Eigentijds en actueel!

aninaleest 05 maart 2023
‘Neem nooit een beste vriend’ is mijn eerste kennismaking met het werk van Erna Sassen. Het los te lezen vervolg op ‘Zonder titel’ gaat over Joshua, die worstelt met alles waar pubers mee te maken krijgen: school, vriendschap, emoties en bovenal liefde en lust. Ik denk dat dit is wat jongeren voor de lijst zouden moeten lezen. Ik heb ‘Neem nooit een beste vriend’ dan ook beoordeeld met vier sterren.

Joshua is 17 jaar en bevriend met Sergio en Dylan. Samen hebben ze het leuk, maar er spelen ook allerlei dingen tussen de vrienden. Zo kampt Dylan met veel woede en verdriet en heeft Sergio een groot geheim. Dan is er ook nog Lindsay. Knappe, onbegrijpelijke Lindsay. Waarom kleedt ze zich zo uitdagend? Vindt ze Joshua nu wel of niet leuk? Dit alles speelt zich af tijdens het derde jaar op de middelbare school, midden in de lockdowns door Corona. Hoe houd je je als puber staande in al dit gedoe? Hoe maak je de juiste keuzes en afwegingen? En hoe ga je om met de liefde?

Erna Sassen heeft een heel eigentijds boek geschreven. Het taalgebruik is grof, de zinnen kort en vol uitroeptekens. Bladzijdes met tekst worden afgewisseld met tekeningen en schetsen, waardoor het verhaal als een trein leest. Ik denk dat jongeren zichzelf in het verhaal zullen herkennen en dat zowel de vorm als het taalgebruik jongeren aan zal spreken. Zowel de vorm als het verhaal zijn bijzonder en zeker niet gemakkelijk te vergelijken met andere boeken en verhalen.

Het boek valt onder jeugd literatuur en daar ben ik het helemaal mee eens. Er worden onderwerpen aangesneden die rauw en herkenbaar zijn voor jongeren. Met veel openheid vertelt Joshua over zijn zoektocht naar liefde, vriendschap en lust en alle problemen die hij hierbij ondervindt. Het is mooi om te zien dat de jongens zich stoer voordoen, maar vanbinnen ook worstelen met hun emoties, gevoelens en twijfels. Dit maakt het verhaal ‘echt’.

Hoewel de jongens in de derde klas van de mavo zitten, zijn ze wel al wat ouder. De vrienden zijn al 17 of 18 jaar oud en houden zich met onderwerpen bezig die best als heftig kunnen worden ervaren. Ik zou dit boek dan ook niet aan hele jonge pubers aanraden, maar aan jongeren vanaf een jaar of 15/16.

Joshua is gek op tekenen en hoewel dat natuurlijk niet zo’n hele coole hobby is als puberjongen, is hij er wel heel gepassioneerd over en erg goed in. Het boek bevat vele tekeningen die zowel een mooie afwisseling als aanvulling op het verhaal vormen.

In het verhaal wordt verwezen naar bekende kunstwerken en kunstenaars, maar ook naar liedjes, artiesten en dansers. Leuk om zelf ook even op te zoeken tijdens het lezen!

De band tussen Joshua en Lindsay is bijzonder. Joshua is vooral in de war, Lindsay is onduidelijk. Aan de ene kant is ze zelfverzekerd, uitdagend en brutaal, aan de andere kant toont ze zich bij Joshua onzeker, vrij en een tikkeltje verlegen. Er blijkt meer achter Lindsay schuil te gaan dan Joshua vooraf vermoedde, maar dat maakt alles er niet makkelijk op…Want vindt Lindsay hem nu leuk of niet? Hoe zet je de eerste stap? En is het nu liefde of lust…?

Kortom: ik vind ‘Neem nooit een beste vriend’ zeker een aanrader voor zowel jonge als oudere lezers. De onderwerpen die in het verhaal voorkomen, inclusief de invloed van Corona, zullen herkenbaar zijn voor jongeren (en hun ouders) en hen aanspreken. Het taalgebruik sluit aan bij dat van de jeugd en de vaart en illustraties in het verhaal zorgen ervoor dat je door dit boek heen vliegt. Ik ben benieuwd naar meer werk van Erna Sassen en heb dit boek dan ook beoordeeld met 4 sterren!

Meer recensies van aninaleest