Is het geluk elders ook te vinden?
Niet van hier is een deels autobiografische roman en het debuut van Fettje Paul. Het vertelt het verhaal van twee vrouwen die veel mee hebben gemaakt in hun leven. Maar hoe houden zich staande in een ander land dan hun geboorteland?
Fettje neemt de lezer mee in een lange periode van haar leven. Het verhaal begint in 1967 en eindigt in 2019. Het verhaal wordt afwisselend beschreven vanuit de verschillende tijdlijnen. Hierdoor leren we naast Fettje ook de Argentijnse Nita kennen met wie Fettje bevriend raakt. Twee vrouwen die uit een totaal andere cultuur komen en in Italië elkaar leren kennen op een tabaksplantage. De vrouwen hebben het niet makkelijk, zowel in hun jongere jaren als in hun volwassen leven. Zo groeit Fettje op in een heel open gezin in de flower powerperiode in Nederland en komt ze in Italïë uiteindelijk in een gewelddadige relatie terecht. Maar Fettje zoekt steeds haar weg en geluk op. Wanneer ze voor een periode naar Nederland terugkeert met haar gezin onderhoud ze contact met Nita. Ook als haar huwelijk strandt en ze er alleen voor staat met haar zoon.
Nita hoopt ooit journaliste te worden, maar leeft in Italië uiteindelijk een heel ander leven met Fernando en haar kinderen. Uiteindelijk moet ze haar liefde loslaten na een lang huwelijk.
Niet van hier is een verhaal waar ik wel even in moest komen. Er komen vrij veel personages in dit boek voor, en omdat het verhaal in tijdslijnen verspringt is het ook wel met momenten even schakelen. Paul neemt een lange periode de lezer mee in haar leven die zeker niet rozenkleuren maanschijn was. Ze heeft veel voor de kiezen gehad wat ze goed beschrijft. Armoede, geweld, intimidatie, vriendschap, liefde, doorzettingsvermogen en overlevingsdrang zijn een aantal thema’s die voorkomen in dit verhaal. Neem daar de beschrijving van Umbrië mee en je waant je in een andere wereld. Naast Italië komen ook andere plaatsen in het buitenland aan bod. Zo beschrijft Fettje Groningen, Buenos Aires en Berlijn in haar verhaal.
Nadat ik het boek uit had wist ik niet zo goed wat ik nu echt van het boek vond. De schrijfstijl is onderhoudend, met momenten aangrijpend, maar vooral ook het leven van de auteur zelf. Ik miste een bepaald gevoel bij het boek die ik niet kon definiëren. Is het boek dan te persoonlijk beschreven? Nee dat niet. Als op de cover niet te lezen was dat het verhaal gebaseerd is op het leven van de auteur, dan zou het zomaar een fictief verhaal geweest kunnen zijn.
Niet van hier is een boek die laat zien dat een cultuur in een ander land niet altijd geluk brengt. Waar Paul verliefd werd in haar jongere jaren op Italië was haar leven daar niet altijd gelukkig. Maar Nita en Fettje hadden steun aan elkaar door de jaren heen. Fijn om te lezen hoe de vrouwen uit een totaal andere cultuur zich staande weten te houden in een ander land met ander normen en waarden ook al ging dit door moeilijke en zware periodes. Ik geef Niet van hier dan ook graag 3 sterren.