Een super romantisch, humoristisch en inclusief kerstverhaal!
Als er één boek is die ik tijdens deze kerstperiode veel voorbij heb zien komen is dat ‘een kerst om te kussen’. En met een cover zoals deze snap ik dat ook wel! Volgens de flaptekst is het een komisch en romantisch boek met een fake dating trope en een second chance at love trope. Niet mijn meest favoriete onderwerpen, maar het heeft zeker niet teleurgesteld!
In dit verhaal volgen we Ellie, die ontslagen is bij haar droombaan, de liefde van haar leven binnen een dag heeft gevonden en weer is kwijtgeraakt en vastzit in een verschrikkelijk appartement. Dan ontmoet ze via haar saaie baantje de rijke en knappe Andrew. Zij komen tot een zakelijke afspraak; ze doen alsof ze gaan trouwen om Andrew zijn familie tevreden te houden in ruil voor een grote som geld die een groot deel van Ellies problemen kan oplossen. Hiervoor brengt ze de kerst door met Andrew’s familie. Maar dan blijkt de verloren liefde van haar leven de zus van haar nepverloofde te zijn. Dit zorgt voor de nodige spanningen.
Wat ik vond van dit boek? In één woord: GE-WEL-DIG! Hoewel het verhaal inderdaad ontzettend romantisch is en de nodige humor heeft vond ik dit niet de boventoon voeren. Het hoofdpersonage Ellie is namelijk vrij zwaarmoedig en ontzettend paniekerig. Ik heb dit nog niet eerder in deze mate bij een karakter gezien en ik vond het erg interessant om het verhaal door haar ogen te lezen. In eerste instantie vond ik haar ook geen leuk personage, maar ik ben uiteindelijk wel van haar gaan houden. Het verhaal heeft daarnaast een echte kerst vibe, ondanks dat het niet per se om deze feestdag draait. Maar waar sommige kerstverhalen wat voorspelbaar zijn, was dit boek dat zeker niet! Ik ben een aantal keer flink verrast en wist niet welke wending he verhaal zou nemen.
Wat het meeste opvalt aan dit boek is hoe inclusief het geschreven is. Zo is Ellie demi-seksueel, maken we kennis met non-binaire, trans en biseksuele karakters en wordt het onderwerp polygamie aangekaart. Ik had dit vooraf totaal niet (in deze mate) verwacht en ik moest hier in het begin best een beetje inkomen. Hier wordt echter niet veel focus op gelegd en gaat het voornamelijk om de liefde.
De schrijfstijl van de auteur vond ik prachtig, op sommige momenten zelf poëtisch. En toch las het wel vlot weg en was het makkelijk te volgen. Wel had ik soms het idee dat bepaalde delen wat ongelukkig vertaald waren. Er waren ook zeker zinnen en alinea’s die gewoon niet lekker liepen, terwijl andere passages ontzettend mooi geschreven waren.
Als je nog op zoek bent naar een super romantisch, humoristisch en inclusief kerstverhaal, dan is dit boek perfect voor jou!