Indrukwekkend debuut

Alexander Olbrechts 04 juli 2022 Auteur
Ik las Ontspoord van Saeed Ajaib. Het boek is geschreven in de onvoltooid verleden tijd en het personaal perspectief. Ontspoord is het eerste boek van Ajaib dat ik lees en het eerste deel van de trilogie “Khan Ontrafeld”.

Rehza Khan is een voormalige agent die nu privédetective is. Op een gegeven moment wordt hij gevraagd om een vermist meisje op te sporen. Hoewel hij weet dat hij die zaak beter niet aanneemt, is de grote enveloppe met geld verleidelijk genoeg om het toch te doen.

Wat is Ontspoord een goed boek! Ajaib heeft zijn hoofdpersonage zeer goed neergezet. Khan kampt met een alcoholverslaving, waardoor hij zo goed als alles in zijn leven is kwijtgeraakt. Deze verslaving wordt op een schokkende en best indrukwekkende manier in het boek verweven. Ajaib heeft zelf met een zware alcoholverslaving geworsteld en deze wetenschap maakt dat je een heel andere kijk krijgt op de afhankelijkheid die Khan heeft met de drug die in onze maatschappij alomtegenwoordig is. Khan wordt realistisch neergezet, met al zijn negatieve en positieve elementen. Je krijgt zijn gevoelens en gedachten te lezen, maar ook zijn achtergrond. Hierdoor komt het personage echt tot leven. Het is een kunstje dat niet iedere auteur op papier krijgt!

Voor een debuut heeft Ajaib een indrukwekkend boek neergezet. Het boek heeft een prachtige cover en is mooi vormgegeven. Al mocht het boek van mij wat meer body hebben, want het is aan de korte kant. Het verhaal schiet uit de startblokken en gaat aan een denderende vaart rechtstreeks naar het slot. Zelf had ik graag nog wat meer gelezen over het verleden van Khan. Mogelijk voer voor boek twee? De eerste helft van Ontspoord heeft wat weg van een detective, al is het sporenonderzoek minimaal. De tweede helft is eerder een actiethriller. Ajaib heeft een filmisch slot geschreven vol bloederige actie, maar het is vooral de epiloog die je enorm veel zin geeft om het tweede deel in de trilogie te lezen. Uitkijken naar de auteur, hier gaan we nog van horen!

Meer recensies van Alexander Olbrechts