Khan volledig ontplooid!

Alexander Olbrechts 13 mei 2023 Auteur
Ik las Ontwaakt van Saeed Ajaib, het slotstuk in de Khan Ontrafeld- trilogie. Omdat dit een derde deel is, in boeken die niet zonder voorkennis gelezen kunnen worden, ga ik de verhaallijn niet uit de doeken doen om spoilers te vermijden.

Ajaib bewijst in dit slotstuk opnieuw een voortreffelijk schrijver te zijn. Niet alleen verstaat hij de kunst om telkens een nieuwe soort boek te schrijven, hij durft daarbij ook gewaagde keuzes maken. Aan de opbouw van Ontwaakt valt te merken hoe goed de auteur over zijn reeks heeft nagedacht en hoe sterk hij als schrijver gegroeid is. Het is erg knap om te merken hoe Rehza Khan zich doorheen de volledige tijdlijn van de drie boeken blijft ontwikkelen. Khan Ontwikkeld zou ook een mooie naam voor de reeks geweest zijn.

De auteur werkt in dit boek traag maar gestaag naar een explosieve climax toe. De aanpak van Ontwaakt is zeer verschillend met voorgaande delen en dus geen herkauwing van voorgaande schrijfsels. Een mooi staaltje van goed schrijverschap! Deze tragere aanpak wordt versterkt met een heleboel investering in emotionele diepgang in de liefdes- en vriendschapsrelaties van de personages. Natuurlijk zijn ook de geheimzinnige verwikkelingen present waarbij Khan de plotknoop moet ontwarren, of ontrafelen. Khan Ontward!

De uiteindelijke plot is erg cinematografisch uitgediept, een eigenschap die Ajaib ook al in voorgaande delen volledig ontplooide! Khan Ontplooid! De symboliek die in dit gewaagde slot zit is treffend en zelfs ontroerend. Voor mij is dit het bewijs dat de schrijver zijn laatste zin nog niet heeft geschreven. Doe het hem maar na! Er op 14 maanden een trilogie uitpersen, een podcast met 20+ afleveringen en een YouTube-kanaal met een veelvoud van dat aan video’s. Ajaib is van alle markten thuis. Ik neem mijn hoed voor hem af. Chapeau.

Meer recensies van Alexander Olbrechts