Verrassend leuk en komisch boek, mét gruwelijke moorden
Cerebellum is een beetje een gek boek. Maar leuk gek, niet gek gek... Ik ben er wat verbaasd over dat dit boek niet bekender is, want dit verdient wel een groter lezerspubliek. Ik had nog nooit iets van Henk van Kalken gelezen, maar dat ga ik zeker nog eens proberen!
Er zijn meerdere dingen erg aantrekkelijk aan dit boek: alle karakters hebben iets merkwaardigs, maar op een leuke, opgewekte manier. Op een manier waardoor je ze eigenlijk allemaal leuk gaat vinden, ook in de positieve persoonlijke ontwikkeling die ze doormaken. Het boek zit ook vol met een prettige dosis humor. En dan geen dijenkletsers, maar subtiele en onderkoelde humor die bij vlagen zo briljant is dat ik er geregeld heel hard om heb moeten lachen. En tegelijkertijd zitten er gruwelijke details in het boek die normaalgesproken in een horrorverhaal thuishoren. Maar angsthazen kunnen zich gerust aan dit boek wijden, want de setting blijft steeds licht koddig, subtiel opgewekt, waardoor het nooit echt eng wordt.
Als je een hoofdpersoon zeer geloofwaardig neer kunt zetten als een aan lager wal geraakte zwaar alcoholische strafrechtadvocaat die in omstandigheden van een aantal gruwelijke moorden toch vrij opgewekt aan zijn herstel besluit te werken en daarbij steun vindt en langzaam zijn vriendengroep én zijn leven weer uitbreidt, dan kun je schrijven. Want je kunt je zomaar voorstellen dat dit nauwelijks geloofwaardig is te doen.
Kortom: ik ben verrast door dit boek, heb er van genoten en las het in een ruk uit. Vierenhalve ster.