Wat als de stad niet meer veilig lijkt?

A van Steeg 10 november 2025
Uitschot is alweer het zesde deel in de Alexander Blix & Emma Ramn reeks en elke keer kijk ik weer reikhalzend uit naar het volgende boek van de samenwerking tussen Jørn Lier Horst & Thomas Enger. Dit keer krijgen ze te maken met een schutter die op willekeurige voorbijgangers lijkt te schieten. Maar wat is zijn reden om op klaarlichte dag mensen om te brengen?

Nadat Blix nu als detective werkt, is zijn contact met Ramn nog steeds goed. Ze spreken elkaar geregeld en helemaal als de zus van Emma betrokken raakt bij een van de beschietingen. Gelukkig blijft haar nichtje van twaalf ongedeerd, maar opeens heeft Emma wel de zorg erbij voor haar nichtje. Maar als de dader nog meer aanslagen pleegt en zijn identiteit wel heel graag onzichtbaar wil blijven houden, heeft de politie een moeilijke klus te pakken. Maar Blix en Ramn willen de dader vinden met of zonder de politie. Zal de dader opgepakt worden voordat er nog meer slachtoffers vallen op klaarlichte dag? En wat is het motief?

Uitschot begint gelijk sterk en maakt dat je als lezer wilt blijven doorlezen. Voor je het weet heb je de verhaallijn van de voorgaande boeken weer te pakken en leest je meters weg in het verhaal. Toch vind ik Uitschot niet hun beste samenwerking. Ik had het idee dat ze wat zoekende waren in dit zesde deel over hoe ze de voortgang van deze serie willen blijven doorzetten. Desondanks las ik het verhaal wel met plezier en wilde ik wel weten hoe ze het verhaal zouden afronden. Gelukkig zitten er nog genoeg open eindjes in het verhaal om nog meerdere delen te schrijven.

Een reeks kan nooit allemaal even goede delen bevatten. En dat gevoel heb ik bij Uitschot. Maar ik blijf absoluut fan van dit schrijversduo en ook van hun boeken die ze alleen schrijven. Ik kijk uit naar het volgende deel en geef dit keer 3.5 sterren.

Meer recensies van A van Steeg

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.