Indrukwekkend
Ik heb 'Vrijhaven' uitgelezen, dit is de debuutroman van Cyriel Heuts en het boek is uitgegeven door Palmslag.
"Als je het nooit probeert, zul je het nooit weten."
Beschreven staat dat 'Vrijhaven' een aangrijpende roman is over het spanningsveld tussen loyaliteit en verlangen, tussen wie je bent en wie je denkt te moeten zijn. Ik denk dat deze beschrijving inderdaad zeer toepasselijk is. Dit maakt dan ook dat het in zijn totaal een indrukwekkend verhaal is dat diep ingaat op emotie en de struggle van wie je wil zijn en wat je voelt.
"Met slechte mensen gaat het altijd goed."
Het verhaal gaat over Marc, hij is getrouwd met Wendy en papa van Kiki en Pim. Hij woont in Veurssen waar hij geboren is en heeft een goede baan. Hij heeft het voor elkaar. Teminste.. tot Job tijdelijk weer in buurt woont en Marc aan zichzelf laat twijfelen.
"Wat mij betreft schaffen ze al die hokjes af. Ik ben ervan overtuigd dat als we van jongs af aan zouden leren dat mensen op mensen vallen, iedereen een stuk gelukkiger door het leven gaat."
Dit verhaal laat goed zien dat er in de maatschappij toch bepaalde verwachtingen zijn. Zeker in een dorp waar iedereen elkaar kent en de hele familie bij elkaar om de hoek woont. Dat de druk om te voldoen aan het 'perfecte' plaatje hoog kan zijn en soms zelfs makkelijker dan uitkomen voor je ware gevoelens of verlangens.
"Seksualiteit is niet per se een statisch gegeven, een vastomlijnd kader zoals de kleur van je ogen. Het is veel breder en complexer dan dat."
Dit boek speelt heel goed in op de menselijke struggle en op druk vanuit dit plaatje. Op hoe een persoon beide wil kunnen zijn wie die is, maar ook sterk wil zijn voor de buitenwereld. Als deze dingen in elkaar overlopen, dan is de balans snel zoek en kunnen de emoties hoog oplopen. Dit geeft voor mij een diepte aan dit verhaal die het interessanter maakt. Naast dan de personages erg goed beschreven zijn en ik mij in kon leven in hen. Ik heb het verhaal zowat in één teug uitgelezen en geef deze dan ook vijf sterren.
"Als je het nooit probeert, zul je het nooit weten."
"Met slechte mensen gaat het altijd goed."