Leerzaam voor de jeugd
Sem (16) en Yara (18) zijn broer en zus. Ze komen uit een doorsnee gezin en houden van waar elke puber van houdt: shoppen, uitgaan, sporten en leuke dingen met vrienden doen. Daarnaast gaan ze naar school en hebben ze beiden een bijbaantje. Heerlijk, het geld dat daardoor binnenstroomt! Des te oneerlijker vindt Sem het als hij een boete krijgt voor appen op de fiets. Hij gaat zijn zuurverdiende geld toch niet weggooien aan een boete? Yara bestelt veel op rekening, ideaal! Tot ze niet genoeg saldo heeft om haar zorgverzekering te betalen. Een keertje overslaan is vast niet erg, toch? Tot éen maand er vier worden en er plotseling gedreigd wordt met een deurwaarder…
Sem en Yara voelen aan als realistische hoofdpersonages. Ze praten, gedragen en denken als de huidige jeugd en zullen daardoor voor herkenbaarheid zorgen bij deze doelgroep.
Caja heeft dit boek geschreven in samenwerking met gerechtsdeurwaarderskantoor Syncasso en het leerzame element van het verhaal komt dan ook duidelijk naar voren. Op een toegankelijke manier wordt in verhaalvorm verteld over schulden, incassobureaus, geldezels en betalingsregelingen. Hierdoor is het boek actueel, maatschappelijk verantwoord en heel leerzaam voor jongeren. Het enige nadeel vond ik dat de dialogen hierdoor wat minder realistisch aanvoelden. Je voelde dat bepaalde informatie verteld moest worden, maar eigenlijk niet natuurlijke voelde in het gesprek dat op dat moment gevoerd werd.
Het thema van dit boek is geld. Het uitgeven en beheren van geld, het sparen ervan, maar ook de maatschappelijke, persoonlijke en sociale consequenties als je het niet hebt, komen uitgebreid aan bod. Dit maakte wel dat er weinig ruimte was voor andere verhaallijnen, hoewel ik dit niet erg vond.
Caja Cazemier heeft met ‘Geen saldo’ een interessant en informatief verhaal geschreven voor pubers, waarbij het uitgeven, verdienen en beheren van geld centraal staat. De hoofdpersonages zullen bij de jonge doelgroep voor herkenning zorgen en de moderne schrijfstijl maakt dat het verhaal makkelijk wegleest. Dit boek zou verplicht gelezen moeten worden in alle klassen van het voortgezet onderwijs.