandalisme en valse liefdes. Op hilarische wijze laat hij zien hoe het is om op te groeien in een gemaakte samenleving waar de menselijke maat uit het oog is verloren.
Hij beschrijft de troosteloze hofjes van zijn jeugd, bevolkt door Amsterdamse probleemgevallen en gesjeesde zakenlieden.
De stad waar zijn progressieve ouders in 1976 vol goede moed naartoe trokken en waar Van Casteren opgroeide, werd geen voorbeeldgemeente, maar veranderde in de meest ongewenste plek van Nederland.
Deze herziene luxe-editie, waar een nieuw hoofdstuk aan is toegevoegd, verschijnt ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de stad uit het boek.

Joris van Casteren (1976) geldt als een van de topauteurs van literaire non-fictie. Hij publiceerde onder meer de juichend ontvangen boeken Het been in de IJssel (2013) en Mensen op Mars (2017). Lelystad werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2009.

'Door een intrigerende mix van autobiografie, journalistieke reportage en geschiedschrijving ontstaat een adembenemende vorm van literaire non-fictie.' JURYRAPPORT AKO LITERATUURPRIJS

'Briljant.' DE VOLKSKRANT *****

'Een boek dat eigenlijk zijn weerga niet kent in de hedendaagse Nederlandse literatuur.' ONS ERFDEEL

'Net zo vreemd, wreed ironisch en hartverscheurend als De Avonden.' DE REVISOR

'Perfect tijdsbeeld van de jaren '70, '80 en '90 én nu.' NRC HANDELSBLAD

'Dit is een zeer geslaagd boek.' DE GROENE AMSTERDAMMER

Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Laatste editie
09 juni 2011
Uitgeverij
Prometheus
ISBN
9789044612172 , 9789044615555 , 9789044618860 , 9789044634570

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 7,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 7,99
bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Lezersrecensies (3)

Van schoffie tot topauteur

door: Anneke 1 like
Bij het zien van de foto op de cover heb je niet meteen door dat het boek over Lelystad zal gaan, eerder over een gehucht in de polder. Toch past de foto bij het boek, want ook Lelystad was ooit een plaats zonder huizen. Het boek is een mooie jeugdgeschiedenis van de auteur, met af en toe een...
ebook

Boeiend boek dat Lelystad tot leven brengt!

door: Christian Deterink 1 like
Dit boek vertelt vanuit de ogen van de schrijver het verhaal van Lelystad, de volledig bedachte stad die vanaf de jaren zestig uit het niets oprees midden in de Flevopolder. De materie is natuurlijk zeer boeiend. Hoe kan het toch dat een stad die geheel is ontworpen en waar niets aan het toeval is...

Liefdevolle Aanklacht Tegen de Lelijkste Stad van Nederland

door: Kaj Peters 1 like
Heerlijke mix van journalistiek en fictie, waarmee de vele worstelingen van Lelystad een persoonlijk tintje krijgen. Vaak hardop gelachen. Enige puntje van kritiek zijn de nodeloze herhalingen in de laatste delen. Dat had van mij iets chiquer opgelost mogen worden.

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic