Volg je droom

A van Steeg A van Steeg
18 mrt 2023

De droom is een young adult geschreven door Evy Fierens die de lezer meeneemt in het leven van een groep tieners die bij elkaar op school zitten. Wanneer ze in het laatste jaar een nieuwe klasgenoot krijgen, vind Lina hem gelijk wel een knappe verschijning. Wat kan en wil ze met haar gevoelens doen nu ze in haar examenjaar zit?

Lina heeft het thuis niet makkelijk. Ze woont samen met haar moeder die helaas na een ongeluk niet meer kan werken en vaak pijn heeft. Lina heeft een goede band met haar moeder en werkt in het weekend bij de bakker. Ook al hebben ze het niet breed, ze zijn gelukkig samen. Maar dan wordt ze verliefd op de Marokkaanse Hamid die dit jaar nieuw in de klas komt. De liefde is wederzijds, maar Hamid zijn opvoeding is nogal traditioneel dus zijn partner zal ook van Marokkaanse afkomst dienen te zijn. Zal hun liefde dan wel stand kunnen houden als Hamid thuis vertelt dat hij een Belgische vriendin heeft? Maar gelukkig heeft Lina een beste vriendin Noor waar ze over alles mee kan praten. Zal Noor nog tips voor haar hebben? En wil Noor nog geen relatie?

De droom is een echte young adult. Het gaat over tieners, school, verliefdheid, meidendingen, stoere jongens en de wereld ontdekken. Wat ik alleen jammer aan dit verhaal vind, is dat het nogal kinderlijk is geschreven. Als de schrijfstijl net wat meer op tienerniveau was geschreven, dan zou ik het verhaal echt meer sterren hebben gegeven. Want Fierens schrijft over serieuze thema’s die zeker bij tieners spelen. Dit maakt dat dit boek echt een heel interessant boek is voor deze doelgroep, maar ik hoop dat de schrijfstijl hen niet laat afhaken om het verhaal uit te lezen.

Fierens heeft met De droom laten zien dat je moet gaan voor je dromen en je wensen. Hoe moeilijk het soms ook is om de juist keuzes te maken, je maakt je eigen geluk. Deze boodschap brengt ze zeker over in dit verhaal. Want hoe jong je ook bent, je moet altijd je gevoel zoveel mogelijk volgen.

Wie een young adult zoekt met een serieus thema zal met De droom een mooi verhaal lezen. Ik was wat minder enthousiast over de kinderlijke schrijfstijl, maar dat is natuurlijk ook een persoonlijke ervaring. Ik las het boek met een dag uit. Mijn eindoordeel is 3. 5 sterren.

Meer recensies van A van Steeg