Secret Santa

AnneHut 02 januari 2026
Dit jaar geen standaard kerstpakket bij warenhuis De Den, maar jouw kerstpakket wordt samengesteld door een secret santa. Een ontzettend leuk en origineel concept, maar de uitwerking liet wat te wensen over. We maken eerst kennis met de klassieke kerstfanaat (Jenn) en kersthater (Rens), die noodgedwongen in elkaars aura terecht komen. Jenn probeert Rens mee te krijgen in haar vrolijkheid, maar hij moet er niks van weten. Uiteraard schuilt hier meer achter dan alleen ‘kerst is niet mijn ding’.

En over dat trauma lezen we al vroeg in het boek, een beetje te vroeg. Hierdoor ging Rens al snel van grumpy naar zielig, waardoor het verhaal al snel beladen aanvoelde. Ook verwijst Rens zo vaak terug naar dit trauma, dat hij er erg melodramatisch door wordt. Ook voelde veel dialogen en sommige situaties voor mij te geforceerd. In een kerstfeelgood horen natuurlijk gekke en overdreven situaties voor te komen, maar de acties van de personages waren niet altijd logisch. Deze keuzes werden dan compleet in woorden uitgelegd, wat ook niet natuurlijk aanvoelde (te veel ‘tell’, te weinig ‘show’). Ondanks dat het soms wat stroef weg las, heb ik me wel vermaakt met dit boek en geef het daarom 3 sterren.

Meer recensies van AnneHut