Maren Stoffels did it again!

aninaleest 25 januari 2026
Ik ben vanaf jongs af aan al groot fan van Maren Stoffels. Ik vond haar werk als tiener al geweldig, maar ook nu ik volwassenen ben, pakken haar boeken en verhalen me iedere keer weer volledig in. Zo ook haar fantasydebuut De Middernachtloper. Ik heb mijn eerste vijfsterren boek van dit jaar te pakken!

Sinds ze niet meer naar school gaat, werkt Sunny fulltime mee in de patisserie van haar grootmoeder. Haar ouders zijn jaren geleden overleden en op school werd ze gepest.
In de patisserie staat een oude stoel, die toeristen vanuit het hele land komen bekijken. Niemand durft op de stoel te gaan zitten, want het gerucht gaat dat je dan vervloekt raakt. Tot op een avond een vrouw, Andrix, de patisserie binnenkomt en plaatsneemt op de stoel. Ze vertelt Sunny dat zij een Middernachtloper is, net als Sunny zelf. Middernachtlopers kunnen boodschappen tussen de wereld van de levenden en het dodenrijk overbrengen. Sunny is verbijsterd, maar hoopt ook dat dit de mogelijkheid is om haar ouders weer terug te zien. Maar al snel ontdekt Sunny dat niets is wat het lijkt in het dodenrijk en begint ze te twijfelen wie ze eigenlijk nog kan vertrouwen…

De Middernachtloper is uitgegeven door EpicBooks. Het boek is echt een plaatje geworden: niet alleen de kaft spreekt erg aan, ook het bedrukte boekblok is zeker een eyecatcher. Het papier van het boek is lekker dik (chic!) en ook het binnenwerk is heel verzorgd en mooi. Het verhaal is geweldig, maar de buitenkant mag er ook zeker zijn!

Het verhaal draait om Sunny, die ontdekt dat ze een Middernachtloper is. Sunny heeft het niet leuk gehad op school en gedurende het verhaal komt naar voren dat ze wat moeite heeft met contact maken met anderen. Daarbij wordt ze gepest door een groepje jongens uit het dorp, wat maakt dat Sunny wat teruggetrokken en angstig kan zijn. Gelukkig heeft ze Zino aan haar zijde, een jongen die aan de overkant woont en altijd lief, loyaal en behulpzaam naar Sunny toe is.
Ik vond het mooi om te zien hoe Sunny zich ontwikkelt. Hoewel ze nog jong is - Sunny is vijftien -, zet ze zich volledig in voor de patisserie. Tijdens haar avontuur in het dodenrijk neemt ze risico’s en toont ze haar avontuurlijke kant. Dit maakt dat het verhaal veel actie en wendingen bevat die ervoor zorgen dat het verhaal vlot wegleest.

Naast Sunny en Zino spelen er nog meer personages een belangrijke rol in het verhaal: grootmoeder Row, pestkop Duncan, mysterieuze middernachtloper Andrix en enkele personages uit het dodenrijk. Allen hebben zij een betekenisvolle rol voor het verhaal en een uniek karakter, een verrijking voor het boek.

Ik wil niet te veel verklappen over het verloop van het verhaal, want het is juist leuk om je te laten verrassen, maar ik kan wel zeggen dat het verhaal sterk in elkaar zit en dat niets is wat het lijkt. Bovendien zitten er veel elementen en thema’s in het verhaal die aan zullen spreken bij zo’n beetje elke lezer. Het gemis rondom Sunny’s ouders, de vriendschap tussen Sunny en Zino, de familie Brown die het dorp domineert, pesten, een gemeenschap die elkaar helpt en steunt…Het komt allemaal voorbij en zorgt voor zowel realisme als herkenbaarheid bij een breed publiek.
Maren wist mij richting het einde te verrassen met enkele plotwendingen in zowel de personages als de verhaallijnen, iets wat ik altijd leuk vind. Ook heeft het verhaal geen losse eindjes en sloeg ik het boek dicht met een grote glimlach na het hoopvolle en fijne einde van het verhaal. Heerlijk!

Ik vind het heel knap hoe Maren een fantasywereld heeft weten te creëren die zowel vernieuwend als overzichtelijk aanvoelde. Het dodenrijk wordt zo beschreven, dat ik het volledig voor me zag. De personages, regels en structuur van het dodenrijk worden goed geïntroduceerd en niets voelde onvolledig of onduidelijk aan. Hierdoor word je als lezer echt in het verhaal getrokken.

Middernachtloper is geschreven voor lezers vanaf 13 jaar. Hoewel het taalgebruik inderdaad geschikt is voor een jongere doelgroep, vond ik het verhaal als volwassene ook heel prettig weglezen. Alles wordt heel duidelijk beschreven, maar niets voelt kinderachtig aan. Ook is er sprake van een perfecte balans tussen beschrijvingen, dialogen en actie.

Kortom: ik ben heel enthousiast over De Middernachtloper! De wereld van het dodenrijk zit onwijs goed in elkaar en hoofdpersonage Sunny is heel leuk om te volgen. Ze is lief, behulpzaam, onbaatzuchtig en heeft daarbij ook een avontuurlijke kant, wat zorgt voor veel actie en wendingen in het verhaal. De schrijfstijl en verhaallijnen zullen zowel jonge als oudere lezers aanspreken. Tot slot is niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant van dit boek geweldig. Maren Stoffels did it again: dit verhaal is een dikke aanrader!

Meer recensies van aninaleest