Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een echte klassieker!

AnneHut 18 september 2023
De groene mijl (of beter bekend als the green mile) is een echte klassieker die ik nog nooit gelezen had. Ik heb zelf nog nooit de film gekeken. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Als klein meisje heb ik ooit flarden van de film gezien. Ik weet nog dat ik een grote, donkere man zag huilen en zeggen dat hij bang was in het donker. Ook herinner ik me dat er een muisje werd doodgetrapt. Dit vond ik toen ontzettend heftig en ik begreep het niet. Daarna heb ik het nooit aangedurfd de film te kijken. Nu ik 29 ben en Stephen King een van mijn favoriete schrijvers is vond ik het hoogtijd om het verhaal een tweede kans te geven. En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan!

Het boek heeft een enorm uniek concept, je krijgt namelijk een kijkje achter de schermen bij de dodencel vanuit de ogen van een van cipiers, genaamd Paul. En hier gaat het nogal heftig aan toe. Niet alleen onder de gevangenen, maar ook onder de bewakers. Er komen veel heftige scenes in voor met geweld, manische episodes en emotionele momenten. En het zou geen Stephen King boek zijn als er niet ook een bovennatuurlijk element en een aantal goede plottwists in zouden zitten. Daarbij lezen we over het verhaal van de cipier in zowel het heden (wanneer hij in een verzorgtehuis zit) als in het verleden (toen hij als bewaker werkte). Beide tijden waren enorm heftig, maar kenden ook mooie momenten.

Het verhaal laat zien dat de lijn tussen goed en kwaad vaak erg dun is en wat macht met een persoon kan doen. De een is er gevoeliger voor om macht te misbuiken dan de ander en ook basic menselijkheid zit niet in iedereen. Ook vraag je je als lezer vaak af wat jij in deze situaties zou doen.

Ik ben blij dat ik het boek alsnog een kans heb geven. Meer dan eens zat ik met een brok in mijn keel of een hand voor mijn mond in ongeloof. Na het lezen van dit boek wil ik wel graag weer de film kijken, helaas is hij net van Netflix gehaald haha.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van AnneHut

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.