Veelbelovend eerste deel van de Blossom Valley-serie!
Ik mocht van uitgeverij De Fontein het boek ‘Isabelles vlucht’ ontvangen, het eerste deel in de Blossom Valley-serie. Een bijzondere roman over vriendschap, familie, kiezen voor jezelf, thuiskomen en je dromen waarmaken. Ik heb ‘Isabelles vlucht’ beoordeeld met 3,5 ster.
De tweeling Guus en Isabelle hebben samen een lastige jeugd gehad bij hun dominante vader en een moeder die het nooit voor hen opnam. Ze worden nog iedere dag geconfronteerd met de trauma’s van vroeger: Isabelle wil zichzelf continu bewijzen en zit vast in een liefdeloze relatie, terwijl Guus gescheiden is en worstelt met zijn carrière.
Dan wint Guus een gigantische geldprijs. Hij besluit Isabelle hierin mee te laten delen en samen vertrekken ze voor een prachtige reis richting Canada. Onverwacht worden ze verliefd op de rust, natuur en ruimte van het land en ontmoeten ze nieuwe mensen die hen laten ervaren wat het inhoudt om steun, hulp en echte liefde te vinden. Guus weet het zeker: hij wil in Canada blijven. In het stadje Silverlake doet zich een prachtige kans voor, waarbij Guus een ranch zou kunnen kopen en daarmee zijn dromen waar kan maken. Het blijkt alleen niet makkelijk om je als buitenlander in Canada te mogen vestigen en voor Isabelle gaat er een dilemma spelen: blijft ze met Guus in Canada of vertrekt ze toch weer terug richting Nederland?
Het boek draait hoofdzakelijk om Guus en Isabelle, een tweeling van begin dertig. Ze hebben gezamenlijke trauma’s vanuit hun jeugd en worstelen hiermee in het dagelijks leven. Hier wordt in het begin van het verhaal veel aandacht aan besteed, waardoor de strubbelingen van de tweeling goed duidelijk worden. Het verhaal wordt verteld vanuit Isabelle, waardoor haar perspectief duidelijker naar voren komt dan dat van Guus.
Isabelle werkt keihard, maar wordt niet gewaardeerd op het kantoor waar ze werkt. Ze zit in een liefdeloze relatie met haar vriend Luuk en alles lijkt om geld te draaien: van de droombruiloft tot de vakantie en de torenhoge hypotheek. Isabelle is een schim van zichzelf, voelt dat het niet goed met haar gaat, maar krijgt nergens de hulp of bevestiging die ze nodig heeft. Haar wanhoop is goed voelbaar en wordt krachtig beschreven.
Zodra Isabelle in Canada aankomt, wordt ze langzaam weer zichzelf. Ze wordt rustiger, vrolijker en ziet het leven weer wat positiever in. Ze ontdekt waar ze gelukkig en blij van wordt en pakt daardoor bijvoorbeeld het paardrijden weer op, iets wat ze vroeger heerlijk vond om te doen. De ontwikkeling die Isabelle doormaakt, is mooi om te zien. Ze realiseert zich wat zij belangrijk vindt en beseft zich ook wat haar tegenwerkt om hiervoor te gaan. Isabelle is een krachtige vrouw die haar problemen wil aanpakken en niet bang is het roer om te gooien. Dit vond ik een mooi en sterk onderdeel van het verhaal.
De schrijfster heeft duidelijk veel kennis van en liefde voor Canada, want ze laat de omgeving tot leven komen met gedetailleerde beschrijvingen. Hierdoor waan je je als lezer echt even in het buitenland en begreep ik ook beter waarom Isabelle en Guus verliefd werden op het land.
Hoewel het verhaal mooi en krachtig is en bovendien veel diepgang bevat, had ik zelf iets meer vaart en verrassingen verwacht tijdens het lezen. Eigenlijk staat het hele verhaal al samengevat in de flaptekst en zijn er tussendoor weinig verrassende elementen die het verhaal een andere of onverwachte wending geven. De verhaallijn en gebeurtenissen worden erg uitgediept, wat maakt dat alles realiseert aanvoelt, maar sommige details hadden wat mij betreft weggelaten mogen worden. Hierdoor voelde het verhaal voor mij soms wat traag of langzaam aan.
Naast de persoonlijke ontwikkeling die Isabelle doormaakt, speelt ook de familieband tussen haar een Guus en belangrijke rol. De tweeling gaat heel liefdevol met elkaar om en steunt elkaar door dik en dun. Dit vond ik mooi om te lezen.
In Canada ontmoeten Guus en Isabelle een aantal mensen, voornamelijk op de ranch, die hen heel warm en gastvrij verwelkomen. Dit doet de tweeling beseffen dat ze dit thuis, zowel vroeger als nu, gemist hebben. Er zit ook een beetje romantiek in het verhaal voor zowel Guus als Isabelle, maar naar mijn mening wordt dit vooral aangestipt. Desondanks vind ik dit wel interessante verhaallijnen, vooral rondom de broers Quinn en Vince, dus ik hoop dan ook dat dit zich verder zal ontwikkelen in toekomstige delen van de serie.
Isabelles vlucht is een mooie, krachtige en diepgaande roman. De natuur en omgeving van Canada worden prachtig beschreven en voeren je echt even mee naar dit land. Hoofdpersonage Isabelle maakt een sterke ontwikkeling door en de band die zij met zowel haar broer als hun nieuwe vrienden in Canada opbouwt, is heerlijk om te lezen. Het verhaal leest fijn weg, maar had naar mijn mening wat minder details en juist wat meer vaart mogen bevatten. Desondanks is Isabelles vlucht een mooi eerste deel van een veelbelovende serie!