Een luchtige stortvloed van gepopulariseerde geschiedenistrivia zonder veel diepgang
Dit boek is een potpourri van wetenswaardigheden over de Nederlandse geschiedenis. Vaak wel interessant, ietwat populair herverteld. En in één geval zitten er feitelijke fouten in de vertelling, waardoor ik iets twijfel wat bij de samenstellers voorrang heeft gehad: smeuïge anekdotes die verteld worden alsof je gezellig in een café zit.
Voor diepgang of een opbouw die ergens aan een verhaallijn doet denken grijp je mis. Ik kan niet goed inschatten hoeveel onderzoek de samenstellers hebben gestoken in de verhalen achter dit boek, maar ik kan me niet helemaal aan de indruk onttrekken dat je de in enkele alinea's uitgerekte historische trivia met een goed prompt ook zo uit ChatGPT kunt trekken.
Ik heb dit boek als luisterboek 'gelezen'. Waar ik in toenemende mate geïrriteerd door raakte waren de voortdurende verwijzingen naar andere hoofdstukken. Er zitten honderd hoofdstukken in dit boek en elke hoofdstuk lijkt naar minstens een, maar soms zelfs twee hoofdstukken door te verwijzen. "Wil je meer weten over XYZ, kijk dan bij hoofdstuk 37". Alsof je bij een luisterboek voortdurend heen en weer door het boek zou schieten, of dat in een fysiek of digitaal boek zou doen. Het voegt niets toe en leidt erg af.
Drie sterren, waarbij ik twijfelde over een halfje minder.
Drie sterren, waarbij ik twijfelde over een halfje minder.