een vermakelijk boekje voor tussendoor
Hendrik Westgeest verslijt zijn leven in een verzorgingshuis voor jong dementen. Om zijn tijd een beetje door te komen besluit hij een memoires te schrijven waarbij hij zijn voorgeschiedenis uitpluist en tot bijzondere ontdekkingen komt over zijn voorouderen.
Peter den Hollander neemt de lezer mee in een kort verhaal waarin veel vertelt wordt. Hij neemt Hendrik als hoofdpersoon voor zijn verhaal en weet feilloos het heden en de geschiedenis tot een verhaal te verweven. Toch voelt de vele informatie niet als overload aan, maar juist tot een bijzonder verhaal met een stuk geschiedenis. Zo weet de auteur de verhalen van Mefisto van Klaus Mann en Faust van Goethe door het verhaal te vertellen. Na deze ontdekking besluit Hendrik dan ook dat hij zijn naam veranderd in Hendrik Johannes Gustav Faust.
Nadat ik de epub van net geen 100 bladzijden uit had, wist ik eerlijk gezegd niet zo goed wat ik van dit verhaal moest vinden. Het is een boek met veel geschiedenis en den Hollander heeft zeker veel research gepleegd. De schrijfstijl is vrij vlot en het boek is dan ook zo gelezen. Toch miste ik hier en daar meer uitwerking van het verhaal. Het boek zou met meer bladzijden misschien meer recht toe hebben gekregen. Nu krijgt de lezer veel te lezen, maar echt tot een bevredigde uitwerking kwam het voor mij net niet. Desondanks vond ik Memoires van Hendrik Johannes Gustav Faust jr. een vermakelijk boekje voor tussendoor, maar komt mijn beoordeling niet hoger dan een gemiddeld verhaal.