Schattige YA over angsten en onzekerheid overwinnen

aninaleest 06 oktober 2025
Toen ik de aankondiging van dit boek zag, wist ik meteen: die wil ik lezen! Niet alleen de cover en het prachtig bedrukte boekblok maakten mij nieuwsgierig, maar ook de flaptekst deed mij vermoeden dat dit een schattig verhaal zou worden. En dat klopte! Het verhaal van Layla, Asher en Henry is leuk en heeft een aantal originele en unieke details. Ik heb Today I’ll Talk to Him vier sterren gegeven.

Layla heeft al jaren een geheime crush op Asher, maar verder dan heimelijke blikken en op afstand zwijmelen is het nooit gekomen: Layla heeft nog nooit een gesprek met Asher aan durven knopen. In haar digitale Sims-omgeving speelt Asher echter een grote rol, maar Layla gelooft niet dat het ooit verder zal komen dan dat.
Tot Layla gaat studeren en Asher opnieuw tegen het lijf loopt. Layla besluit dat het tijd is om uit haar schulp te kruipen en dat haar (verplichte) functie als mascotte van het volleybalteam dé manier is om Asher te laten weten wie ze is. Haar online volgers stimuleren Layla met opdrachten om contact te maken met Asher en dagen haar steeds verder uit. Ondertussen schopt Henry, een teamgenoot van Asher, onrust en verstoort hij de opdrachten die Layla krijgt regelmatig. Tot overmaat van ramp wordt Layla’s anonieme online leven openbaar gemaakt, wat alles op zijn kop zet. Is er een toekomst voor Asher en Layla weggelegd?

Layla is een leuke meid, juist doordat ze net wat anders is dan een gemiddeld hoofdpersonage in een boek. Ze is verlegen, graag alleen en dol op het spelen van Sims, waarin ze alles wat ze in het dagelijks leven niet durft, wel kan doen. Ze heeft wat moeite met contact leggen en zichzelf handhaven in sociale interactie, wat leidt tot ongemakkelijke en soms hilarische situaties. Layla is een personage waarin jongeren die zichzelf soms onzeker en ongemakkelijk voelen, zeker zullen herkennen.
Ik vond persoonlijk de ontwikkeling die Layla doormaakt heel mooi. Ze worstelt met haar gevoelens, onzekerheden en angsten, maar besluit ze onder ogen te zien en aan te gaan, iets wat met vallen en opstaan gebeurt.

Layla raakt gedurende het verhaal verstrikt in een soort driehoeksverhouding met Asher en Henry. Al gauw wordt duidelijk wie het beste bij Layla past, maar desondanks blijven beiden jongens interessant. Hoewel Henry wel wat meer aandacht en daarmee diepgang krijgt dan Asher, blijft hij onmisbaar voor het verhaal en vond ik het bijna jammer hoe het verhaal voor hem eindigde.

De game Sims speelt een belangrijke rol in het verhaal, iets wat ik een leuk detail vond. Hoewel ik zelf niet heel bekend ben met het spel, bleek dit geen enkel probleem. Ik vond Layla’s interesse in gamen en haar droom een bekende streamer te worden een originele twist aan het verhaal geven. Hierdoor begreep ik ook het dilemma waarmee Layla worstelt als de uitdagingen die zij krijgt niet helemaal verlopen zoals gehoopt. De druk die Layla ervaart, is herkenbaar voor iedereen die actief is op sociale media.

Het verhaal zit sowieso vol met leuke grapjes, schattige details en terugkerende gebeurtenissen die ik heel leuk vond. De strubbelingen die Layla ervaart met het mascottepak, vriendin India die al haar planten vermoordt, Grumpy Cat, het koalamasker… Sommige van deze dingen zijn zelfs afgebeeld op de kaft van het verhaal!

Hoewel de hoofdstukken soms wat aan de lange kant waren, las het verhaal gemakkelijk en fijn weg. De berichtjes en chatberichten die in het boek gedrukt staan, vond ik een leuke toevoeging. Ik vond soms de overgangen binnen de hoofdstukken wat abrupt, hoewel dit ook wel voor vaart in het verhaal zorgde.

Today I’ll Talk to Him is een schattig en mooi YA-verhaal over jezelf zijn, angsten overwinnen en uitdagingen aangaan. Layla is een leuk en uniek personage, waarin veel lezers herkenbaarheid zullen vinden. Haar onzekerheid en angst voelt realistisch aan en de ontwikkeling die Layla doormaakt is mooi. Haar digitale Sims-omgeving en de uitdagingen die zij aangaat in het echte leven zorgen voor een originele verhaallijn. Ik heb genoten van dit boek en wil graag meer werk van Bianca Wege lezen!

Meer recensies van aninaleest

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!