Hartverwarmende plottwist en gelaagde personages
Meer dan een kus van Vannessa Thuyns bleek voor mij een heel fijn en verrassend boek om te lezen. Vanaf het begin word je meegenomen in een verhaal dat op het eerste oog misschien wat luchtig lijkt, maar al snel dieper blijkt te gaan. Daarbij denk je al snel redelijk door te hebben hoe het verhaal zich afspeelt, maar dan komen er toch verschillende plottwists de boel omgooien. Vooral een van de laatsten was erg hartverwarmend. Het was geen overdreven dramatisch moment, maar juist subtiel en mooi uitgewerkt, waardoor het extra indruk maakte.
De schrijfstijl van Thuyns leest ontzettend prettig. Ze schrijft toegankelijk, zonder dat het simpel wordt, en weet emoties en situaties goed over te brengen. Daardoor vloog ik door het boek heen.
De vrouwelijke protagonist Teddy vond ik in eerste instantie lastig om me in te verplaatsen. Ze komt over als een echte workaholic: hard, zakelijk en een tikkeltje kil. Maar naarmate het verhaal vordert, leer je steeds meer kanten van haar kennen en wordt ze gaandeweg een stuk warmer en sympathieker. Dat maakte haar ontwikkeling ook echt geloofwaardig en interessant om te volgen.
Wat ik ook erg sterk vond, was hoe het boek laat zien dat verschillende mensen op hun eigen manier terugkijken op iemand. Zeker na een overlijden wordt dat vaak nog meer uitvergroot. Thuyns weet dit mooi en herkenbaar te vangen.
Daarnaast wil ik de moeder nog apart noemen: een personage dat me echt is bijgebleven. Ze is mentaal behoorlijk instabiel, wat soms ongemakkelijk en schrijnend voelde, maar juist daardoor ook heel realistisch. Naarmate het verhaal vordert, zie je haar groeien en stabieler worden. Die ontwikkeling vond ik heel mooi en gelaagd neergezet.
Al met al is Meer dan een kus een prachtig boek dat je laat lachen, meeleven en nadenken. Het heeft precies de juiste mix van emotie, herkenbaarheid en verrassende wendingen. Zeker een aanrader voor wie houdt van een verhaal dat net even wat verder gaat dan je in eerste instantie verwacht.