Ajaib groeit als schrijver

Alexander Olbrechts 04 november 2022 Auteur
Ik las Ontketend van Saeed Ajaib, het tweede boek in de Khan-trilogie. Het is niet aan te raden om Ontketend te lezen zonder dat je Ontspoord hebt gelezen, want het verhaal gaat letterlijk verder waar het eerste deel stopte. Dus: voor wie deel 1 niet las, kan in deze recensie mogelijk een grote spoiler bevatten!

Ontketend draait helemaal rond Khans zoektocht naar zijn vermiste dochter Nora. De meeste personage van deel 1 mogen in Ontketend terug opdraven, maar uiteraard kent dit verhaal ook enkele nieuwe, bijzondere figuren, waarvan ‘de kardinaal’ toch het meest unieke figuur is. Een karakter als dit brengt enorm veel kruiding en smaak in het verhaal! Nota aan de auteur: graag meer van zulke knotsgekke figuren, aub. Het eerste dat opvalt is hoe sterk Ajaib gegroeid is als auteur. Hij weet de verschillende scènes treffend, grappig en soms zelfs ontroerend te brengen. Het verhaal is sterk en erg filmisch geschreven. De belangrijkste personages komen echt tot leven en dit is toch een kunst apart. Khan wist in het eerste deel van de trilogie de drankduivel uit zich te bannen en wordt in dit tweede deel bijna continu met zijn verslaving geconfronteerd. Op die momenten vrees je steeds dat hij gaat hervallen. Hierdoor merkte ik dat Khan voor mij als lezer helemaal tot leven is gekomen. Ik dacht steeds: “Niet doen, Khan! Wees sterk!” Ik vreesde de drankduivel voor het hoofdpersonage. Knap gedaan! Of hij effectief hervalt? Daarvoor moet je maar het boek lezen.

Khan worstelt in dit deel ook nog met een heleboel andere demonen, want om zijn dochter Nora te vinden, ontdekt hij enkele duistere aspecten van zichzelf. Het opzet van Ontketend is helemaal anders dan Ontspoord. Als ik eerlijk mag zijn, wordt er eigenlijk weinig tot geen detectivewerk verricht. Ontketend is hierdoor – in mijn bescheiden mening – meer een actievolle thriller dan een detective. En laat dat “actievolle” nu net de kern van de zaak zijn. Ajaib schrijft het verhaal naar een spannende climax met een grote en spectaculaire confrontatie tussen de protagonisten en de antagonisten. Dit laatste deel lees je gewoon in één ruk uit.

Ik ben ontzettend benieuwd wat Ajaib in zijn derde boek zal brengen. Ik weet dat je in recensies vaak leest dat de lezer heel erg van het boek heeft genoten, maar om in clichés te vallen: ik heb ook effectief van dit boek genoten, het was in enkele dagen uit.

Meer recensies van Alexander Olbrechts