Fijne feelgood met humor!
De titel van dit verhaal, ‘Maid for each other’, is net zo schattig, humoristisch en leuk als de inhoud van dit boek zelf! Het liefdesverhaal van Abi en Declan is een heerlijke feelgood die ik zeker aanraad!
Abi had haar leven graag anders voor zich gezien, maar door haar torenhoge studieschuld en hoge medische kosten is het niet anders: ze heeft twee baantjes - als schoonmaakster van luxe appartement en als winkelmedewerkster - en woont in een appartement waar een insectenplaag is uitgebroken. Ten einde raad besluit ze te overnachten in het penthouse van een van haar klanten, Declan, waarvan ze zeker weet dat hij de stad uit is. Als ze alles netjes achterlaat en schoonmaakt, merkt niemand daar iets van, toch? Tot ze de volgende ochtend de ouders van Declan in de keuken aantreft. Oeps! Tot Abi’s verrassing komt naar voren dat zij haar denken te kennen. Als Declan’s vriendin…Wat volgt is een romantische rollercoaster van twee vreemden die doen alsof ze iets met elkaar hebben, een puur zakelijke transactie, maar toch gevoelens voor elkaar ontwikkelen. En waar een afspraak af te ronden is, is liefde dat niet…
Het boek draait hoofdzakelijk om Abi en Declan, twee leuke personage om te volgen. Abi is ambitieus en zelfstandig. Ze wil graag schrijfster worden en werkt hard om dit voor elkaar te krijgen. Ze heeft geen makkelijke jeugd gehad nadat haar vader overleed en haar moeder zich aan iedere man die haar wilde vastklampte. Daar komt bij dat Abi’s heftige astma het gezin zowel veel geld als problemen heeft opgeleverd. Abi vindt het daarom moeilijk zichzelf op de eerste plek te zetten.
Declan lijkt een stereotype miljardair: onverschillig, arrogant en oppervlakkig. Hij raakt echter steeds meer betoverd door Abi, waardoor zijn ware aard naar boven komt: de lieve, zorgzame Declan die zijn vriendin alles wil geven wat haar hartje begeert.
De interactie tussen Abi en Declan vond ik heel leuk. Abi is bijdehand en sarcastisch, wat zorgde voor humoristische gesprekken tussen haar en Declan, die gewend is dat iedereen naar hem luistert. Waar er eerst best wat wrijving tussen de twee personages is, loopt dit langzaam over in meer begrip en respect tegenover elkaar. De band die Declan en Abi met elkaar opbouwen is warm en liefdevol. Het lijkt wel wat lang te duren voordat zij zich volledig open durven te stellen naar elkaar toe (in aantal pagina’s), maar gezien het korte tijdsbestek waarin het boek zich afspeelt, was dat ook wel weer logisch.
De chemie tussen Abi en Declan spat van de pagina’s. Doordat het verhaal zowel vanuit Abi’s als Declan’s perspectief verteld wordt, is de aantrekkingskracht, liefde en waardering vanuit beide standpunten te lezen en versterkte dit het gevoel dat deze personage echt bij elkaar horen.
Het verschil tussen arm en rijk wordt sterk beschreven in dit boek. Abi leeft een normaal leven, een leven waarin ze hard moet werken voor haar geld en opleiding en waarin geen onverantwoorde, grote aankopen thuishoren. Declan geeft geld makkelijk uit, omdat hij er toch genoeg van heeft. Abi raakt gebiologeerd door hoe de rijke mensen leven en geniet van haar tijdelijke luxe leventje met mooie appartementen, eten in overvloed en peperdure sieraden. Ik begreep Abi’s fascinatie voor Declan’s leven, maar waardeerde het ook hoe ze dicht bij zichzelf bleef en niet vergat wie ze was en waar ze vandaan komt. Dit maakt Abi een sterk personage in het boek, een eigenschap die ik kon waarderen.
Ook sterk vond ik dat eenzaamheid een rol speelt in het boek. Abi en Declan zijn beide personages van in de twintig/dertig met een baan, maar met een beperkte sociale kring, waardoor ze af en toe best eenzaam zijn. Dit laat zien dat eenzaamheid niet alleen bij ouderen of werklozen voorkomt, wat toch soms wel een beetje gedacht wordt, maar ook bij mensen die midden in het leven lijken te staan.
Het verhaal startte en ik dacht: wow, dit start snel. Je valt als lezer meteen in de kennismaking tussen Abi en Declan’s ouders, zonder dat je enige voorkennis over de personages hebt. Dit maakte dat ik even moest inkomen, maar ook wel meteen geprikkeld was en benieuwd hoe dit zich verder zou ontwikkelen. De schrijfstijl van het verhaal is prettig en vlot, de korte hoofdstukken maken dat je snel door het verhaal gaat. Ik vond zelf de grappige namen van de hoofdstukken, die een glimp geven van wat er gaat gebeuren, erg leuk!
Het verhaal verloopt niet heel verrassend en is eigenlijk best voorspelbaar. Abi en Declan kennen elkaar niet, gaan fake daten en vallen uiteindelijk voor elkaar. Net als ze er allebei voor willen gaan, wat gepaard gaat met veel twijfels, komt er iets aan het licht waardoor ze er beiden van overtuigd raken dat ze toch niet bij elkaar horen en gaan ze uit elkaar. Iets wat gelukkig weer opgelost wordt door iets grootst dat aan het licht komt en waardoor de personages weer anders over elkaar gaan denken. Ondanks de voorspelbaarheid maken de personages, hun onderlinge interactie en de leuke dates en gebeurtenissen die zij meemaken dat het verhaal fijn wegleest en leuk blijft tot het einde.
‘Maid for each other’ is een fijne feelgood over twee personages die ogenschijnlijk niet bij elkaar passen en elkaar onder andere omstandigheden nooit zouden tegenkomen, maar uiteindelijk voor elkaar gemaakt lijken. De romantiek, humor en chemie tussen Declan en Abi, gepaard met de diepgang die het verhaal weet te creëren rondom thema’s als eenzaamheid, geld en het hebben van een medische aandoening, maakt dat dit een echte aanrader is voor romance liefhebbers.