Ik kan niet lopen, maar ik rijd zo je hart in!

aninaleest 30 november 2025
‘Buis buis buis, mijn moeder heeft een zwaar gehandicapte in haar huis’. Voor de mensen die Lil Handi, oftewel Endri, volgen op TikTok komt een dergelijke rijmpje hen vast bekend voor: Endri start er veel van zijn vlogs en filmpjes mee. In dit boek, genaamd Lil Handi, vertelt Endri zijn verhaal. Een indrukwekkend en mooi verhaal vol positiviteit en optimisme! Ik las het dan ook in een ruk uit en beoordeelde Lil Handi met 4 sterren.

Endri groeide op in Albanië met zijn ouders, zus en heel veel andere familie. Samen woonden ze op een stuk land en bouwden een huis dat steeds groter werd. Hoewel er de eerste jaren niets bijzonders is met Endri, merkt zijn familie rond vierjarige leeftijd dat het niet goed met hem gaat: traplopen lukt niet meer en normaal lopen gaat ook steeds moeizamer. Omdat de eerste vermoedens van de ziekte van Duchenne geuit worden, wordt het gezin aangeraden naar een ander land te gaan voor betere medische zorg en een echte diagnose. Zo komen Endri en zijn moeder in Nederland terecht en volgen niet alleen veel afspraken in het ziekenhuis, maar ook een langlopend traject voor een verblijfsvergunning in Nederland.

Het verhaal van Endri is indrukwekkend. Endri is zich namelijk compleet bewust van de achteruitgang van zijn lichaam en zijn beperkingen die steeds meer toenemen. Des te bewonderenswaardiger is dan ook zijn positiviteit en opportunisme. Endri houdt van het leven: hij houdt van gamen, met vrienden chillen, zijn familie en sociale media. Ondanks zijn vele beperkingen en de constante hulp die hij nodig heeft, blijft hij vrolijk en humoristisch. Hij richt zich op wat hij wel kan en niet op wat hij niet (meer) kan; een mindset die ervoor zorgt dat hij plezier blijft houden in het leven.

Het verhaal van Endri is opgeschreven door Jelmer Soest, die veel aanwezig is geweest in het gezin om Endri en zijn familie te leren kennen. Het verhaal leest prettig en vlot weg. De hoofdstukken starten regelmatig met een transcript van een van Endri’s TikTokfilmpjes en tonen hiermee zijn humor en impact op sociale media: sommige filmpjes zijn meer dan 1 miljoen keer bekeken! De tekst wordt bovendien afgewisseld met foto’s van Endri en zijn familie door de jaren heen.

Op de kaft van het boek staat: ‘Ik kan niet lopen, maar ik rijd zo je hart in’. Een quote die wat mij betreft zeker geldt! Ik vond het heel tof om het verhaal van Endri te ontdekken door middel van dit boek en bewonder de manier waarop hij in het leven staat. Of je Endri nu kent van sociale media of niet, ik zou iedereen zeker aanraden om dit boek op te pakken. Endri is zeker een inspiratiebron voor velen!

Meer recensies van aninaleest

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.