Prachtig boek over eiceldonatie

Annelin Annelin
1 mrt 2024

‘Maar de boot dobbert verder, ook als niemand het roer neemt. Daar vertrouwt ze op: als je de bekende route niet wilt volgen, moet je varen op gevoel.’

Ik las de roman ‘Kruisbestuiving’ van de jonge Vlaamse auteur Lisanne de Gendt en ben onder de indruk. In dit boek krijgt de lezer een kijkje in het dagelijks leven twee tweelingzussen van begin dertig. Hun bijzonder hechte band wordt rauw en realistisch neergezet, evenals de haast ethische vraagstukken die in het boek voorbij komen. ‘Kruisbestuiving’ gaat taboes niet uit de weg en is actueel door de verhaallijn over een jonge vrouw die zwanger wordt dankzij de eiceldonatie van haar tweelingzus. Die beslissing heeft grote invloed op hun dynamiek.

De schrijfstijl is meevoelend en leest vlot. Dialogen zijn realistisch uitgewerkt en personages hebben hun eigen karakteristieke trekjes, waardoor ze dichtbij voelen. Het onderwerp 'eiceldonatie' biedt een interessant vraagstuk, al helemaal voor een boek. Dat dit onderwerp zonder schroom wordt aangestipt vind ik heel mooi.

Dit boek is Vlaams en dat is te merken aan te schrijfstijl en woordkeuze. Ik hou ervan, maar het is wel even wennen. Op een gegeven moment ontdekte ik de luisterboek versie, voorgelezen in het Vlaams, dat vond ik al helemaal leuk. Want wat wat dit boek ook doet, is het scheppen van een beeld van de Vlaamse dertiger cultuur á la 2020-2023. Herkenbaar en realistisch.

Meer recensies van Annelin