Bloederig, actievol, expliciet, ongeëvenaard

Alexander Olbrechts 05 juni 2022 Auteur
Ik las Godsgraf van Jay Kristoff. Het boek is geschreven in de onvoltooid verleden tijd en het auctoriaal perspectief. Dit boek is het vervolg op Nimmernacht en is niet afzonderlijk te lezen.

Hoewel Godsgraf uit net meer dan 650 blz bestaat, heb ik het boek toch op 5 dagen uitgelezen. Dit is een van de spannendste fantasyromans die ik de laatste tijd heb gelezen. Het boek is een opeenvolging van zinderende actiescènes die je geen moment de kans geeft om op adem te komen.

Mia Corvere is nog steeds op zoek naar wraak voor het onrecht dat haar familie werd aangedaan. Om de ongenaakbare heerser, consul Scaeva, en zijn minstens even machtige collega kardinaal Duomo te vermoorden verkoopt Mai zich als slaaf om als gladiator in de spelen van Godsgraf te mogen aantreden. De weg die Mia aflegt van oneervolle slaaf tot ‘gladiatii’ wordt letterlijk overspoeld met liters bloed. De arenagevechten die Kristoff voor dit boek heeft uitgetekend zijn werkelijk ongeëvenaard. Dit is met voorsprong het spannendste boek dat ik in tijden heb gelezen! De wereld van Mia Corvere is duister, gruwelijk en fascinerend goed uitgewerkt. Ook dit boek kent weer ellenlange voetnoten die het verhaal, de wereld of de geschiedenis minutieus uitdiepen – al mag er wel vermeld worden dat er veel minder voetnoten zijn dan in het eerste deel.

Zelden heb ik gedurende een boek meer nagels afgebeten dan met Godsgraf. Het boek laat de tv-serie Spartacus of de film Clash of the Titans op zwakke, fantasieloze derderangs verhalen lijken. Godsgraf is erg bloederig, er worden meer ledematen afgehakt dan in de volledige Star Wars-saga. Godsgraf is zo actievol dat zelfs de meest theatrale actiefilm beter de boeken sluit en de opnames stopt om met schaamrood op de wangen af te druipen. De seksscènes zijn zo expliciet dat zelfs de meest doorgewinterde vijftig tinten grijs-fan zich preuts zal voelen.

Het verhaal is ongeëvenaard en een absolute aanrader voor elke fantasyfan, maar niet voor mensen met een tere ziel. Ik ben blij dat ik deel drie in de kast heb staan, al zal ik dat boek blijven uitstellen omdat ik nog niet wil dat er een einde aan deze reeks komt…

Meer recensies van Alexander Olbrechts