Een leuke historische whodunnit

ArjenD 09 juni 2025
Het IJzeren Veulen is een whodunnit in een historische setting. Enny de Bruijn heeft het heel knap vormgegeven in een kloppende historische setting, die ze aan het einde van het boek uitvoerig onderbouwt. Dit maakt het enerzijds razend knap, maar het wekt ook de indruk dat het af en toe een keurslijf is om het verhaal te laten kloppen. Uiteindelijk was het een leuk boek om te lezen, zeker als je interesse hebt in de historische context. Wat De Bruijn helaas niet lukt is om het verhaal echt spannend te laten zijn. Het is alsof je op afstand de karakters volgt: het komt nergens dichtbij, je voelt de spanningsopbouw op geen moment. Daarmee is de historische setting een belangrijkere reden om het boek te lezen dan de thrill van de verhaallijn.

Er zijn veel betere historische spannende boeken geschreven, waarbij ik vooral denk aan Lysbeth, maar ook aan boeken van Thea Beckmann. Ik zou gerust nogmaals een boek van Enny de Bruijn lezen, daar is het goed genoeg voor. Maar ik denk niet dat dit boek zich echt leent voor de debuutprijs.

Meer recensies van ArjenD