Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wast als verslavingen je leven beheersen?

A van Steeg 20 mei 2024
Door eenzaamheid verlaten is geschreven onder het pseudoniem De heer R. en het heeft de auteur bijna tien jaar geduurd om zijn boek van begin tot eind uit te brengen. Het verhaal vertelt over het leven van een alcoholist en seksverslaafde Martin. Maar kan hij zijn leven ooit weer op de rit krijgen als zelfs zijn omgeving hem waarschuwt over zijn leefstijl?

Martin lijkt op het eerste oog een hardwerkende man die zijn ding doet op zijn werk. Maar langzamerhand blijkt dat zijn leven er voordien er veel beter uitzag. Inmiddels is hij afgezakt als een alcoholist die niet meer zonder de drank kan en het liefst elke dag naar porno kijkt en zichzelf bevredigt. Als blijkt dat er nog veel vrije dagen op te nemen zijn voor het nieuwe jaar, heeft hij opeens drie verplichte weken vrij net voor de kerstdagen en oud en nieuw. Al snel verzakt hij nog verder in zijn verslavingen en belandt hij zelfs in het ziekenhuis. Maar wat is zijn trigger om zo zijn leven te leven terwijl er mensen zijn die hem willen helpen? Waarom is hij verslaafd geraakt en heeft hij zo’n beeld gekregen van vrouwen?

Door eenzaamheid verlaten is een boek vol met seks en voor sommige mensen grove teksten, die als direct gezien kunnen worden. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik in het begin ook wel wat twijfel ervoer omdat het verhaal een eentonig verloop leek te krijgen, maar niets is minder waar. De heer R. heeft ervoor gekozen om een directe schrijfstijl te hanteren waardoor het verhaal vol seksuele handelingen en gedachten over kan komen, maar wie het verhaal een kans geeft en het uitleest wordt echt beloond met een compleet verhaal.

Middels dagboekvorm wordt de lezer door het verhaal geleid en wanneer zijn dochter in beeld komt, lijkt zijn vaderhart toch wat harder te gaan kloppen. Want wat wil hij graag zijn verslavingen een plek geven er zijn leven veranderen voor haar. Ook zijn broer maakt zich zorgen, maar dat doet Martin minder, al doet het in zijn hart toch ook pijn. De heer R. laat op een ruwe maar pure wijze zien wat een verslaving kan doen met Martin en hoe het zijn leven kan gaan beheersen. De meningen zullen, zoals eerder gezegd, heel divers zijn over de schrijfstijl, maar ik vond deze passen binnen de context van het verhaal.

Verslavingen zijn aan de orde van de dag en De heer R. laat zien dat het een heel pijnlijk proces is. Martin heeft veel in zijn mars, maar zijn alcohol- en seksverslaving maken dat hij steeds verder wegzakt, helemaal als hij zich drie weken moet zien te vermaken als hij zijn dagen moet opnemen. Een pijnlijk verhaal om te lezen ondanks de expliciete schrijfstijl van de auteur. Ik kon deze appreciëren en kon dan ook niet anders dan van het verhaal genieten en het 4 sterren geven. Complimenten aan De heer R, alias Cliff de Rouw, voor dit verhaal. Hij heeft dan wel 10 jaar over Door eenzaamheid verlaten geschreven, maar misschien heeft dat juist zijn verhaal wel deze kracht gegeven die de lezer ervaart tijdens het lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van A van Steeg

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?