Kiest ze voor het recht of voor gevoel?
Antoina’s hoop is het tweede boek in De vrouwen van Beiersdorf trilogie en gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Dit keer speelt Tonia haar leven een belangrijke rol in het verhaal en komt ze voor een lastig dilemma te staan. Kiest ze voor het recht of haar gevoel?
Het eerste boek Gertrudes besluit vond ik een fijn boek om te lezen en ik keek dan ook uit naar het vervolg van deze bijzondere geschiedenis. Johannson probeert de vrouwen en de tijdsperiode in de juiste sfeer te beschrijven aan de lezer. Hierdoor krijg je een beeld in hoe keuzes werden gemaakt, maar op de positie in vrouwen in het dagelijks leven.
Dit keer beloofd Tonia op het sterfbed van haar vriendin om haar dochter naar haar dood op te vangen en een veilig thuis te geven. Echter eist de vader, die niet naar zijn dochter omkijkt, haar op. Maar is dit wel de juiste keuze? En zal het haar lukken om het meisje in haar leven te krijgen? Want Hermann is nog niet echt enthousiast en wil het liefst zijn eigen apotheek starten.
Irma hoopt nog steeds internationaal door te breken en wanneer ze de kans krijgt om in het buitenland te exposeren, pakt ze deze kans met beiden handen aan. Echter gebeurd daar wat, wat haar leven wel eens drastisch zou kunnen veranderen. Maar hoe verteld ze dit thuis aan haar man? Ondertussen gaan de ontwikkelingen bij Beiersdorf door en hebben de vrouwen hier natuurlijk een belangrijke rol in. Ook Oscar blijft zich maar aansluiten bij verschillende verenigingen, maar heeft hij wel tijd om thuis zichzelf te zijn en te investeren in zijn huwelijk?
Antoina’s hoop is een waardige opvolger in deze trilogie. Echter heeft Johannson een minder scherpe pen gebruikt waardoor dit verhaal vooral kabbelend leest. Er zit minder vaart in het verhaal en is zelfs met momenten wat saai. Toch wilde ik wel weten hoe dit verhaal zich zou ontwikkelen omdat ik de Gertrude, Irma en Tonia boeiende personages vindt. Dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, al heeft de auteur een eigen draai aan het verhaal gegeven.
Ik had dus gehoopt dat er iets meer vaart in Antoina’s hoop zou zitten om zo meer in het verhaal te raken. Ik vond de vorige keer de sfeerschepping echt een fijne balans hebben. Nu had ik het idee dat het verhaal als een stoomtrein bleef hangen, om aan het eind toch een fijne afsluiting te hebben. De nieuwsgierigheid naar het derde en afsluitende deel is zeker aangewakkerd. Irma’s geheim staat voor oktober in de planning. Ik kijk ernaar uit om dit boek ook te mogen lezen. Voor nu geef ik 3.5 sterren.